Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 12. 2018,
10.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

zima Vrtnice nasveti Vrt Vrt dom

Nedelja, 2. 12. 2018, 10.33

2 meseca, 1 teden

Poskrbite za svoje vrtnice, da bodo spomladi zdrave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
vrtnice | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Pred prihodom prvega snega svetujemo, da poskrbite za svoje vrtnice, zato da bodo spomladi zdrave in lepo cvetele. S preprostimi koraki jih lahko pripravite na prvo pozebo in dolgo zimo, ki šele prihaja. 

ciprese
Trendi Kako pripraviti in zaščititi ciprese pred prezimovanjem

Če se ozrete po svojem okrasnem vrtu, boste opazili, da je vašim vrtnicam začelo odpadati listje. To ni nič nenavadnega, saj se pripravljajo na prezimovanje. Ta proces lahko nekoliko pospešite, s čimer jih boste dodatno zaščitili. 

listje | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Najprej poskrbite za listje

Počakajte še kakšen dan, da listje čim bolj odmre. Preostalo listje, ki še ni odpadlo, poberite, da ostanejo grmičasta stebla gola.

Pazite, da listov ne trgate, saj boste s tem povzročili "odprte" poškodbe, ki jih vrtnice v tem času res ne potrebujejo.

Raje jih z vrtnarskimi škarjami odrežite. Odpadlo listje pod stebli poberite, da ne bi v zimskih mesecih prišlo do prenosa glivic in drugih bolezni, če so prisotne na listju. 

Obrezovanje zaradi varnosti

V tem času se izogibajte večjemu obrezovanju, saj bi lahko rastlino poškodovali in jo naredili šibko.

Odrežete lahko slabe vejice ali tiste bolj razraščene, ravno tako lahko odrežete tudi ovenele ali neodprte cvetove. Višje vejice lahko ravno tako prirežete, da jih ne bi poškodoval veter ali teža snega. Pazite le, da ne boste z obrezovanjem pretiravali.

Ko prostor okoli vrtnice očistite odpadlega listja in vejevja, razrahljajte zemljo okoli, da jo vsaj na površini obnovite. Nato nanesite tanko plast naravnega komposta ali mulča. Ta ne sme biti narejen iz listja, saj lahko, kot smo že omenili, tvegate nastanek bolezni na vrtnicah. 

vrtnica | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Nehajte gnojiti, nadaljujte redno zalivanje

Zdaj je že skrajni čas, da vrtnice nehate gnojiti in presajati. V tem mrzlem in slabem vremenu bi jih z gnojenjem kvečjemu prisili k rasti, s presajanjem pa bi dejansko preprečili njihovo nadaljnjo rast.

Raje jih pustite, da se lahko pripravijo na mirovanje. Še vedno pa lahko v teh dneh nadaljujete redno zalivanje, da jim zagotovite čim več hranilnih snovi.

Vrtnice namreč lahko tudi pozimi dehidrirajo, zato poskrbite, da ne bodo trpele. 

Lahko jih pokrijete

Svoje vrtnice lahko čez zimo pokrijete s plastičnim najlonom ali kartonasto škatlo. Pri najlonu bodite previdni, da jih ne utesnite preveč. V zgornjem delu najlona ali kartonaste škatle naredite luknje, da bodo imele dovolj kisika. 

Vsi koraki so enaki tudi pri vrtnicah plezalkah, le da te pokrivanja s kartonasto škatlo ali najlonom ne bodo potrebovale, saj so prilagojene razmeram na prostem.

Trendi Iz zelišč smo izdelovali žgane pijače #video

 

Ne spreglejte