SiolNET. Dom Vrt in okolica
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kurjenje na drva je lahko tudi neprijazno do okolja

3

termometer

Kurilna sezona se je na začetku meseca že začela in prav je, da spregovorimo o tem, ali so v pestri ponudbi različnih energentov drva do okolja prijazen ali neprijazen vir energije.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so pred začetkom nove kurilne sezone opozorili, da se začenja obdobje čezmerne onesnaženosti zraka z zdravju nevarnimi delci PM10. Individualna kurišča po analizah Agencije RS za okolje prispevajo okoli 30 odstotkov vseh emisij, okoli 30 odstotkov Slovencev pa uporablja drva za ogrevanje hiš ali stanovanj.

Pri zgorevanju goriva se porablja kisik (O2) in nastaja nezaželeni ogljikov dioksid (CO2), ki povzroča učinke tople grede. Pri zgorevanju lesa je treba pojasniti, da je z vidika izpustov CO2 nevtralno gorivo. Pri zgorevanju CO2 nastaja, pri fotosintezi pa se porablja.

Žal pri zgorevanju lesa nastajajo tudi škodljive emisije zaradi nepopolnega zgorevanja in stranskih produktov zgorevanja, kot je ogljikov monoksid (CO), ter hlapnih organskih spojin (VOC). Zaradi nezgorelega ogljika (C) in pepela nastajajo tudi emisije delcev. Emisije delcev iz kurilnih naprav povečujejo koncentracije delcev v zraku, predvsem manjših od deset mikronov (PM10). Ti delci so tako majhni, da zaradi prodiranja globoko v pljuča škodljivo vplivajo na zdravje ljudi, zato je treba zmanjšati izpuste delcev v zrak tudi iz kurilnih naprav, predvsem v urbaniziranih naseljih, kjer se pojavlja večja onesnaženost zraka.

Pomemben je podatek, da je Slovenija bogata z lesom in da se zadnje čase vse več gospodinjstev odloča za ogrevanje na trda goriva. Poleg tega so drva trenutno daleč najcenejši energent. Pomembno je, da znamo z njimi pravilno kuriti, le tako bomo res prijazni do okolja.

Kako pravilno kuriti z lesom? Na spletnih straneh ministrstva za kmetijstvo in okolje so zapisali, da morajo biti za pravilno kurjenje lesa izpolnjeni trije osnovni pogoji (kurilna naprava – gorivo – kurjenje): • pravilno vgrajena sodobna kurilna naprava (prostor, dovod zraka, odvod dimnih plinov), • les naj ima čim nižjo vlažnost, drva morajo biti zračno suha, polena morajo biti primerne velikosti, • uporabnik mora kurilno napravo pravilno kuriti, v skladu z navodili proizvajalca.

Poleg tega strokovnjaki uporabnikom drv priporočajo, naj lesnih goriv ne kupujejo tik pred začetkom sezone ali med kurilno sezono, pač pa spomladi. Na začetku sezone in med njo so cene kuriv višje, vprašljiva je tudi njihova kakovost.

In seveda ne pozabite, vsaj enkrat letno vam mora dimnikar pregledati in očistiti vaš dimnik!

Zdaj pa veselo sekiro v roke in na delo. A ta drva bodo za prihodnjo sezono, za letošnjo morajo biti že suha.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin