TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 1. 2008,
21.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

evropsko prvenstvo Poljska rokomet

Sobota, 12. 1. 2008, 21.32

8 let

Dvanajst prvenstev le dvakrat brez Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija sodeluje na svojem desetem evropskem prvenstvu. Srečanja najboljših reprezentanc stare celine potekajo od leta 1994, najuspešnejša nacija so Švedi.

Poljska gosti 12. evropsko prvenstvo. Rekorderji po zmagah so Švedi, ki so slavili štirikrat. Aktualni prvaki Francozi imajo v svojih vitrinah tri pokale za naslov evropskega prvaka. Za Slovenijo bo to deseti nastop - izpustila je le zadnje prvenstvo na Danskem in turnir v Italiji leta 1998 -, največji uspeh pa je bila srebrna kolajna leta 2004 v Ljubljani. Nazadnje so Slovenci, ki jih bo na prvem turnirju vodil Veselin Vujović v Srbiji leta 2012 z Borisom Deničem osvojili zelo dobro šesto mesto. Na letošnjem svetovnem prvenstvu so bili osmi.

EP 1994 – Portugalska

Čast, da kot prva gosti evropsko prvenstvo, je doletela Portugalsko (prizorišči sta bili Porto in Almada), ki sicer pred tem nikoli ni nastopila na velikem tekmovanju. Tudi doma se ni odrezala najbolje, saj je osvojila zadnje mesto s šestimi porazi. So pa kot prvi osvojili naslov evropskega prvaka Švedi, ki so v finalu premagali Rusijo s 34:21. Najboljši strelec turnirja je bil ruski krilni igralec Valerij Gopin, ki je dosegel 50 golov. Slovenija je svoj krstni nastop s selektorjem Tonetom Tisljem končala na 10. mestu.

EP 1996 – Španija

Dve leti po prvem prvenstvu se je tekmovanje preselilo v sosednjo Španijo, prizorišči pa sta bila Ciudad Real in Sevilla. Finalista prvega prvenstva "stare celine" sta se tokrat srečala v polfinalu, kjer so Rusi pred vsega 650 gledalci maščevali poraz na Portugalskem. V finalu so se pomerili z domačo reprezentanco, ki je v polfinalu pred 7500 gledalci ugnala Jugoslavijo. Slednja je prvič po vojni nastopila na kakšnem mednarodnem tekmovanju. Zlate medalje so tako romale v Rusijo, ki je bila boljša za zadetek. Slovenija, ki jo je vodil Miro Požun, je tekmovanje končala na predzadnjem mestu, saj je bila slabša le še Danska.

EP 1998 – Italija

Prvenstvo v Italiji je minilo brez Slovenije, saj se ji ni uspelo uvrstiti na tekmovanje. Po Portugalski je tudi Italija država gostiteljica, ki nikoli ni imela večjega uspeha na velikih tekmovanjih. Že da se je kvalificirala je bil velik uspeh. Prizorišči tretjega EP sta bila Merano in Bolzano, kjer je bilo tudi finalno srečanje. Tam so s 25:23 zmago slavili že drugič Švedi, ki so bili boljši od Špancev.

EP 2000 – Hrvaška

Četrto prvenstvo je bilo odigrano na Hrvaškem, točneje na Reki in v Zagrebu. Tega tudi Slovenija nikoli ne bo pozabila. Prvič je bil Euro odigran v mesecu januarju, saj so bila predhodna na sporedu v maju ali juniju. Tekmo proti Hrvatom, ki jo je dobila Slovenija za zadetek, je ostala v spominu vsem Slovencem, saj je obračun za peto mesto proti južnim sosedom pomenil tudi uvrstitev na olimpijske igre v Sydneyju. Slovenski selektor je bil Leopold Jeras. Zmagovalci tekmovanja pa so že tretjič postali Švedi, ki so bili v finalu z 32:31 boljši od Rusije.

EP 2002 – Švedska

Na Švedskem se je prvenstvo razširilo z 12 ekip na 16, Slovenija, ki jo je vodil Matjaž Tominec, pa je dosegla svojo najslabšo uvrstitev doslej, saj je bila v močno pomlajeni zasedbi 12. Švedi so na domačih tleh osvojili tudi zadnjo lovoriko v tem obdobju. V finalu so premagali Nemce po podaljških.

Idealna sedmerka: Vratar: Peter Gentzel (Švedska) Levo krilo: Lars Christiansen (Danska) Levi zunanji: Stefan Lövgren (Švedska) Organizator igre: Daniel Stephan (Nemčija) Desni zunanji: Olafur Stefansson (Švedska) Desno krilo: Denis Krivošljikov (Rusija) Krožni napadalec: Magnus Wislander (Švedska)

EP 2004 – Slovenija

Leta 2004 je Slovenijo doletela čast, da je priredila prvenstvo, ki je potekalo v Ljubljani, Celju, Velenju in Kopru. Bilo pa je tudi najuspešnejše doslej, saj so Slovenci klonili šele na zadnji stopnički, ko je bila v finalu boljša Nemčija. Znova pa bo ostala v spominu polfinalna zmaga proti Hrvatom v Hali Tivoli, ki je sprejela kar 7000 gledalcev. Selektor je bil drugič Tone Tiselj, Vid Kavtičnik pa je bil izbran za najboljše desno krilo prvenstva.

