Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
17. 7. 2018,
20.31

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

1

Natisni članek

3D-tiskanje domovanje arhitektura

Torek, 17. 7. 2018, 20.31

5 let, 9 mesecev

Prva betonska soseska, natisnjena s 3D-tiskalnikom

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

1

betonske natisnjene hiše | Foto http://www.houbenvanmierlo.nl

Foto: http://www.houbenvanmierlo.nl

V nizozemskem mestu Eindhoven bo v prihodnjih petih letih nastala soseska iz 3D-natisnjenih betonskih domov, katerih zasnova bo cenovno ugodnejša, nova tehnologija pa omogoča tudi kreativne oblike.

Prva takšna stanovanjska hiša, ki bo stala v novi soseski Meerhoven, bo dokončana sredi leta 2019, v naslednjih štirih letih pa še preostale štiri, ki jih bo mogoče najeti.

Projekt, imenovan Milestone (v prevodu Mejnik), je nastal v sodelovanju med Univerzo za tehnologijo iz mesta Eindhoven, občino in štirimi podjetji. Pet betonskih okroglih hiš bo s 3D-tiskalnikom nastajalo najprej v laboratoriju, nato bo sledila še faza na prostem.

V prvih objektih bodo izdelali le zunanje in notranje stene, vendar pa naj bi peta hiša s tremi nadstropji imela tudi betonske odtočne cevi.

Prva betonska 3D-natisnjena stanovanjska hiša, ki bo stala v novi soseski Meerhoven, bo dokončana sredi leta 2019, v naslednjih štirih letih pa še preostale štiri, ki jih bo mogoče najeti. | Foto: http://www.houbenvanmierlo.nl Prva betonska 3D-natisnjena stanovanjska hiša, ki bo stala v novi soseski Meerhoven, bo dokončana sredi leta 2019, v naslednjih štirih letih pa še preostale štiri, ki jih bo mogoče najeti. Foto: http://www.houbenvanmierlo.nl

Natisnjene betonske hiše prijaznejše do denarnice in okolja

Po mnenju sodelujočih strokovnjakov ima projekt z uporabo nove tehnologije potencial korenitega preoblikovanja gradbene industrije s hitrejšim, bolj ugodnim in za okolje manj škodljivim procesom. Na Nizozemskem kot tudi drugod so cenovno dostopna stanovanja eno od vedno bolj perečih vprašanj. Po ocenah Svetovnega inštituta za vire (Workd Resources Institute) bo do leta 2025 1,6 milijarde ljudi v mestih imelo omejen dostop do ugodnega in varnega doma, kar je 30 odstotkov več kot v današnjem času.

Ko tuji mediji navajajo profesorja z omenjene nizozemske tehnološke univerze Thea Saleta bo model natisnjenih betonskih hiš, ki ga razvijajo, lahko odločilen za gradnjo boljših in cenejših neprofitnih stanovanj. Salet je bil tudi vodja skupine z univerze, ki je leta 2017 postavila prvi natisnjeni betonski most.

hiša
Trendi Hiša, natisnjena s 3D-tiskalnikom #foto

Privlačna arhitektura, ki je dosegljiva

"Množično prilagajanje, ki je s to tehnologijo mogoče, demokratizira področja, kot sta arhitektura in oblikovanje," meni Salet, pri čemer tudi poudarja, da lahko računalnik za enako ceno natisne katerokoli obliko. Njegova želja pa je, da tehnologijo uporabimo za izboljšanje domovanj z nizkimi stroški. "In naenkrat je privlačna arhitektura dosegljiva," je dejal za Huffington Post.

Med prednostmi tovrstno "zgrajenih" hiš, ob čemer izpostavljajo tudi varčnost, je manjša poraba betona, s tem cementa, kar zmanjšuje stopnjo emisij toplogrednih plinov.

Proces nastajanja 3D-natisnjene hiše neprofitnega naselja, pri razvoju katere so sodelovali raziskovalci z Univerze Nantes v Franciji. | Foto: Reuters Proces nastajanja 3D-natisnjene hiše neprofitnega naselja, pri razvoju katere so sodelovali raziskovalci z Univerze Nantes v Franciji. Foto: Reuters

Prihodnost gradnje

Eindhovenski projekt je eden v nizu raziskovanj prihodnosti gradnje s 3D-tiskanjem in prepoznavanj prednosti, ki jih ta ponuja. Leta 2014 je na primer kitajsko podjetje Winsun že objavilo fotografijo betonske hiše, nastale na podlagi 3D-tiskanja.

Ameriško gradbeno podjetje Icon je v začetku tega leta v Teksasu pokazalo model 3D-natisnjenega betonskega domovanja, to pa pospremilo s podatkom, da njihov tiskalnik Vulkan lahko stanovanjsko hišo naredi v 24 urah za manj kot 3.500 evrov.

Podjetje iz mesta Austin pa namerava v sodelovanju z dobrodelno organizacijo New Story, ki se zavzema za cenovno ugodno stanovanjsko gradnjo, v naslednjem letu natisniti prvo naselje hiš, s katerim bodo reševali stanovanjsko problematiko najrevnejših prebivalcev Salvadorja.

3D-natisnjen betonski dom ameriškega podjetja Icon. | Foto: www.iconbuild.com 3D-natisnjen betonski dom ameriškega podjetja Icon. Foto: www.iconbuild.com

Podnebni izzivi

Ob možnosti, ki jih v gradbeni industriji ponuja 3D-tiskanje, se strokovnjaki soočajo tudi s tehnološkimi izzivi. Salet ob tem navede dubajsko izkušnjo. "Prinesel sem tega majhnega robota, a ni delovalo, ker je bilo 45 stopinj Celzija," pojasnilo strokovnjaka navajajo v Huffington Postu.

tera hotel
Trendi Hotel prihodnosti: bivanje kot na drugem planetu

"Beton je hidratacijski proces, ki se odzove na temperaturo in se zatakne v črpalki." Zato so spremenjeni pogoji na različnih lokacijah pomembno tehnološko vprašanje. A ne glede na to, kot poudarjajo nekateri strokovnjaki, 3D-tiskanje betona lahko privarčuje čas in denar vsaj v določenih kontekstih.

Ne spreglejte