Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 8. 2018,
16.04

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

2

Natisni članek

čebula paprika vrtnina shranjevanje Vrt Vrt Dom in vrt Dan. Poletni Dan.

Sobota, 11. 8. 2018, 16.04

2 meseca, 1 teden

Nasveti za shranjevanje čebule in paprike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

2

Te dni na vrtu obiramo bogate pridelke, ki smo jih sadili v spomladanskih mesecih. Da pa bi našim vrtninam podaljšali svežost in življenjsko dobo, smo v oddaji Poletni Dan. preverili, kako se lotiti pravilnega shranjevanja čebule in paprike. 

S pravilnim načinom shranjevanja vrtnin boste podaljšali užitnost zelenjave, da se bo ta lahko obdržala tudi v jesenskih in zimskih mesecih. Po prvem pobiranju shranite samo tiste glavice čebule in paprike, ki so popolnoma zdrave in nepoškodovane. Če opazite, da je vrtnina poškodovana, jo raje odstranite iz kupa in jo uporabite že takoj za kuhanje ali pa jo zavrzite, če ni več užitna.

opravila na vrtu
Trendi Avgustovsko delo na vrtu

Primeren čas za pobiranje čebule sta julij in avgust

Davor Špehar iz Zelenega sveta svetuje, da se čebulo pobira takrat, ko se listje zelenjave poleže. Poda pa tudi enostaven trik, kako ugotoviti, kdaj je čebula zrela za pobiranje. S tipanjem stebla in njegovo mehkobo lahko ocenite, ali čebulo lahko poberete. Običajno se čebula pobira v drugi polovici julija, če pa ste jo posadili pozneje, je avgust še vedno primeren čas za njeno pobiranje z vrta. 

Kako shranjujemo čebulo

Čebula spada v skupino čebulnic, kar pomeni, da jih shranjujemo v suhih in zračnih prostorih, kjer je povprečna temperatura do 15 stopinj Celzija. Pred samim shranjevanjem bo treba čebulo vsaj nekaj dni sušiti v senci, da se steblo in glavica popolnoma posušita. Po sušenju pa jo je treba tudi očistiti in odstraniti zunanjo, umazano plast. Korenin ne odstranimo povsem. Najprimernejši prostor za shranjevanje čebule so lesene gajbice. 

Kam s paprikami

Poletja si brez paprik na vrtu ne predstavljamo. V vročih mesecih jih redno zalivamo, da si zagotovimo obilen pridelek. Špehar svoje paprike zaliva od dvakrat do trikrat tedensko, pazi pa tudi na vremenske razmere. Paprik ne trgamo z rokami, ampak jih režemo s škarjami, da ne zatrgamo stebla. 

Po obiranju je paprike najbolje shranjevati v plastičnih vrečkah v hladilniku, saj boste tako podaljšali njihovo užitnost. Da pa bi uživali papriko še pozimi, jo lahko tudi zamrznete v plastičnih vrečkah ali hermetično zaprtih posodicah. 

zelenjava na vrtu
Trendi Kako shraniti vrtnine
Paprika
Trendi Miti o papriki
Ne spreglejte