SiolNET. Dom Prenova in gradnja
2,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tovorne ladje spreminjajo v luksuzne domove #foto

2,67

termometer

hiša |  | Foto: Cover Images
Foto: Cover Images

Da so nekdanje tovorne ladje lahko luksuzni domovi, v katerih je poskrbljeno tudi za zelenje, dokazujejo nizozemski ustvarjalci, ki se ukvarjajo s tovrstnim trajnostnim stanovanjskim konceptom.

Med 14 in 16 tovornih ladij bo s tem, ko se bodo pojavile v vlogi domovanj, dobilo novo življenje. V sodelovanju med arhitekturnim studiem Komma, Kees Macelis, krajinskih arhitektom Buro Poelmans Reesink in lokalnimi oblastmi namreč nastaja pilotni projekt Marine-doc Estate, ki naj bi ponudil posebno stanovanjsko sosesko.

hiša | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

Za nova bivališča, umeščena med zelenje, bodo uporabili nizozemske tovorne ladje, ki so svoje ekonomsko življenje na vodi že odslužile, po načelih kroženja pa bodo lahko tako ponudile nadaljnje zavetje na kopnem.

Stanovanje Mali nebotičnik Dom Zračno in svetlo stanovanje v ljubljanskem Malem nebotičniku

hiša | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

Nizozemski koncept bivanja, za katerega imajo njegovi načrtovalci ambicije, da prestopi meje, v ospredje postavlja tudi pomen skupnosti. Za tovrstna naselja bodo poiskali bujne naravne terene v bližini odprtih voda, zgrajeno okolje pa naj bi po eni strani zagotavljalo zasebnost, a hkrati oblikovalo skupnost.   

hiša | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

Preobrazba nekdanjega plovila se bo odvijala po postavitvi na izbrano lokacijo, kjer bodo prvotne kovinske konstrukcije s predelavo spremenili v prijetne bivalne prostore. Čeprav bodo nekatere "navtične" prvine v domovanjih ohranili, pa se bodo ta tudi razlikovala glede na velikost in oblike posamezne nekdanje ladje.

stanovanje Belgija Dom Dom malo drugače: stanovanje, ki je kot velika risba #foto

hiša | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

Dolgo površino bodo v posamezne prostore razčlenili s predelnimi stenami. Novi domovi pa bodo imeli tudi velik strešni vrt, ki bo omogočil razgled na okoliš.
 

 

hiša | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

Uresničitev projekta je načrtovana za to leto, vendar pa lokacije njeni snovalci še ne izdajajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin