SiolNET. Novice Črna kronika
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bine Kordež v primeru Primskovo priznal krivdo

0

termometer

Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde pri preprodaji trgovskega središča Primskovo. Sodišče bo o sporazumu odločilo predvidoma januarja.

Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan je za Televizijo Slovenija povedal, da so s Kordežem "sklenili sporazum o priznanju krivde za nadaljevano kaznivo dejanje", in sicer glede, kot je poročala TV Slovenija, zlorabe položaja in ponarejanja listin. O sporazumu bo v januarju odločalo sodišče, je povedal Furlan, ki do takrat ne želi govoriti o vsebini sporazuma.

Obsojen je bil na šest let in pet mesecev zapora Kordež se je s tožilstvom pogajal pred ponovljenim sojenjem v primeru preprodaje trgovskega središča Primskovo. Kordež je bil v tem primeru obsojen zlorabe položaja, in sicer na zaporno kazen šest let in pet mesecev zapora, a je vrhovno sodišče, potem ko je Kordež v zaporu na Dobu prestal leto in tri mesece dosojene zaporne kazni, deloma ugodilo Kordeževi zahtevi za varstvo zakonitosti in razveljavilo sodbo. Predobravnavni narok v ponovljenem sojenju je bil večkrat prestavljen, nazadnje so za novi datum določili 4. januar.

Glede na sodbo vrhovnega sodišča naj bi bilo sicer v ospredju vprašanje protipravne premoženjske koristi, ki naj bi jo pridobil, in njen izračun. Okrožno in višje sodišče sta namreč v svojih sodbah navedli nasprotujoča si mnenja glede vprašanja, kako izračunati to premoženjsko korist.

Merkur naj bi oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov S preprodajo trgovskega središča Primskovo naj bi Kordež in sodelavci Merkur oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov. Merkur se je namreč odpovedal predkupni pravici za omenjeno trgovsko središče v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovsko središče ter ga v roku nekaj dni prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem. Pol leta pozneje so nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini nekaj več kot devet milijonov evrov med prvo in zadnjo prodajno ceno pa je ostala Merfinu. Protipravno premoženjsko korist naj bi, kot je sklenilo prvostopenjsko sodišče, pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin