Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 11. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

pohištvo gradnja prenova dom

Sobota, 3. 11. 2018, 12.00

5 let, 5 mesecev

Načela, ki jih je treba upoštevati pri postavitvi pohištva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
pohištvo | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Pohištvo je eden najpomembnejših elementov notranjega oblikovanja. V ospredje ne gre postavljati samo njegovega sloga, materialov, iz katerih je izdelano, in barve. Ravno tako je pomembna umestitev znotraj prostora, da bi lahko poudarili tako njegovo funkcionalnost kot tudi njegovo izrazno, arhitekturno obliko.

razkošno domovanje
Trendi Kako ustvariti vtis razkošja, ne da bi za to porabili veliko denarja

Prazna soba je kot slikarsko platno, saj ponuja edinstveno priložnost osebnega izražanja. To seveda ne pomeni, da je treba poznati prav vsa načela in sloge notranjega oblikovanja, da bi to nalogo opravili dobro.

S skrbno premišljenim načrtovanjem in pripravljenostjo na eksperimentiranje lahko kose pohištva umestite v obstoječe prostore tako, da bodo ustrezali vašim vsakdanjim potrebam in tudi načelom notranjega oblikovanja.

Če se boste držali naslednjih smernic, boste lažje dosegli profesionalne rezultate, ne da bi bili pri tem podvrženi odvečnemu stresu, še več, prenova lahko postane precej zabavna.

Prostor samo za tisto pohištvo, ki ga zares potrebujete

Največ preglavic pri opremljanju ali prenovi prostora nam povzroča odločitev, katere kose pohištva zares potrebujemo in katere kose želimo uporabiti kot del dekorja, ki bi zapolnil "odvečne" prazne kote, v katere največkrat pravzaprav ne vemo, kaj dati.

postavitev pohištva | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pravilno odločitev boste sprejeli, če boste v prostoru našli primeren prostor samo za tisto pohištvo, ki ga v resnici potrebujete. Opustite idejo, da bi vam lahko nekako uspelo oblikovati lep prostor s čezmerno uporabo različnih elementov, ki nimajo niti funkcionalne niti estetske vrednosti. Tako boste nehote ustvarili nered. 

To je še posebej pomembno v majhnih stanovanjih, ki nimajo veliko dodatnega prostora. Z uporabo manj pohištvenih kosov bo soba videti večja.

Če je vaš prostor majhen, razmišljajte vertikalno - uporabljajte višje garderobne omare in police, saj boste s tem pridobili več prostora za shranjevanje, pri čemer ne boste ob kvadraturo. Poleg odločitve, katere kose pohištva zares potrebujete, razmišljajte tudi o njihovi funkcionalni uporabi in tem, kako jih lahko maksimalno izkoristiti.

Določite središčno točko

Središčna točka v prostoru običajno že obstaja, še preden začnete samo prenovo ali opremljanje. To so lahko kamin, predelne in navadne stene, okenske odprtine ali celo razgled. V dnevnem prostoru sta navadno središčna točka televizija in pohištvo okoli te, v spalnici postelja, v kopalnici kopalna kad, v kuhinji delovni pult in tako dalje.

središčna točka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ko določite središčno točko, začnite načrtovati, kako postaviti pohištvo tako, da je ne zaprete. Imejte v mislih, da središčne točke nikakor ne smete zapreti z nobene strani, ta mora biti vidna z vseh zornih kotov.

Če gradite svoje središče okoli okenskih odprtin, pazite, da stran nasproti in neposredna bližina teh ne bosta zaprti z omarami in preostalim visokim pohištvom, saj boste tako omejili naravni pritok svetlobe, ki v notranjost pronica čez dan.

Na strani, kjer imate okenske odprtine, je najbolje postaviti površine za sedenje, saj so te v večini primerov nižje od oken, tako da ne omejujejo pretoka svetlobe.

