SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasveti za izdelovanje cvetličnih šopkov #video

0,06

termometer

Okrasite svoj dom z doma izdelanim šopkom iz cvetlic trajnic, ki so prav v tem času v obdobju odcvetanja. Z nabiranjem sezonskega cvetja lahko na hiter in preprost način okrasite svoj dom. Nasvete, kako dalj časa obdržati rože v šopkih, smo delili v oddaji Poletni Dan.  

potonike Dom Cvetlični aranžmaji, ki jih objavljajo Kardashianke

Poletni čas je v znamenju okrasnega cvetja. Šopke je najbolje izdelati iz rož trajnic, ki jih lahko, ko odcvetijo, tudi presajamo. Od vseh cvetlic, ki trenutno cvetijo, največ nege zahtevajo vrtnice, ki so tudi ene izmed najpogostejših rož, iz katerih izdelujemo prelepe cvetlične aranžmaje. 

šopek vrtnic Foto: Thinkstock Kako pripravimo vrtnice za šopek

Melita Miš Strgar iz Arboretuma Volčji Potok je z nami delila nasvete glede skrbi za njih. Čiščenja vrtnic se lotimo tako, da odcvetele veje oziroma cvetove porežemo in tako pustimo prostor za zdrave cvetove, ki še niso povsem odprti.

Ko nabiramo vrtnice, jih odrežemo nad listnim pecljem, ki ima na svoji veji vsaj pet listov.  

Najboljši čas za nabiranje oziroma rezanje vrtnic je po tretji uri popoldne, ko imajo te v svojih steblih največ hranilnih snovi, ki jih potrebujejo za svojo dolgotrajnost.

Za šopek izberite cvetove vrtnic, ki so se šele začeli vidno odpirati. Zaprtih cvetov ne nabirajte, saj obstaja možnost, da se ti v vazi ne bodo popolnoma odprli in zacveteli. 

Pri rezanju uporabite čiste vrtne škarje, saj s tem preprečite poškodbo stebla ali morebitno širjenje bolezni. Svetujemo, da odrezane veje vrtnic postavite v vodo takoj ali pa vsaj eno uro po nabiranju. 

izdelovanje šopkov Foto: Thinkstock Svežino šopka lahko podaljšamo z limono

Steblom odrežite spodnje liste, a pustite vsaj tri, da zmanjšate šok in da se bo lahko roža v novem okolju normalno prehranjevala.

V vodo, namenjeno za šopek, lahko daste tudi nekaj kapljic limoninega soka ali čajno žličko sladkorja, saj boste rožam tako zagotovili hranilne snovi za nadaljnje cvetenje, obenem pa boste preprečili nastanek glivičnih bolezni.

Svetujemo, da šopek vrtnic vsaj nekaj ur hranite na hladnem mestu, stran od neposrednega sonca, da se lahko navadijo na novo okolje. S tem jim boste podaljšali življenjsko dobo v vazi. 

Če opazite, da vaše vrtnice že po enem dnevu v vazi venijo, je to lahko znak, da voda ne more prihajati skozi stebla.

V takem primeru šopku ponovno odrežite stebla in ga položite v svežo toplo vodo. Toplejša voda bi morala odpreti njihov žilni sistem in pustiti vodi pot, da se ta lahko dvigne skozi steblo. 

Nasveti za izdelovanje domačih šopkov

Za lep šopek poskrbimo tako, da cvetove nabiramo ob pravem času. Pomembno je, da spodnje liste s stebel, ki bodo v vodi, odstranimo. Šopek postavimo v čisto mlačno vodo. Čas cvetenja v vazi lahko podaljšamo, če v to odvržemo bakren kovanec. 

zelišča Dom Zdravilna uporabnost rožmarina, bazilike in timijana #video umetno cvetje Dom Vse koristi umetnega cvetja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin