SiolNET. Dom Prenova in gradnja
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj narediti svojo rastlinsko čistilno napravo

0,02

termometer

Voda Travnik Jazne
Foto: Metka Prezelj

Voda velja za najbolj dragoceno življenjsko dobrino. Že povprečen uporabnik je porabi več kot hektoliter na dan. Pogosto ta pristane v onesnaženi kanalizaciji. Z rastlinskimi čistilnimi napravami lahko posameznik prispeva k čistejšemu in zdravemu okolju, ob tem pa svojo okolico obogati z gredicami, ki so sestavni del ekoloških rastlinskih naprav.

Rastlinska čistilna naprava na ekološki in naraven način čisti odpadne vode. Gredice, ki so sestavni del naprave, pa s posajenimi močvirskimi rastlinami pripomorejo k čiščenju vode z naravno mikrofloro.

Primerna tudi za kmete in podjetja

Naprava iz vode odstranjuje organske spojine dušika, fosforja, težkih kovin in drugih strupenih snovi, ki se nalagajo v odpadnih vodah. Z njeno uporabo se tudi učinkovito zmanjšajo bakterije, ki so v odpadnih vodah zelo prisotne.

Rastlinske čistilne naprave uporabljajo domača gospodinjstva za čiščenje domačih odplak, poleg tega pa tudi kmetje in podjetja. Odpadne vode se z njihovo pomočjo očistijo za najmanj 85 odstotkov.

Netopir Dom Zakaj so netopirjevi iztrebki na vrtu tako zaželeni?

Vrste rastlinskih čistilnih naprav

V osnovi poznamo dve vrsti rastlinskih čistilnih naprav, ki se ločijo glede na dotok vode. Slabost naprav s površinskim tokom vode je ta, da imajo okrnjeno delovanje pri nizkih temperaturah, saj voda takrat zamrzne. Njihova prednost sta estetska oblika in privlačen zunanji videz. Za estetski vidik poskrbijo rastline, ki lahko plavajo na vodni gladini ali pa so s koreninami pritrjene na dno.

Prečiščene odpadne vode so lahko dobro izkoriščene za zalivanje gredic. Prečiščene odpadne vode so lahko dobro izkoriščene za zalivanje gredic. Foto: Pixabay

Kaj so prednosti rastlinske čistilne naprave?

- Ne porablja električne energije.
- Z njo sami poskrbimo, da se voda v okolje vrne očiščena.
- Ob hiši ima dekorativno vlogo.
- Je preproste oblike in lahko jo izdelamo tudi sami.
- Ni zahtevna za vzdrževanje.
- Deluje samostojno, brez strojne opreme.
- Odlično razkroji živalske maščobe, malo težje tudi rastlinska olja in parfume.
- Poskrbi za naselitev dobrih mikroorganizmov, ki čistijo ogljik, dušik, železo in žveplo.
- Pesek in prod, ki sta sestavna dela naprav, nalagata in vpijata umazanijo.
Dom Kako izbrati pravo črpalko za vodo ali odpadne vode

Rastlinsko čistilno napravo si lahko izdelamo tudi sami

Rastlinsko čistilno napravo lahko izdelamo na preprost in hiter način. Naredimo jo tako, da na mestu, kjer imamo iztočno cev za odplake, izkopljemo široko, dolgo in globoko jamo, ki mora imeti ilovnate stene, v nasprotnem primeru pa jih prekrijemo s folijo. Dno jame zasujemo s prodom in prekrijemo z juto, ki je naravno rastlinsko vlakno. Dodamo debelo plast peska, ga zasujemo z zemljo in spet pokrijemo z juto. Nato namestimo odvodno cev, ki je postavljena višje od iztoka, in posadimo primerne rastline.

Prečiščeno vodo lahko nato učinkovito uporabimo za zalivanje gredic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin