Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2022,
7.11

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

sajenje visoka greda Vrt Vrt jesen PR članek

Ponedeljek, 3. 10. 2022, 7.11

2 meseca, 1 teden

Preveri, zakaj je jesen najboljši čas za pripravo visoke grede!

Oglasno sporočilo

Visoke grede so med vrtičkarji vedno bolj priljubljene. In če se jim želite pridružiti, potem vas zagotovo zanima, kako postaviti visoko gredo in zakaj je jesen najboljši čas za to. To in še več boste izvedeli v nadaljevanju.

jesen-najboljsi-cas-za-pripravo-visoke-grede | Foto:

Visoke grede – modna muha ali priročna vrtna pridobitev?

O visokih gredah je danes veliko napisanega, prav tako pa se o njih veliko govori. Zato se ob tem marsikdo vpraša, ali gre zgolj za modno muho ali za izjemno priročno rešitev na vrtu.

Izkazalo se je, da so visoke grede dobrodošle povsod tam, kjer imamo težave z nerodovitno zemljo. Vendar se zanjo odloča vse več vrtičkarjev – tudi tisti, ki jim vrtna zemlja ne dela težav – preprosto zato, ker ima številne prednosti:

  • pri pletju, okopavanju in sajenju vas ne boli hrbet;
  • na majhnem prostoru lahko ustvarite skorajda idealne pogoje za rast – tako s temperaturo kot tudi z izbiro ustrezne vrtne zemlje;
  • visoke grede preprečujejo dostop voluharjem, polžem in drugim škodljivcem na vrtu;
  • visoke grede zavzemajo malo prostora;
  • v visokih gredah je višja temperatura tal, zato je pridelek obilnejši.

Kdaj je najboljši čas za pripravo visoke grede?

Visoka greda sama po sebi še ne pomeni uspešnega vrtnarjenja. Zato je ključnega pomena, kdaj jo pripravite in kako – idealen čas za pripravo visoke grede je jesen. To je letni čas, ko se obdobje rasti upočasni in na vrtu pobiramo pridelke. Prav tako pa je idealen čas za vse večje projekte na vrtu – tudi za pripravo visoke grede.

izdelava-visoke-grede-kako | Foto:

Postavitev visoke grede v jesenskem času je idealna iz več razlogov. Prvi je ta, da imate v tem času na voljo veliko odpadnega materiala (listje, rastlinski material), ki je potreben za nasutje posamezne plasti v visoki gredi. Drugi razlog pa je, da se bo v zimskem obdobju material dobro posedel, zato boste spomladi le še dodali tanjšo plast zemlje za visoke grede in že bo pripravljena za sajenje zgodnje zelenjave.

Priprava visoke grede jeseni

Zavedati se morate, da boste za postavitev visoke grede potrebovali kar nekaj časa. Zato je jesen pravi čas, saj vam ni treba hiteti in se v miru ter brez naglice lahko osredotočite na njeno postavitev. Če želite, da bo zelenjava na njej lepo uspevala, je ključnega pomena njena pravilna priprava, zato je pomembno natančno slediti nekaterim ključnim korakom.

Postavitev ogrodja

Pred postavitvijo ogrodja morate izbrati ustrezno lokacijo visoke grede. Sončno svetlobo boste najbolje izkoristili, če boste visoke grede postavili na južno stran.

Visoke grede lahko kupite ali pa jih naredite kar sami. Za postavitev boste potrebovali nekaj kosov klasičnega orodja, na primer kladivo, žaga, baterijski vrtalnik in kotnik. Optimalna višina visoke grede je 80–100 cm, optimalna širina pa do 140 cm, če je dostopna z obeh strani. Takšna višina oziroma širina vam omogoča, da vse dele visoke grede brez težav dosežete z roko.

Na tla visoke grede je treba namestiti nerjavečo in gosto pleteno mrežo, ki preprečuje dostop voluharjem in drugim škodljivcem. Njene notranje stene pa obložite s folijo za ribnike, ki preprečuje uhajanje vlage in zemlje ter gnitje lesa.

Priprava posameznih plasti visoke grede

Po tem, ko ste postavili ogrodje visoke grede, sledi njeno polnjenje, za kar boste potrebovali osnovno vrtno orodje. Zavedati se morate, da je visoka greda sestavljena iz različnih plasti materialov, ki zagotavljajo zračenje visoke grede in optimalno zalogo hranilnih snovi.

Zato je še kako pomembno, da za visoko gredo uporabite ustrezna polnila in jo napolnite v naslednjem vrstnem redu:

  • Spodnja plast – lesni sekanci, ki predstavljajo 30 odstotkov visoke grede: spodnja plast je drenažni sloj, ki preprečuje zastajanje vode. Za to plast lahko uporabite odpadne veje, ki jih je v jesenskem času ogromno, ali pa uporabite lesne sekance.
  • Srednja plast – organski material, ki predstavlja 40 odstotkov visoke grede: na sekance oziroma veje nasujete kose travne ruše, listje, rastlinske dele zelenjave in drug organski material, ki ga je v jeseni na vašem vrtu ogromno. Za srednjo plast lahko uporabite tudi že pripravljen vrtni kompost.
  • Vrhnja plast – zemlja za visoke grede, ki predstavlja 30 odstotkov visoke grede: polnjenje visoke grede končajte s plastjo kakovostne vrtne zemlje za visoke grede, ki je brez šote in je idealna mešanica bio gnojila in zemlje.

  visoka greda plasti | Foto:

Sajenje

Ko ste visoko gredo napolnili, le še počakajte do pomladi, da se material dobro posede. Takrat po potrebi dodajte plast vrtne zemlje in vaša visoka greda je pripravljena za sajenje.

Izbira vrtnin je ogromna in na visoko gredo lahko sadite oziroma sejete skoraj vso zelenjavo. Pazite le na vsa pravila dobrih in slabih sosedov. Prav tako pa vam priporočamo, da na sredinski del posadite visoke rastline (paradižnik, kumare ob opori), ob robu pa nižje oziroma plazeče rastline (bučke, špinača, kapucinke, jagode).

Visoka greda ni modna muha, ampak zelo priročna rešitev za vsak vrt. Toda za obilnejši pridelek je ključnega pomena njena priprava, zato začnite njeno postavitev že jeseni.

Naročnik oglasnega sporočila je METROB.

Ne spreglejte