SiolNET. Novice Črna kronika
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hoški slaščičar zaradi keksov s konopljo dobil pogojno zaporno kazen

0,23

termometer

Niko Štekar
Sodba še ni pravnomočna, tako obramba Nika Štekarja kot tožilstvo sta napovedala pritožbi. Foto: STA

Mariborsko sodišče je hoškega slaščičarja Nika Štekarja zaradi omogočanja uživanja prepovedanih drog obsodilo na leto in tri mesece pogojne zaporne kazni, upokojenega inšpektorja in sokrajana Zlatka Babiča pa je oprostilo obtožb neupravičene proizvodnje in prodaje prepovedanih drog. Sodba še ni pravnomočna, tako Štekarjeva obramba kot tožilstvo sta napovedala pritožbi.

Potem ko je sodnica Maša Blažeka danes zaslišala še kriminalista Andija Zupaniča, ki je spisal kazensko ovadbo, in v zvezi z obtoženim Zlatkom Babičem za zaprtimi vrati še izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča, je Babič še enkrat zatrdil, da je konopljo gojil izključno za lastno uporabo in iz zdravstvenih razlogov. Za zdravljenje s konopljo je prejel celo beli recept, a ker ga je nakup zdravila stal kar 150 evrov, se je odločil konopljo gojiti doma.

Ob tem je poudaril, da štiri sadike in dve vejici, ki so mu jih zasegli ob preiskavi avgusta 2017, sploh še niso vsebovale nobenega kanaboida, poleg tega pa je bila količina zelo majhna. Policija je sprva govorila o okoli tri tisoč gramih, a je Nacionalni forenzični laboratorij pozneje ugotovil, da je šlo za pol manjšo količino, saj je policija tehtala celotne rastline, ne pa zgolj lističev, poroča STA.

Viktor Knavs Novice Viktor Knavs meni, da je sodišče Požarju izreklo premilo kazen

Tožilka za oba obtožena predlagala po leto dni zapora

Tožilka Januša Kušar Rotman je v tem delu sicer spremenila obtožnico, kljub vsemu pa vztrajala pri očitanih kaznivih dejanjih, za katera je po njenem mnenju predložila dovolj dokazov. Za oba obtožena je predlagala po leto dni zapora. Lastnik hoške pekarne slaščic Niko Štekar in njegova zagovornica Simona Marko sta ob koncu glavne obravnave še enkrat zanikala očitke.

Sodišču sta naštela argumente, ki govorijo v prid njegovim trditvam, da ni vedel in ni imel razloga, da bi posumil o tem, da mu je Babič v pekarno prinesel maslo s konopljo, iz katerega je nato spekel piškote. Dokaz za to je po njunem tudi, da naj bi Štekar enega od njih dal celo svojemu osemletnemu sinu, kar se zagotovo ne bi zgodilo, če bi vedel, kaj je v njem. Prav tako v tem primeru piškotov s konopljo ne bi delil gostom.

vlom Novice Policisti prijeli osumljenca, ki sta vlamljala z novo taktiko

Oškodovanca zatrdila, da je Štekar vedel za vsebino keksov

A prav oškodovanca, ki sta morala po zaužitih desetih keksov, za katere nista vedela, kaj je v njih, pomoč poiskati celo v bolnišnici, sta menila, da je lastnik slaščičarne vedel za vsebino keksov, saj se jima je ob zaužitju čudno smehljal. Nekatere priče so tudi izpovedale, da je Štekar dobro vedel, da Babič goji konopljo za lastne potrebe, saj je bil tudi pri njem doma.

Obramba obeh je od sodišča zaradi pomanjkanja dokazov terjala oprostilni sodbi, sodnica Maša Blažeka pa je temu predlogu pritrdila le v Babičevem primeru. Ob tem je spomnila tudi na že vzpostavljeno sodno prakso, po kateri gojenje nekaj sadik konoplje še ne pomeni njene preprodaje in kaznivega dejanja, poroča STA.

slovenska policija Novice V Kuzmi ponoči razstrelili bankomat #video

S sodbo zadovoljen samo odvetnik upokojenega inšpektorja

Z izrečeno sodbo je bil zadovoljen Babičev odvetnik Danijel Planinšec, ki je med drugim povedal, da uživanje THC za lajšanje osebnih težav ni kaznivo. Kot je poudaril, je sicer moralno zavržno, da je Babič kot zdravstveni inšpektor naročil izdelavo keksov pri Šteku, a po njegovih besedah ni mogel vplivati na to, da bo ta obdržal del pečenih keksov, še posebej pa ne, da jih bo ponudil ljudem, ki sploh niso vedeli, kaj jedo. "Sodišče je pravilno odločilo, ko je kaznovalo Štekarja, saj se stvari na takšen način preprosto ne počnejo. Še sreča, da teh keksov ni pojedel kakšen otrok," je še dodal Planinšec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin