Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 8. 2018,
11.45

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Poletni Dan. Dan. zelišča Vrt Vrt Dom in vrt Planet TV

Nedelja, 12. 8. 2018, 11.45

2 meseca, 1 teden

Zdravilna uporabnost rožmarina, bazilike in timijana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Zelišča najpogosteje uporabljamo kot okusni dodatek k jedem, saj poskrbijo za to, da je zaužita hrana prijaznejša do naših prebavil. V oddaji Dan. smo se sprehodili po zeliščnem vrtu in se pozanimali, za kaj jih poleg kuhanja še lahko uporabljamo.

Čeprav so zelišča sestavni del vsakega jedilnika, jih lahko uporabljamo še za druge stvari. Kot sestavni del vrta lahko delujejo aromaterapevtsko. Tako vsestransko uporabna so, da si vrta brez njih skoraj ne moremo predstavljati.

Zeliščna aromaterapija kar na domačem vrtu

S sajenjem zelišč lahko na svojem vrtu ustvarite dišeč, sproščujoč in miren prostor, na katerem si lahko povrnete energijo in izboljšajte razpoloženje. Prijetne vonjave, ki jih zelišča oddajajo, lahko izboljšajo počutje in pomagajo pri vzpostavitvi energijskega ravnovesja. Vonj zelišč ima pozitivne učinke na čustveno počutje, saj sproža hormon sreče. 

aromaterapija
Trendi Aromaterapija: dišave in zelišča v vrtu, ki pomirjajo

V poletnih mesecih odganjajo žuželke

Z naravnimi zeliščnimi pripravki se lahko znebite zoprnih muh in komarjev. Bazilika in sivka sta med tistimi zelišči, ki jih lahko vzgajate na domačem vrtu in vam lahko pomagata pri odganjanju muh. S naravnimi in neinvezivnimi pripravki v kombinaciji z eteričnimi olji lahko dom in vrt obvarujete pred škodljivci. 

muhe
Trendi Znebite se tečnih muh

Kako lahko uporabite rožmarin, baziliko in timijan

Andrejka Cerkvenik z domačije Belajevi pravi, da imajo zelišča izjemno zdravilno moč, med njimi so tudi rožmarin, bazilika in timijan. Rožmarin zacveti razmeroma zgodaj. Ob pobiranju ga je dobro posušiti, saj rad pogreni. Prav tako ga med kuhanjem jedi ne dodamo prezgodaj, saj lahko njegov grenki okus nadvlada druge. Rožmarin lahko deluje kot poživilo, popravi razpoloženje in povrne energijo.

Tudi bazilika je izjemno zdravilna. Indijsko baziliko uporabljajo predvsem za čaje in tinkture, saj pomirja in sprošča. Baziliko vrste genoveze je po mnenju Cerkvenikove najbolje uživati svežo ali v pestu, saj se pri sveži baziliki ohrani največ aromatičnih lastnosti. 

Timijan je zelo uporaben v tinkturah in čajih. Zelo znana timijanova tinktura je lahko tudi zelo učinkovito zdravilo. Odlična je za odpravljanje aft in zdravljenje zobne gnilobe. Uporabna je tudi pri starejših, ki imajo v ustih vnetja zaradi zobnih protez.

sladki pelin
Trendi Zdravilne lastnosti sladkega pelina
Ne spreglejte