Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sobota,
9. 4. 2016,
11.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

7

Natisni članek

prostitutka prostitucija Drago Leskovšek Policija

Sobota, 9. 4. 2016, 11.19

6 let, 6 mesecev

Kako se je domnevni zvodnik desetletja izmikal organom pregona

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

7

Policija zasegla orožje | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Policija je včeraj potrdila, da je ovadila pet osumljencev zaradi trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije v dveh lokalih na območju Kranja. Mediji poročajo, da naj bi bil vodja združbe Drago Leskovšek.

Osumljenci - vodil naj bi jih Drago Leskovšek - so imeli dva lokala na območju Kranja. Domnevno gre za lokala Veronika v Dragočajni in Red and Black na Mlaki pri Kranju. Tu naj bi v zadnjem letu zaposlovali vsaj 13 deklet (predvsem Ukrajink in Moldavk, vsaj ena naj bi bila tudi Slovenka), ki so gostom nudila nezakonite spolne usluge za denar, je ugotovila policija

Leskovška smo klicali za komentar, a je bil na številki, objavljeni na spletu, nedosegljiv.

Stari znanec policije

Policija je včeraj povedala, da so vodjo združbe spremljali že leta. V preteklosti so ga tudi že preiskovali, a ni bil nikoli obsojen, je dejal vodja sektorja za organizirano kriminaliteto na generalni policijski upravi Tomaž Peršolja.

Posnetek z novinarske konference (levo Peršolja, v sredini Stojan Belšak, višji kriminalistični inšpektor):

Menil, da mu policija podtika

Da je na očeh policije, je že davnega leta 2003 za Mladino povedal tudi sam Leskovšek. Sam je menil, da mu želijo organi pregona podtakniti nepravilnosti: "Večkrat sem se moral zagovarjati zaradi posredovanja pri prostituciji in zaradi spravljanja oseb v suženjsko razmerje. Takrat so mi fantje povedali, da je prišla direktiva z vrha, da mi preprosto morajo prišiti nekaj od tega, če bo treba, tudi podtakniti. Pa ni šlo. Vselej se je razpletlo v mojo korist, saj vsi vedo, da moje punce živijo v svoji hiši, da imajo svoj denar, da jim ni nihče pobral potnih listov in da lahko v prostem času gredo, kamor hočejo. Imajo urejene papirje, hodijo na dopust in se vračajo. Če bi jih kakorkoli maltretiral, se ne bi."

Prazne obljube o bajnih zaslužkih

Policija je včeraj predstavila precej drugačno zgodbo življenja deklet. Pred prihodom so jim obljubljali delo barske plesalke za šest tisoč evrov mesečno, krili naj bi jim stroške prevoza v Slovenijo, dovoljenj za delo, zagotovili namestitev. A po besedah policistov je šlo za prazne obljube – sama so si morala plačati prevoz in pridobivanje dovoljenja za delo, pri čemer naj bi lastnik lokala ceno precej navil. Plačevati so morala uporabnino za sobe, kjer so ponujala spolne storitve, uporabo spleta, najemnino in prevoz z lokacije, tudi obrabnino za inventar v lokalih. Na koncu naj bi dekleta zaslužila nekaj sto evrov mesečno, tudi ta zaslužek pa so morala "odslužiti" s konzumacijami pijač, v nasprotnem primeru so jim to šteli kot dolg. 

Leskovška naj bi se žrtve – večinoma je šlo za Ukrajinke in Moldavke – bale, nad njimi naj bi vršil strog nadzor. Pri osumljencih je policija našla tudi več kosov orožja. 

Pri prevozniku deklet so kriminalisti odkrili tako imenovano  | Foto: policija Pri prevozniku deklet so kriminalisti odkrili tako imenovano Foto: policija

V tujino po "prava dekleta"

V zadnjih letih je, kot so včeraj povedali policisti, novačenje deklet potekalo predvsem prek spleta. Dekleta so sama prihajala v Slovenijo in Leskovšku plačevala tudi vse stroške. Policisti so povedali, da jim je na primer stroške letalskih kart precej navil.

V preteklosti, ko spletna "borza dela" še ni bila razvita, je Leskovšek dekleta uvažal tudi sam. Leta 2003, torej pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo (EU) in schengen, je za Mladino potarnal, da včasih tudi neuspešno. "Kljub urejenim papirjem in poravnanim davkom imam na meji redno težave. Ker sem Drago Leskovšek, osumljen zvodništva, osumljen pa sem od tistega dne, ko sem odprl nočni klub. Včasih prevozim tisoč kilometrov, da najdem prava dekleta, in potem mi na meji rečejo, da ne bo šlo. Zakaj ne, vprašam. Zato, ker ne. In dekleta moram voziti še tisoč kilometrov nazaj," je pred dobrim desetletjem povedal za Mladino.

Krivično o nočnih klubih

Na vprašanje, ali so zaposlene v njegovih lokalih prostitutke, pa je dejal: "Gre za posploševanje zadev, ki je v Sloveniji postalo nacionalni šport. Še manj drži to, da vsi lastniki nočnih klubov dekleta silimo, da se za nas prodajajo. Vedeti je treba, da v zadrtem, konservativnem okolju malega mesta punco avtomatično ožigosajo za kurbo že, če se slika gola, kaj šele če v nočnem lokalu izvaja erotični program. O nočnih klubih imajo največ povedati prav tisti, ki še nobenega niso obiskali."

Ne spreglejte