SiolNET. Novice Črna kronika
2,01

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Če ne bi uporabljal čelade, bi bile poškodbe verjetno veliko hujše #foto

2,01

termometer

Nesreča kolesarja
Policisti vsem kolesarjem zaradi njihove varnosti priporočajo, da pri vožnji uporabljajo čelado. Foto: Policijska postaja Brežice

V luči nedavnih prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji, na novomeški policijski upravi kolesarje opozarjajo, naj dosledno upoštevajo prometno signalizacijo in pri vožnji s kolesom vedno uporabljajo čelado. Policisti so namreč nedavno v Velikih Malencah obravnavali prometno nesrečo, ki jo je povzročil 59-letni kolesar, ki ni nakazal spremembe smeri vožnje. Ta je po trku z avtomobilom padel in se poškodoval. Če ne bi uporabljal čelade, bi bile njegove poškodbe verjetno veliko hujše.

V nedeljo okoli 15. ure so bili brežiški policisti obveščeni o prometni nesreči na regionalni cesti v Velikih Malencah. Po opravljenem ogledu kraja dogodka so ugotovili, da je nesrečo povzročil 59-letni kolesar, ki je, ne da bi nakazal spremembo smeri vožnje, na levo zapeljal v trenutku, ko ga je pravilno prehiteval 50-letni voznik osebnega avtomobila.

Če ne bi uporabljal čelade, bi bile poškodbe verjetno veliko hujše

Po trčenju z avtomobilom je kolesar padel in se poškodoval. Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so mu oskrbeli lažje poškodbe. Kolesar je med vožnjo uporabljal čelado, sicer bi bile poškodbe verjetno veliko hujše.

Če kolesar med vožnjo ne bi uporabljal čelade, bi bile poškodbe verjetno veliko hujše. Če kolesar med vožnjo ne bi uporabljal čelade, bi bile poškodbe verjetno veliko hujše. Foto: Policijska postaja Brežice

V sredo okoli 20. ure so bili novomeški policisti iz bolnišnice obveščeni, da oskrbujejo kolesarja, ki naj bi se poškodoval v prometni nesreči. Policisti so ugotovili, da je 36-letni moški kolesaril na območju Mirne. Pri vožnji po klancu navzdol je izgubil oblast nad kolesom, padel in se laže poškodoval.

Policija slika Novice Padel s kolesa in na kraju nesreče umrl

Pri več kot polovici hujših nesreč so bili povzročitelji kolesarji

Na Policijski upravi Novo mesto ob tem poudarjajo, da so bili kolesarji na območju njihove policijske uprave v zadnjih petih letih udeleženi v 355 prometnih nesrečah. Osem kolesarjev je umrlo, 64 se jih je hudo poškodovalo, 258 pa je bilo laže poškodovanih.

Na območju Policijske uprave Novo mesto je v zadnjih petih letih umrlo osem kolesarjev. 64 se jih je hudo poškodovalo, 258 pa je bilo laže poškodovanih. Na območju Policijske uprave Novo mesto je v zadnjih petih letih umrlo osem kolesarjev. 64 se jih je hudo poškodovalo, 258 pa je bilo laže poškodovanih. Foto: Policijska postaja Brežice

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so bili neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti ter nepravilna stran in smer vožnje. Več kot dvesto prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev se je zgodilo na cestah v naseljih, nato sledijo regionalne ceste. Pri več kot polovici hujših nesreč so bili povzročitelji kolesarji.

Policija slika Novice Na Tolminskem se je huje poškodoval nemški gorski kolesar

Čelada za polnoletne ni obvezna, a naj jo zaradi varnosti uporabljajo vsi

Pri več kot polovici hujših nesreč so bili povzročitelji kolesarji. Pri več kot polovici hujših nesreč so bili povzročitelji kolesarji. Foto: Policijska postaja Brežice Kolesarjem na novomeški policijski upravi zato svetujemo, da sedejo le na redno vzdrževana in tehnično brezhibna kolesa. Zakon določa, da morata imeti kolesar in potnik na kolesu do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno čelado, vendar pa uporabo čelade policisti priporočajo vsem kolesarjem.

Ti naj tudi dosledno upoštevajo prometno signalizacijo in pred spremembo smeri vožnje preverijo, kaj se dogaja za njimi, ter pravočasno in odločno nakažejo svoj namen po spremembi smeri. Vedno naj za vožnjo uporabljajo le površine, namenjene kolesarjem, če pa kolesarske steze ni, naj vozijo ob desnem robu vozišča v smeri vožnje in čim bliže robu vozišča.

V skupini naj kolesarji vozijo drug za drugim in naj skrbno opazujejo dogajanje v prometu in predvidevajo ravnanja drugih udeležencev. V temnih delih dneva naj poskrbijo za svojo vidnost in vidnost kolesa ter naj na kolo sedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju, še dodajajo novomeški policisti.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • blabla / 12.07.2019. ob 11:48 +3 0

  @B44326 cesta je tudi za koleasrje kjer kolesarskih ni. Vozniki pa se morate prilagoditi in pazljivo peljati mimo nas kolesarjev.

  +3 0
 • b44326 / 12.07.2019. ob 10:53 0 - 8

  Cesta je za avte in tovornjake, ne za kolesarje in motoriste. Za kolesarje obstajajo kolesarske steze. Res da jih je v Sloveniji bolj malo, je pa zato čas, da se jih čim več uvede. Za motoriste bi se moralo pa zgraditi kakšno dirkališče. Cesta pač ni za taka vozila, če pa hočete sebe in bližnje razočarati, potem pa kar gasa na kolo/motor in na najbolj prometno cesto.

  0 - 8
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin