Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2013,
7.39

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ogrevanje energenti

Petek, 4. 10. 2013, 7.39

3 leta, 11 mesecev

S čim se bomo ogrevali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

V današnjih časih se pogosto odločamo za tip ogrevanja tudi na podlagi cene, pri tem pa pogosto pozabimo na svoje zdravje in emisije, ki jih naš energent povzroča okolju.

Zadnji trend poleg vgradnje peletnih gorilnikov na obstoječe peči je uporaba lesne biomase, torej drv, sekancev in peletov. A lesna biomasa, pravi Miha Praznik iz energetsko-svetovalne mreže ENSVET, ni energent za vsako okolje oziroma mikrolokacijo. "V področjih države, kjer se pojavljajo okoljske težave v obliki prašnih delcev, dodatno obremenjevanje okolja s takšnimi kurišči, tudi sodobnimi, zagotovo ni na mestu."

Biomasa, ki velja za obnovljiv vir energije in je izdelan iz drv, vej, lesnih odpadkov, žagovine, lubja in drugih odpadnih materialov lesne industrije, je do okolja prijazen energent, saj je količina ogljikovega dioksida pri njenem izgorevanju enaka količini absorbiranega ogljikovega dioksida med rastjo rastline. Potencialne težave, kažejo izkušnje, ne nastajajo zaradi slabše kakovosti peletov, temveč slabih gorilnikov. Mnogi celo pravijo, da kurilno olje postaja preteklost na račun ogrevanja z biomaso.

Na račun cene ob zdravje? Pri izbiri pogosto dajemo v ospredje cenovni vidik, ne pa tudi zdravstvenega. Brskanje po spletu o infrardečem ogrevanju pripelje do strani, na katerih lahko v prvih vrsticah preberemo, da gre za naraven, zdrav in varčen način ogrevanja. Infrardeča toplota deluje pozitivno na človekove notranje organe, njena toplota naj bi v mnogo primerih lajšala tegobe ljudi, ki trpijo zaradi bolečin v sklepih. Pogosto se mu dela krivica, saj se ga povezuje z UV-sevanjem, ki poškoduje naše celice in povzroča zagorelost. Med prednosti IR-ogrevanja poleg nižjih stroškov ogrevanja štejemo tudi odsotnost zagonskega predgretja in toplotnih izgub, hkrati pa ne povzroča onesnaževanja okolja kot ga klasično ogrevanje.

Upoštevati je treba tudi emisije V gospodarne sisteme ogrevanja štejemo tudi zemeljski plin, pomembna pa je vgraditev kondenzacijskega plinskega grelnika. Med prednosti zemeljskega plina štejemo tudi visok energetski izkoristek, do okolja prijazen proces izgorevanja in konkurenčno ceno, povzroča pa manjše emisije dimnih in toplogrednih plinov.

Med do okolja najprijaznejše načine ogrevanja se uvršča tudi solarno ogrevanje. To se lahko kombinira z drugim virom, velikokrat pa se nameni le za ogrevanje sanitarne tople vode. Med pogoje za solarno ogrevanje štejemo sončno lego in prostor za ustrezen akumulator tople vode. Uporaba solarnih sistemov za ogrevanje prostorov lahko zmanjša stroške tudi za 35 odstotkov.

Večji del družinskega proračuna za ogrevanje? Kurilno olje sicer velja za zelo razširjen energent za ogrevanje, a počasi tone v pozabo, zlasti zaradi vse višjih cen tega energenta. Če po nekaterih podatkih velja, da je povprečna poraba slovenskih hiš približno dva tisoč litrov na leto za sto kvadratnih metrov ogrevalne površine, se lahko hitro zgodi, da je treba iz družinskega proračuna nameniti skoraj dva tisoč evrov le za ogrevanje. Je pa njegova prednost preprosto in zanesljivo obratovanje, a izredno obremenjuje okolje s toplogrednimi plini in žveplovimi oksidi.

Pred odločitvijo za izbiro energenta je najboljši korak posvetovanje z energetskim svetovalcem.

Ne spreglejte