Idealna sedmerka prvenstva: Vratar: Henning Fritz (Nemčija) Krožni napadalec: Michael Knudsen (Danska) Levo krilo: Edvard Kokšarov (Rusija) Levi zunanji: Nikola Karabatić (Francija) Organizator igre: Ivano Balicć(Hrvaška) Desni zunanji: Volker Zerbe (Nemčija) Desno krilo: Vid Kavtičnik (Slovenija)

EP 2006 – Švica

V Švici je leta 2006 prvenstvo potekalo v Baslu, Bernu, Lucernu, St. Gallnu in Zürichu. Prvič so se na najvišjo stopničko povzpeli Francozi, ki so v finalu premagali Špance. Slednji so na evropskih prvenstvih postali še tretjič drugi. Slovenija je osvojila osmo mesto. Po treh suverenih zmagah v predtekmovanju je sledil niz treh porazov. Selektor je bil Slavko Ivezič.

Idealna sedmerka: vratar:Thierry Omeyer (Fra) Levo krilo: Edvard Kokšarov (Rus) Levi zunanji:Iker Romero (Špa) Krožni napadalec: Rolando Urios (Špa) Organizator igre: Ivano Balić (Hrv) Desni zunanji: Olafur Stefansson (Isl) Desno krilo:Soran Stryger (Dan)

EP 2008 - Norveška

Skandinavska država je gostila osmo evropsko prvenstvo za moške. Tekmovanje je potekalo po ustaljenem sistemu, gostilo pa ga je pet mest - Drammen, Stavanger, Trondheim, Bergen in Lillehammer. Slovenija, ki jo je spet vodil Miro Požun, je ves čas nastopala v Stavangerju in zasedla deseto mesto. Prvi evropski naslov si je po izjemnih predstavah priborila Danska, ki je v finalu premagala Hrvaško.

Idealna postava prvenstva: Vratar: Kasper Hvidt (Dan) Desno krilo: Florian Kehrmann (Nem) Desni zunanji: Kim Andersson (Šve) Organizator igre: Ivano Balić (Hrv) Krožni napadalec: Frank Loke (Nor) Levi zunanji: Daniel Narcisse (Fra) Levo krilo: Lars Christiansen (Dan)

MVP: Nikola Karabatić (Fra) Najboljši strelci: Ivano Balić (Hrv), Nikola Karabatić (Fra) in Lars Christiansen (Dan) Najboljši obrambni igralec: Igor Vori (Hrv)

EP 2010 – Avstrija

Naslov evropskega prvaka je vnovič osvojila Francija. Les Blues so v finalu ugnali večne rivale Hrvate. Bronasto odličje je osvojila Islandija.

Prvenstvo v Avstriji bi moralo biti prelomno tudi za Slovenijo, saj jo je tam vodil novi selektor, ugledni strokovnjak Zvonimir Serdarušić. A izbrana vrsta Slovenije je tekmovanje na 11. mestu. Sicer pa je rokometna Evropa videla izvrsten rokomet, trde boje in lepo navijaško vzdušje.

Idealna postava prvenstva: Vratar: Slawomir Szmal (Poljska) Levo krilo: Manuel Štrlek (Hrvaška) Levi zunanji: Filip Jicha (Češka) Srednji zunanji: Nikola Karabatić (Francija) Krožni napadalec: Igor Vori (Hrvaška) Desni zunanji: Olafur Stefansson (Islandija) Desno krilo: Luc Abalo (Francija)

MVP in najboljši strelec: Filip Jicha (Češka) Najboljši obrambni igralec: Jakov Gojun (Hrvaška)

EP 2012 – Srbija

Na prvenstvo v Srbiji je Slovenija odšla z velikim motivom, potem ko ji je spodletela uvrstitev na svetovno prvenstvo 2011. To je bilo prvo veliko tekmovanje za Borisa Deniča v selektorski vlogi. Ljubljančan je bil pred tem natančni opazovalec, spremljevalec in sodelavec treh selektorjev v vlogi pomočnika. V Srbijo je odpeljal kar sedem debitantov na velikih turnirjih in ob uveljavitvi hitre in všečne dosegel odlično šesto mesto. Če bi imeli Slovenci še kanček več sreče in spretnosti, bi lahko dobili tudi tekmo z Makedonci za peto mesto in se uvrstili na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Londonu.

Naslov prvaka so osvojili Danci, domačini Srbi so se veselili drugega mesta. Dokaz, da so Slovenci vsekakor opozorili nase, je izbor Uroša Zormana za najboljšega srednjega zunanjega turnirja. Dragan Gajić je bil drugi strelec prvenstva.

Idealna postava prvenstva: Vratar: Darko Stanić (Srb) Levo krilo: Gudjon Valur Sigurssson (Isl) Levi zunanji: Mikkel Hansen (Dan) Srednji zunanji: Uroš Zorman (Slo) Krožni napadalec: Rene Toft Hansen (Dan) Desni zunanji: Marko Kopljar (Hrv) Desno krilo: Christian Sprenger (Nem)

Najboljši strelec: Kiril Lazarov (Mak) Najboljši obrambni igralec: Viran Morros (Špa) MVP: Momir Ilić (Srb)

EP 2014 – Danska

To je bilo drugo prvenstvo v zgodovini, na katerem Slovenija ni sodelovala. Za to so poskrbeli Belorusi, ki so bili v odločilni kvalifikacijski tekmi v Stožicah boljši od Slovencev. Tretji naslov prvaka je osvojila Francija pred Dansko in Španijo.

Idealna postava prvenstva: Vratar: Niklas Landin Jacobsen (Dan) Levo krilo: Gudjon Valur Sigurdsson (Isl) Levi zunanji: Mikkel Hansen (Dan) Srednji zunanji: Domagoj Duvnjak (Hrv) Krožni napadalec: Julen Aguinagalde (Špa) Desni zunanji: Krzysztof Lijewski (Pol) Desno krilo: Luc Abalo (Fra)

Najboljši strelec: Joan Canellas (Špa) Najboljši obrambni igralec: Tobias Karlsson (Šve) MVP: Nikola Karabatić (Fra)

Ne spreglejte