Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 12. 2010,
8.36

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasveti ideje Vrt Vrt vrtnarjenje

Ponedeljek, 13. 12. 2010, 8.36

2 meseca, 1 teden

Trendi ureditve vrtov – kaj je in in kaj je avt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Pristni odnosi med ljudmi in zdravo življenje je v divjanju pohlepa in grabežljivosti potisnjeno na stranski tir, instant vrednote pa se kažejo na vseh področjih.

Pomembno je samo kopičenje denarja, lastnine, glasov in točk, brezobzirno in ne glede na vse. Vendar je obstoječa gospodarska kriza in zategovanje pasu le nekoliko streznila glave, predvsem pa so se ljudje začeli spraševati, kaj je res pomembno v življenju. Novejši trendi pri ureditvi okolice se zato vse bolj usmerjajo k prvinskim zasnovam vrtov z dodatki sodobnega. Užitni vrt in mestno kmetovanje sta in. Trata je avt. Namesto hitrega prehranjevanja se vse bolj zavedamo pomena zdrave in počasne domače kuhinje. Tudi sprehajanje kokoši na vrtu je nadvse modno. Prostor, ki ga imamo, naj bo maksimalno izkoriščen. Uredimo si zelenjavne gredice, kjer ne bomo samo pridelovali, temveč bo prišla do izraza tudi okrasna vrednost vrtnin. Prostor ni nobena omejitev, z nekaj iznajdljivosti pa bomo pridelovali solatnice, peteršilj in razne dišavnice tudi v koritu na balkonu ali terasi.

Ekološki vrtovi so in. Kemija je avt. Oaze, ki posnemajo naravno okolje, si lahko uredimo tudi v mestu. Mnogim se bo zdela eko zasaditev zanemarjena, a takšna je le na prvi pogled. Sajenje mačeh v ravno vrsto in drugih enoletnic je enostavno, kombiniranje trav, trajnic in grmovnic z namenom posnemanja naravnega okolja pa zahteva veliko vrtnarskega znanja. Rastline so v mešani skupini tudi močnejše in se lažje kosajo s škodljivimi dejavniki okolja. Metuljniki, trave, slamniki, homuljice, verbene, sivke in vinske rutice bodo privabile metulje, polonice in druge žuželke, v zraku bo lepo dišalo, vse skupaj pa bo začinjeno še s ptičjim petjem.

Večnamembnost je in. Enonamembnost je avt. Delitev vrta na okrasni, zelenjavni in sadni je preteklost. Mnoge dišavnice so se velikokrat znašle v družbi okrasnih trajnic, zdaj pa lahko mednje posadimo tudi užitne rastline. Žive barve dozorevajočih čilijev, feferonov, paprik, raznobarvne solatnice, rdeča pesa in druge bodo popestrile tudi najbolj izpostavljene gredice. Terase naj ne bodo namenjene zgolj sušenju perila in zabavam, pač pa jih ozelenimo, zidove naj prerastejo vzpenjavke, strehe pa nezahtevno rastlinje.

Okrasne in sadne listnate grmovnice so in. Kleki so avt. Ciprese so pravzaprav kleki, pri nas pa se prodajajo in sadijo kot nikjer drugje. Trend sajenja klekov je bil v razvitih deželah pred 20 in več leti, potem pa so jih ponekod celo prepovedali. Sicer je njihova rast lepa in navadno tudi zdrava, a so preprosto preveč enolični. Tako smo prikrajšani za čar menjavanja letnih časov, brstenja, cvetenja in pestrega živalskega rajanja. Namesto njih naj najdejo svoje mesto v vrtu sadne rastline in okrasne listopadne grmovnice. Jagodičevje je med najmanj zahtevnimi rastlinami, seveda ob ustreznih rastnih pogojih, dozoreva pa v času, ko še ni drugega sadja.

Vrt ni namenjen samo gledanju. In če smo vsaj malo ekološko razgledani, bo v njem svoje mesto našla tudi katera izmed užitnih rastlin.

Ne spreglejte