Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2015,
15.27

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

serijski morilec Silvo Plut Ivan Radan Andrej Perko

Torek, 19. 5. 2015, 15.27

8 mesecev

Bi dr. Radan lahko bil največji serijski morilec v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zrel človek, še posebej zdravnik, očitanih stvari ne bi mogel početi, je prepričan psiholog Andrej Perko. Smo z osumljenim zdravnikom dobili največjega serijskega morilca v Sloveniji?

Termin serijski morilec je rezerviran za tiste posameznike, ki morijo nedolžne žrtve, pravi definicija. Gre za umor najmanj treh oseb v časovnem razponu, ki je daljši od 30 dni. Morilski nagon naj bi spodbudile psihološke motnje posameznika.

Domnevno ravnanje odpuščenega in za sedem ubojev trenutno še vedno le osumljenega zdravnika z ljubljanske nevrološke klinike Ivana Radana sproža burne odzive in predvsem vrsto vprašanj.

Če se sumi glede sedmih ubojev potrdijo oziroma bi bil Radan v sodnem postopku pravnomočno obsojen za teh sedem ubojev in če drži, da je preiskava potrdila, da je sam sebi predpisoval psihoaktivna zdravila, bi verjetno lahko ustrezal zgoraj omenjeni definiciji serijskega morilca.

Psiholog Perko: Zdrav človek tega ne počne "Nekaj je z njim gotovo narobe, saj tega zrel človek, še posebej zdravnik, ne bi počel, če se seveda sumi potrdijo. Ko sem opazoval njegov nastop na televiziji, se mi je zdel odmaknjen, morda čuden. Tudi če je šlo za provokacijo, da bi opozoril nadrejene, kot je povedal po televiziji, tega zdrav človek ne počne," je povedal Andrej Perko, psiholog in psihoterapevt iz Zavoda Mitikas Mekinje.

Zagotovo gre za kakšno motnjo, a ker ga nisem pregledal, ne morem soditi na pamet, je dodal.

Presegel bi celo Metoda Trobca Če se torej sumi potrdijo, bi lahko Radan postal največji serijski morilec, ki bi po številu svojih žrtev presegel samega Metoda Trobca. Trobec je bil zadnji v zgodovini Slovenije obsojen na smrtno kazen, a smo jo vmes ukinili.

V zaporu na Dobu je tako preživel dolgih 27 let, in če se ne bi maja 2006 obesil, bi lani prestal zaporno kazen. Predvidevajo, da je obupal po tem, ko mu je umrla mama, ki ga je vzgajala sama.

Trobec je leta 1978 na svojem domu v Dolenji vasi posilil in umoril najmanj pet žensk, pozneje pa je priznal še umor 36-letne Olge Pajič. Vse je zadavil, nato pa sežgal v krušni peči.

Po Trobcu si je sam sodil tudi Silvo Plut Leto za Trobcem si je sam sodil tudi drugi slovenski serijski morilec Silvo Plut. Najprej je leta 1990 umoril in iznakazil truplo svoje sošolke Marjance Matjašič.

Odsedel je 13 od 15 let, nato pa odpotoval v Srbijo, kjer je pokončal svojo drugo žrtev Jasmino Djošić. Tudi njeno truplo je izmaličil.

Nato je pobegnil nazaj v Slovenijo, kjer so ga aretirali na podlagi tiralice v zvezi z ropi. Zaradi pomanjkanja dokazov so ga izpustili. Javnost je bila zgrožena, Srbija pa je zaman prosila za izročitev. Ostal je na prostosti, dokler ni februarja 2006 ugrabil zakonski par Ulčar. Medtem ko je možu uspelo pobegniti, Ljubica ni imela te sreče.

Obsodili so ga na najvišjo mogočo kazen, 30 let zapora, v Srbiji pa v nenavzočnosti na 40 let. Aprila 2007 je v ljubljanskem priporu vzel prevelik odmerek zdravil in umrl.

Ne spreglejte