Postavite prioritete, kateri pohištveni kos bo šel najprej v prostor

V prazen prostor je najbolje najprej vnesti pohištvo, ki se vam zdi najpomembnejše in ki ga želite posebej poudariti. To so lahko kavči, mize, omare ali postelje, celo umetnine. Ko jih postavite na želeno mesto, boste dobili boljši občutek, koliko prostora vam je to vzelo in kam bi lahko postavili preostale elemente, ne da bi pri tem prostor popolnoma zaprli ali ga naredili neprehodnega.

prazna soba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V večini primerov se mora to pohištvo skladati z osrednjo točko prostora, kar seveda pomeni, da morajo biti njegove dimenzije v sorazmerju s središčno točko, da je ne bi zaprli. Ko poskrbite za središčno točko in umeščanje glavnega kosa pohištva, začnite počasi graditi podobo okoli tega.

Poskrbite za dobro prehodnost 

Pozabiti pa se ne sme niti na prehodnost prostora. Treba je poskrbeti, da se lahko po prostoru in med pohištvenimi elementi nemoteno sprehajate, ne da bi se ob tem udarili v ostre robove. Če se le da, prehodov ne blokirajte z velikimi kosi pohištva ali drugimi dekorativnimi elementi.

Med glavnimi prehodi naj bo vsaj od 70 do 80 centimetrov prostega prostora, med preostalimi, redkeje uporabljenimi prehodi in koti pa je lahko tudi 60 centimetrov ali manj. Usmerjanje prehodnosti lahko na preprost način uredite s sedalnimi površinami.

prehod po sobi | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prehod poskušajte usmeriti okoli kavčev ali postelj, ne skozi sredino. Če se nekako zgodi, da nastane prehod na sredini sobe, razmislite o ustvarjanju dveh razbitih delov sedalnih površin namesto ene velike.

Prehodnost ustvarja tudi splošen tok ter sinergijo med pohištvenimi elementi in svetlobo, ki vam je na voljo. Oba skupaj pa poskrbita za ustvarjanje splošnega vzdušja, ki prevladuje.

Načela prehodnosti se držite predvsem v dnevnih prostorih, kuhinji in kopalnici. V prostorih, kjer ne preživite večino dneva, lahko poiščete tudi drugačen način postavitve, ki bolj ustreza vaši vsakdanji uporabi, a se ne drži centimetrskega načela prehodnosti. 

Različne velikosti in barvni kontrasti

Velikost pohištva in njegova oblika vplivata na potovanje pogleda po prostoru. Da bi ustvarili čim boljše ravnotežje, ki bo blagodejno vplivalo na sam pogled na prostor, se držite načela, da zraven enega velikega kosa pohištva nikoli ne postavljamo drugega elementa, ki je enake ali približno podobne višine. Tak problem predstavljajo predvsem omare. 

okrogla miza | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če imate dve omari, ju nikakor ne postavljajte drugo ob drugo, ampak eno raje postavite na nasprotni konec, na drugo stran sobe. Izogibajte se postavitvi dveh enako visokih kosov skupaj. Ta vzorec raje razbijte z razporejanjem pohištva različnih velikosti, ki ga ustrezno prerazporedite po sobi. Tako bo smer pogleda bolj razgibana, saj bo potekala gor in dol.

Dodatno strukturo boste v prostor vnesli z uporabo različnih dizajnov in linij, v katerih je oblikovano pohištvo. Združujte ravne linije z ukrivljenimi, da ustvarite razigran kontrast. Če je vaše pohištvo sodobno in linearno, to monotonost lahko razbijete z uporabo mize, ki je okrogla, ali pa namesto navadnega ravnega točilnega pulta uredite takega, ki bo ukrivljen. 

Preden se lotite premikanja pohištva in prenove, je najbolje želje in dizajn preizkusiti na papirju. Izmerite dimenzije prostora in pohištva, upoštevajte položaj oken, vrat in električnih vtičnic, nato pa skicirajte več različnih oblik tlorisa in razporeditve pohištva. Tako boste dobili boljšo predstavo o končnem videzu.

dnevna soba
Trendi V katere kose pohištva je bolje vložiti več denarja
Ne spreglejte