Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
9.55

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nasvet zelišča drobnjak

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 9.55

6 let, 1 mesec

Drobnjak skozi vse leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Drobnjak je za peteršiljem najbolj priljubljena začimba, Kitajci so ga poznali že pred 4.000 leti, danes pa ga gojijo po vsem svetu. Za pridelovanje ni zahteven.

Drobnjak je začimba trajnica in je najmanjša vrsta užitnih čebul. Ima podoben, a manj izrazit okus kot čebula. Pogovorno mu pravijo tudi šintlah, šnitlih, šintelc in čebulček.

Znani sta dve vrsti drobnjaka, poleg navadnega vrtnega obstaja še česnov, ki je po okusu bolj podoben česnu. Tega gojijo predvsem na Daljnem vzhodu in v Ameriki, medtem ko navadnega najdemo po vsem svetu.

Pridelovanje Drobnjak bo uspeval v lončku v stanovanju in na balkonu ali vrtu, za pridelovanje pa ni zelo zahteven. Uspeva v vlažni, močni, lahko tudi peščeni zemlji, pri tem pa ne potrebuje posebne nege. Če bo zemlja prerevna, bodo listi porumeneli, konice pa porjavele. V takem primeru je treba zemljo pognojiti.

Grmičasta rastlina ima rada sonce, na katerem se razvijajo pokončni, votli in temnozeleni listi, široki od dva do štiri centimetre, ki poženejo iz podzemnih čebulic. Šopi začimbe lahko dosežejo do 30 centimetrov, med majem in junijem se razvijejo vijoličasti cvetovi, črna semena pa dozorijo poleti. Liste lahko režemo vse leto.

Drobnjak sicer odvrača žuželke, njegovi cvetovi pa so privlačni za čebele, zato ga nekateri sadijo tudi zaradi privabljanja zaželenih žuželk.

Uporaba Na Kitajskem so drobnjak poznali že pred 4.000 leti. Stari Rimljani so ga prav tako vključili v svojo kulinariko, iz rastline so pripravljali omako, ki je spremljala jajčne jedi in meso. V Evropi naj bi o njem poročal Marko Polo, s čimer je to zelišče kmalu postalo razširjeno tudi v evropski kuhinji. Še posebej je značilen za švedsko in francosko kulinariko. Z zeliščem blagega okusa lahko začinimo juhe, ribe, solate, krompir in palačinke. Najpogosteje ga uporabljamo svežega, v skutnem namazu in zeliščnem maslu je nepogrešljiv. S cvetovi rastline lahko okrasimo jedi. Ob preveliki količini pridelanega drobnjaka ga lahko tudi zamrznemo, saj ne izgubi svojega okusa. Stebla lahko v zaprtih vrečkah v hladilniku shranjujemo do sedem dni. Iz zelišča lahko naredimo tudi kis.

Zdravilne lastnosti Listi drobnjaka vsebujejo veliko vitamina C, mineralov in vitaminov. Rastlina pospešuje prebavo in razkužuje prebavila, učinkovita pa je tudi pri slabokrvnosti in čiščenju krvi.

Ne spreglejte