SiolNET. Dom Prenova in gradnja
2,67

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Tovorne ladje spreminjajo v luksuzne domove #foto

2,67

termometer

hiša
Foto: Cover Images

Da so nekdanje tovorne ladje lahko luksuzni domovi, v katerih je poskrbljeno tudi za zelenje, dokazujejo nizozemski ustvarjalci, ki se ukvarjajo s tovrstnim trajnostnim stanovanjskim konceptom.

Med 14 in 16 tovornih ladij bo s tem, ko se bodo pojavile v vlogi domovanj, dobilo novo življenje. V sodelovanju med arhitekturnim studiem Komma, Kees Macelis, krajinskih arhitektom Buro Poelmans Reesink in lokalnimi oblastmi namreč nastaja pilotni projekt Marine-doc Estate, ki naj bi ponudil posebno stanovanjsko sosesko.

hiša Foto: Cover Images

Za nova bivališča, umeščena med zelenje, bodo uporabili nizozemske tovorne ladje, ki so svoje ekonomsko življenje na vodi že odslužile, po načelih kroženja pa bodo lahko tako ponudile nadaljnje zavetje na kopnem.

Stanovanje Mali nebotičnik Dom Zračno in svetlo stanovanje v ljubljanskem Malem nebotičniku

hiša Foto: Cover Images

Nizozemski koncept bivanja, za katerega imajo njegovi načrtovalci ambicije, da prestopi meje, v ospredje postavlja tudi pomen skupnosti. Za tovrstna naselja bodo poiskali bujne naravne terene v bližini odprtih voda, zgrajeno okolje pa naj bi po eni strani zagotavljalo zasebnost, a hkrati oblikovalo skupnost.   

hiša Foto: Cover Images

Preobrazba nekdanjega plovila se bo odvijala po postavitvi na izbrano lokacijo, kjer bodo prvotne kovinske konstrukcije s predelavo spremenili v prijetne bivalne prostore. Čeprav bodo nekatere "navtične" prvine v domovanjih ohranili, pa se bodo ta tudi razlikovala glede na velikost in oblike posamezne nekdanje ladje.

stanovanje Belgija Dom Dom malo drugače: stanovanje, ki je kot velika risba #foto

hiša Foto: Cover Images

Dolgo površino bodo v posamezne prostore razčlenili s predelnimi stenami. Novi domovi pa bodo imeli tudi velik strešni vrt, ki bo omogočil razgled na okoliš.
 

 

hiša Foto: Cover Images

Uresničitev projekta je načrtovana za to leto, vendar pa lokacije njeni snovalci še ne izdajajo.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • dejan1 / 03.08.2018. ob 13:42 +1 0

  A ni preprosteje in ceneje postaviti stavbo kot adaptirati tale zarjavel krš? Razen, če niso subvencije velike. Potem pa lahko karkoli.

  +1 0
 • Vesna / 04.08.2018. ob 11:18 0 0

  Dejan1, ne gre vedno le za to, kaj je ceneje. Te odslužene ladje potem nekje delajo napoto, včasih celo onesnažujejo okolje. Tudi v primeru, da jih prodajo za staro železje, je njihovo razdiranje in sortiranje materiala z njih kar velik strošek. V primeru predelave v stanovanjski objekt pa je prisotna tudi skrb za okolje. Če se tega ne bomo začeli bolj zavedat, se ne bo dobro končalo za naše zanamce. Najbolj enostavno je nekaj starega odvreči, ne.

  0 0
delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin