SiolNET. Dom Vrt in okolica
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prehitimo pomlad z vrtom v lončkih

2

termometer

Čeprav je letošnja zima bolj skopa s snegom, je mraz v zadnjih dneh pokazal svoje zobe. Pojdimo pomladi naproti, naberimo zimzelene rastline in prve cvetke ter posadimo vrt v lončkih!

Za nami je sončna in razmeroma topla polovica zime, a ker je vsega lepega enkrat konec, mnogi pa že nestrpno pričakujejo večjo pošiljko snega, lahko našo deželo kaj hitro prekrije bela odeja. Če želimo do prvih pomladnih cvetov priti že pred marcem ali aprilom, se moramo torej na sprehod podati čim prej. S seboj vzemimo tudi lopatko in vedro, da bomo lahko izkopali prvi teloh ter zimzelene rastline, kot sta bršljan in mah, morda pa na gozdnih obronkih najdemo še kaj. Z bližnje krtine vzamemo še nekaj prsti in se vrnemo domov, kjer se lotimo izdelave malih vrtov.

Potrebščine

• zelenje in cvetje s koreninami vred • nekaj prsti • vrtne škarje ali nožek • glineni lončki • okrasne ptice (kupimo jih v cvetličarni in hobi trgovini) • cvetličarska žica • pisano blago

Zasadimo pomlad!

Če je dovolj toplo, se dela lotimo kar na prostem, v vsakem primeru pa delovno površino zaščitimo z odsluženo plastično vrečo ali časopisnim papirjem. Če želimo, lahko glinene lončke poslikamo. Mi smo jih porisali z belim vodoodpornim flomastrom, ki se v hipu posuši. V lončke nasujemo nekaj prsti – toliko, da do roba še vedno ostane prostih nekaj centimetrov. Najprej posadimo rastline z globljimi koreninami, recimo teloh. Dodamo bršljan ter praprot, na koncu pa vmesne prostorčke zapolnimo z zelenim mahom, da prekrijemo rjavo prst. Če nas že sam pogled na zelenje ne razveseli dovolj, lahko naši zasaditvi dodamo še nekaj živih barv. V mah zataknemo penaste ptičke ali okraske naredimo sami. Cvetličarsko žlico narežemo na primerno velikost in iz papirja ali blaga izrežemo želen motiv v dveh plasteh. Najprej na hrbtno stran ene plasti nanesemo lepilo, na sredino postavimo konec cvetličarske žice, čeznjo pa položimo drugi sloj papirja oziroma blaga. Počakamo, da se posuši in okrasimo lonček.

Pogled na zeleno zasaditev nas bo razveseljeval vse do pomladi, ko bo skopnel sneg.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin