Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2015,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dan žena

Petek, 6. 3. 2015, 14.45

8 let

Věra Jourová: Evropa in enakost spolov: zgodba, ki še ni končana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Věra Jourová je evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov.

Mednarodni dan žena, ki ga praznujemo 8. marca, naj bo priložnost, da se spomnimo napredka na področju enakosti spolov, ki smo ga dosegli v zadnjih desetletjih.

Prepričana sem, da Evropa ženskam zagotavlja dobre pogoje, vendar pa moramo že doseženi napredek na tem področju utrditi in rezultate še izboljšati. Izkoreninjenje neenakosti spolov bi moralo biti v prihodnjih letih naš cilj. Ustvariti moramo razmere, v katerih nobena ženska v Evropi ne bo podvomila o tem, da ima enake možnosti kot moški.

Moj cilj ni popolna izenačitev moških in žensk, temveč zagotovitev, da imajo moški in ženske enake priložnosti ter pravice in svoboščine.

Enakost spolov je temeljna vrednota evropske družbe Devet od desetih evropskih državljanov meni, da je enakost spolov temelj pravičnejše družbe. Dve tretjini menita, da so neenakosti med moškimi in ženskami v njihovi državi manj razširjene, kot so bile še pred desetletjem.

Ponosni smo lahko na napredek, ki ga je Evropa dosegla v zadnjih desetletjih. Družbeni vzorci so se spremenili, ženske so zdaj močno zastopane na trgu dela in postale so finančno neodvisne.

Z zadovoljstvom ugotavljam, da želijo moški aktivneje sodelovati v dejavnostih, ki so dolgo veljale za žensko domeno. Mladi očetje se danes pogosto odločijo iti na starševski dopust, kar je bilo za večino njihovih očetov nekaj nepredstavljivega.

Vendar pa so neenakosti še vedno ukoreninjene v naši družbi. Približno trije od petih evropskih državljanov menijo, da so neenakosti med moškimi in ženskami še vedno zelo prisotne v njihovi državi. V Sloveniji tako meni samo 41 odstotkov vprašanih, kar je dober znak.

S stališčem evropskih državljanov se strinjam tudi sama. Zgodba o enakosti spolov še ni končana in tudi v prihodnje si moramo prizadevati, da bodo ženske deležne enakih možnosti in priznanja kot moški.

Odpravljanje preostalih neenakosti in boj proti nasilju nad ženskami Ženske bi morale biti enakopravno zastopane na vseh področjih družbe, vključno z vodilnimi položaji v zasebnem ali javnem sektorju.

Med ženskami je stopnja zaposlenosti trenutno 62,5-odstotna, med moškimi pa 74,3-odstotna. Mlade ženske se pri vstopu na trg dela še vedno srečujejo z več ovirami kot njihovi moški vrstniki. Vendar pa evropsko gospodarstvo potrebuje ves potencial in talent, ki ga ponujajo ženske – tega talenta ne smemo zapraviti.

Ženske za isto delo v povprečju še vedno prejmejo za 16 odstotkov nižje plačilo kot moški. Slovenija je na področju zaslužka svetla izjema, saj je bil razkorak med plačami žensk in moških v Sloveniji leta 2013 najmanjši med vsemi državami članicami EU, znašal je 3,2 odstotka.

Ženske imajo pogosteje kot moški zaposlitev za krajši delovni čas ali pa prekinejo poklicno pot, da bi skrbele za otroke ali onemogle starše. Posledice te neenakosti se odražajo tudi v pokojninah žensk, ki so v povprečju za 39 odstotkov nižje kot pokojnine moških.

Tako imenovani nevidni stekleni strop mnogo ženskam še vedno preprečuje, da bi zasedle vodstvene položaje. Ženske danes v povprečju predstavljajo 20,2 odstotka članov upravnih odborov v največjih podjetjih, samo tri odstotke pa jih najdemo med izvršnimi direktorji. Dozdajšnji napredek na tem področju je omejen na nekatere države, ki so sprejele ustrezne zakonodajne ukrepe. Tudi vrata nacionalnih parlamentov ostajajo za ženske še naprej zgolj priprta, saj moški danes zasedajo več kot dve tretjini poslanskih mest.

Ne nazadnje želim opozoriti tudi na zelo skrb vzbujajoč pojav nasilja nad ženskami. Ena od treh žensk v Evropski uniji vsaj enkrat v življenju izkusi fizično ali spolno nasilje. To je povsem nesprejemljivo.

Zaveza, ki jo dajem kot komisarka za enakost spolov Kot evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov se bom prioritetno ukvarjala z enakostjo med ženskami in moškimi.

V prihodnjih mesecih bom opredelila ukrepe, s katerimi se bodo še okrepile možnosti žensk za dostop do trga dela in do vodilnih položajev. Evropska komisija si bo poleg tega prizadevala za večjo razpoložljivost in kakovost otroškega varstva ter zunajšolskega varstva in za okrepitev podpore ženskam in moškim, ki skrbijo za druge odvisne družinske člane. Zlasti odločni bomo pri praktičnih ukrepih za izkoreninjenje nasilja nad ženskami.

Lotiti se moramo še zadnjih izzivov, da bo enakost spolov resnično uveljavljena tudi v praksi. Tem izzivom se bom posvečala z vso zavzetostjo, da bi dosegla oprijemljive rezultate.

Želim vam lep mednarodni dan žena!

Ne spreglejte