Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2017,
10.42

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Adriaplin

Foto: Thinkstock

Natisni članek

dom advertorial zemeljski plin ogrevanje

Ponedeljek, 27. 11. 2017, 10.42

2 meseca

Kako znižati stroške ogrevanja za več kot polovico?

Vsebino omogoča Adriaplin

Foto: Thinkstock

Študija Fakultete za strojništvo v Ljubljani dokazuje, da je zemeljski plin stroškovno najugodnejši energent. Odločitev za ogrevanje doma z zemeljskim plinom je pametna tako z vidika začetne investicije kot tudi zaradi dolgoročnih prihrankov.

Res je lep občutek, ko se zvečer uležete na kavč in v toplo ogrevanem bivalnem prostoru v družinskem krogu pogledate film. Ogrevanje je zagotovo eno izmed boljših izumov za človekovo prijetno bivanje. | Foto: Thinkstock Res je lep občutek, ko se zvečer uležete na kavč in v toplo ogrevanem bivalnem prostoru v družinskem krogu pogledate film. Ogrevanje je zagotovo eno izmed boljših izumov za človekovo prijetno bivanje. Foto: Thinkstock

Študijo investicije zamenjave sistema za ogrevanje stavbe in tople sanitarne vode je opravil dr. Boris Vidrih s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Študija je bila izdelana po metodologiji prof. dr. Saša Medveda in dr. Borisa Vidriha iz Laboratorija za okoljske tehnologije v stavbah (LOTZ) na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Namen študije je bil določiti stroške in prihranke v primeru zamenjave starejšega generatorja toplote na ekstra lahko kurilno olje (ELKO) s sodobnejšimi generatorji toplote za ogrevanje stavbe in pripravo tople sanitarne vode (TSV). Študija vključuje podatke o stroških nakupa ogrevalnega sistema in osnovne montaže ter stroške energentov.

Vsekakor bi se vsak bolje počutil, če bi konec meseca dobil čim nižjo položnico za ogrevanje. Tisti, ki niste zadovoljni s svojim ponudnikom, imate zdaj možnost, da izberete Adriaplin. Pri njih zagotavljajo konkurenčne cene zemeljskega plina. Pri sodobnih ogrevalnih sistemih na zemeljski plin je značilen izredno visok energetski izkoristek. Prav tako pa ni težav z dobavo zemeljskega plina, saj svetovne zaloge zadoščajo še za nadaljnjih 65 let. | Foto: Vsekakor bi se vsak bolje počutil, če bi konec meseca dobil čim nižjo položnico za ogrevanje. Tisti, ki niste zadovoljni s svojim ponudnikom, imate zdaj možnost, da izberete Adriaplin. Pri njih zagotavljajo konkurenčne cene zemeljskega plina. Pri sodobnih ogrevalnih sistemih na zemeljski plin je značilen izredno visok energetski izkoristek. Prav tako pa ni težav z dobavo zemeljskega plina, saj svetovne zaloge zadoščajo še za nadaljnjih 65 let. Najnižja začetna investicija

Med razlogi, zaradi katerih se odjemalci odločajo za preklop na zemeljski plin, je predvsem cena. Stroški začetne investicije, ki je potrebna za plinske naprave, so nižji od izdatkov za druge ogrevalne sisteme. Vgradnja kotla na zemeljski plin stane od tri tisoč evrov, investicija pa se povrne v štirih letih. Po najnovejših izračunih Laboratorija za okoljske tehnologije v stavbah (LOTZ) s Fakultete za strojništvo je to hitreje kot pri uporabi toplotne črpalke (10 let) ali kotla na kurilno olje (13 let). 

Več kot 14 tisoč evrov dolgoročnih prihrankov

Stroški ogrevanja na zemeljski plin so nižji od drugih oblik energentov. Izračun Fakultete za strojništvo namreč kaže, da po namestitvi kotla na zemeljski plin dosežemo precejšnje prihranke. Za energijsko hišo razreda E (potratnejša hiša, velika 180 m2) prihranki za 20 let znašajo več kot 14 tisoč evrov.


