SiolNET. Novice Črna kronika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Belorusko sodišče osumljenca za napad v Minsku obsodilo na smrt

3

termometer

Vrhovno sodišče v Belorusiji je oba osumljenca za aprilski teroristični napad na podzemni železnici v beloruski prestolnici Minsk spoznalo za kriva in ju obsodilo na smrt.

Obsojenca sta bila v sodni dvorani zaprta v kovinski kletki Sodišče je Dmitrija Konovalova obsodilo zaradi terorizma, Vladislava Kovaljeva pa, ker načrtovanega napada ni prijavil policiji.

"Sodišče meni, da predstavljata izjemno grožnjo družbi in zato zanju zahteva smrtno kazen," je pred sodiščem dejal sodnik Aleksander Fedorcov. Obsojenca sta bila v času izreka sodbe v sodni dvorani, kjer sta bila zaprta v kovinski kletki.

V aprilski eksploziji je umrlo 15 ljudi Konovalova je sodišče pred tem spoznalo za krivega, da je podtaknil eksploziv in sprožil eksplozijo, v kateri je 11. aprila umrlo 15 ljudi, 300 je bilo ranjenih. Vladislav Kovaljev pa je po navedbah sodišča vedel, da Konovalov načrtuje napad, a tega ni prijavil policiji.

Smrtno kazen za oba 25-letnika je zahtevalo tožilstvo.

Belorusija je edina evropska država, v kateri še izvajajo smrtno kazen Konovalov je sprva priznal krivdo za napad, vendar pa je Kovaljev kasneje dejal, da je slišal, da so njegovega prijatelja med zaslišanji pretepali.

Belorusko pravosodje je pogosto tarča kritik zaradi primerov mučenja, samovolje uradnikov, ponarejanja dokazov in zlorabe prava. Hkrati je Belorusija edina evropska država, v kateri mednarodnim kritikam navkljub še vedno izvajajo smrtno kazen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin