Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
16.09

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gospodarski kriminal Gordana Stojiljković

Torek, 14. 10. 2014, 16.09

4 leta, 9 mesecev

GPU odločno nad gospodarski kriminal in korupcijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kriminalisti samo na področju oškodovanja bank preiskujejo 144 kaznivih dejanj, pri čemer so letos končali 45 preiskav, v katerih je nastalo za 112 milijonov evrov premoženjske škode.

Kot je na današnji tiskovni konferenci povedal Dušan Florjančič, vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU), ne glede na vedno večji obseg obravnavane problematike največ aktivnosti izvajajo na štirih prednostnih področjih gospodarske kriminalitete.

Štiri prednostna področja Gre za nepravilnosti v bančnem sektorju, kriminaliteto, ki ogroža finančne interese države in EU, korupcijo in finančne preiskave za zavarovanje in odvzem protipravne premoženjske koristi, pridobljene s kaznivimi dejanji.

V primeru ogrožanja finančnih interesov države, ki ogrožajo tudi monetarni sistem Slovenije in EU, v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi obravnavajo zapletene primere, kar vpliva na dolgotrajnost preiskovanja. "Na tem področju smo zato ustanovili 11 skupnih preiskovalnih skupin, v katerih skupaj z drugimi državnimi organi in institucijami preiskujemo težje oblike gospodarske kriminalitete," pojasnjuje Florjančič.

Obseg gospodarske kriminalitete se je v prvih devetih mesecih letos v primerjavi z lanskim letom povečal za 33 odstotkov na 15.206 kaznivih dejanj. "Hkrati se je občutno, za 114 odstotkov povečala premoženjska škoda, in sicer na 436,4 milijona evrov," je še dodal.

V prvih devetih mesecih 66 kaznivih dejanj korupcije Na področju odkrivanja in preiskovanja korupcije so v devetih mesecih letošnjega leta obravnavali in s kazensko ovadbo sklenili 66 kaznivih dejanj značilne korupcijske kriminalitete, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Florjančič je še povedal, da je preiskava korupcijskih dejanj v avtošolah v sklepni fazi. "Končane so vse zadeve, ki so se nanašale na sume ponarejenih potrdil o opravljenih vozniških izpitih. Policija je v letošnjem letu podala kazensko ovadbo za 152 kaznivih dejanj zoper osumljene, ki so takšna lažna potrdila uporabili na upravnih enotah za izdajo vozniškega dovoljenja," je pojasnil.

Zoper uradnico javne agencije za promet ovadba za 24 kaznivih dejanj Letos so podali kazensko ovadbo za 24 kaznivih dejanj zoper uradnico Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa. "Skupno smo podali ovadbe za 1421 kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, ovadenih je bilo 180 oseb, od tega tudi trije uradniki iz Javne Agencije RS za varnost prometa. Ne glede na izjemno veliko število izvedenih ukrepov oziroma končanih zadev pa policija še vedno preverja 1.511 spornih potrdil o varnih vožnjah," je še dodal.

Izstopajo prijave zoper tožilce in sodnike Na področju poslovne kriminalitete, gre za kršitev temeljnih pravic delavcev, so obravnavali 5.372 kaznivih dejanj, kar pomeni 116-odstotni porast. "Na področju kriminalitete javnega sektorja v zadnjem obdobju še posebej izstopajo prijave zoper tožilce, sodnike ali druge uradne osebe predvsem zaradi nezadovoljstva strank z odločanjem v upravnih, civilnopravdnih in tudi v kazenskih postopkih," ugotavljajo na GPU.

V prvem polletju letošnjega leta so policisti izvedli skupno 165 finančnih preiskav, v katerih so obravnavali 315 fizičnih in 108 pravnih oseb. "S finančnimi preiskavami smo ugotovili skupno za več kot 160 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi, na pristojna tožilstva smo podali 89 pobud za začasno zavarovanje v skupni višini dobrih 103 milijonov evrov," doda Florjančič.

Florjančič: Ni pomembno, kdo je storilec kaznivega dejanja Florjančič poudarja, da je policija s končanimi primeri že večkrat dokazala, da ni pomembno, kdo je storilec gospodarskega kaznivega dejanja. "Zato se morajo vsi v državi zavedati potrebe po omejevanju gospodarskega kriminala, povečati se mora sodelovanje vseh nadzornih inštitucij, predvsem pa moramo ustvariti pogoje za obvladovanje, nadzor in preprečevanje tovrstnih dejanj v prihodnje," je še dodal Florjančič.

Ne spreglejte