ZEMELJSKIPLIN | Foto:

ADRIAPLIN | Foto:

adriaplin | Foto:


Podatki, povzeti po študiji Laboratorija za hlajenje in daljinsko energetiko (LAHDE) Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, 2017. *Izračuni so narejeni za hišo, veliko 180 kvadratnih metrov.

Več o študiji si preberite na tej povezavi.


Dobro si je vzeti čas in izbrati pravega ponudnika

Danes je na trgu že kar nekaj ponudnikov energentov oziroma zemeljskega plina, zato je pomembno, da si vzamete malce več časa in izberete ponudnika, ki vam najbolj ustreza. Menjava dobavitelja je za odjemalce brezplačna in zelo preprosta. Zelo ugodne pogoje vam ponujajo pri Adriaplinu.

Preprosto asistenca

Paket je namenjen vsem, ki želijo pomoč pri nujnih popravilih v svojem domu in kritje stroškov nujnih popravil.

Paket je združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih ponuja Adriaplin. 

Preprosto prek spleta

Paket je namenjen vsem, ki želite imeti popoln pregled nad porabo in vam elektronsko poslovanje ni tuje.

S paketom si zagotovite pregleden račun v elektronski obliki. Paket je združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih ponuja podjetje Adriaplin, in je na voljo brez vezave.

Foto: Thinkstock | Foto: Foto: Thinkstock

Preprosto enakomeren

S paketom Preprosto enakomeren si zagotovite preprosto porazdelitev stroškov porabe zemeljskega plina čez vse leto.

Mesečni strošek vam bodo izračunali na podlagi vašega letnega povprečja porabe.

Paket je namenjen vsem, ki si želite stroške porabe zemeljskega plina porazdeliti čez vse leto in se s tem izogniti višjim stroškom v hladnih mesecih. Paket je na voljo brez vezave in združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih ponuja podjetje.

Preprosto enostaven

S paketom Preprosto enostaven si zagotovite udobno in preprosto uporabo zemeljskega plina. Paket je namenjen vsem, ki želite prejemanje enostavnega računa v tiskani obliki.

Paket je na voljo brez vezave in združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih ponuja Adriaplin.


Preberite tudi:

Vse več ljudi se greje na zemeljski plin

Kako do toplega doma brez nepotrebnih skrbi?

V naslednjem prispevku: Za toplo zimo brez alergij

Z uporabo zemeljskega plina za ogrevanje ne onesnažujemo okolja z mikro prašnimi delci (PM10 in PM2,5), ki povzročajo bolezni srca in dihal. Poleg nižjih stroškov gospodinjstva so to zagotovo dejstva, zaradi katerih je razmislek o menjavi energenta na pravem mestu.

Podjetje Adriaplin, d. o. o., je bilo pod okriljem svetovno znane energetske družbe ENI ustanovljeno leta 1994 kot distributer zemeljskega plina v Sloveniji. Velik napredek na področju zanesljivosti oskrbe Slovenije z zemeljskim plinom je bil dosežen 1. 1. 2008, saj je podjetje začelo dobavljati zemeljski plin iz Italije in tako uradno postalo prvi novi uvoznik zemeljskega plina v Sloveniji.

Adiraplin, d. o. o., kot operater distribucijskega sistema (ODS) skrbi tudi za gradnjo in razvoj infrastrukture za distribucijo zemeljskega plina v skladu s potrebami uporabnikov. Do danes je bilo zgrajenih že okoli 500 kilometrov plinovodnega omrežja, katerega razvoj in ustrezno vzdrževanje potekata konstantno.

Več o podjetju in vseh cenah, paketih, ponudbah ter dodatnih storitvah si preberite na tej povezavi.

Ne spreglejte