Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2018,
11.42

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

dom prenova doma jedilni prostor nasveti

Torek, 23. 10. 2018, 11.42

5 let, 5 mesecev

Kako do funkcionalne in lepe jedilnice v majhnih prostorih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
jedilni prostori | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Čeprav v vašem domu primanjkuje prostora za jedilnico, še ne pomeni, da je ne morete urediti v okvirih kvadrature, ki jo imate na voljo. Z malo načrtovanja in oblikovanja lahko izkoristite prav vsak kvadratni meter.

dekorativni beton
Trendi Estetika industrijskega betona v notranjosti doma

Tako kot pri vseh obnovah in gradnjah bo treba najprej dobro premisliti, v kateri del bivalnih prostorov želite umestiti svoj kotiček za obedovanje. Pri tem boste seveda morali upoštevati obstoječi načrt, ki ga boste prilagodili glede na svoje potrebe.

Najpomembnejše vprašanje bo torej, del katerega prostora bo tudi jedilnica. Razmislite, ali jo želite imeti kot podaljšek kuhinje, dnevne sobe in ne nazadnje hodnika, če ste s prostorom zares omejeni.

Najprej razmejite prostor

Prvi korak prenove oziroma oblikovanja novega jedilnega prostora je, da razmejite prostor, ki ga želite nameniti za jedilnico. Izmerite celotno kvadraturo prostora tudi, če bo ta podaljšani del drugega.

Premislite, koliko veliko mizo želite in kakšne vrste površin za sedenje nameravate v to vključiti, ali bodo to stoli ali klop. Prav tako se boste morali odločiti, koliko ljudi želite, da ta sprejme.

jedilni prostori | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tako boste dobili čistejši pregled nad funkcionalnostjo in namenom, ki sta ključnega pomena za vsako uspešno prenovo in notranje oblikovanje. Za lažjo prostorsko predstavo si lahko na tla izrišete okvirno velikost pohištva. Tako boste dobili vizualni prikaz, koliko prostora bo to vzelo.

Prostor boste najlažje vizualno razmejili z uporabo preprog, lahko pa ga razmejite tudi z uporabo različnih podnih materialov. Če imate povsod leseni pod, lahko v jedilnico položite ploščice ali pa se odločite za cenejšo alternativo v obliki vinilnih talnih oblog.

Ko ste se odločili za velikost jedilnice in kakšne vrste pohištva želite, bo treba poskrbeti tudi za pravo razsvetljavo. Vprašajte se, kakšne vrste razsvetljave želite. Bi radi imeli viseče luči nad mizo ali samostojne luči, nameščene ob stranske stene?

Pri tem upoštevajte razsvetljavo, ki jo že imate. Če je vaša razsvetljava v povezanem prostoru dovolj močna tudi za jedilnico, lahko ta korak preskočite.

Bodite ustvarjalni pri oblikovanju površin za sedenje

Pri delu z majhnim prostorom žal nimamo tega razkošja, kot ga ponuja tradicionalna postavitev jedilnice, ki vključuje dolgo mizo in vsaj šest stolov. Imate pa zato svobodo, da si to uredite po postavitvi, ki vam najbolj odgovarja, zato bodite ustvarjalni in pojdite ven iz okvirjev.

jedilni prostori | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če je eden izmed kotov, v katerem bo nameščena jedilna miza, nekoliko neroden, ga lahko vseeno izkoristite tako, da v jedilnico umestite mizo, narejeno po meri, stole pa kupite v trgovini.

Namesto stolov, ki po navadi zavzamejo več prostora, lahko uporabite klopi in si tako pridobite še več površin za sedenje kot tudi več prostora za shranjevanje, saj imajo nekatere večnamenske klopi vključene odprtine, v katere lahko spravite stvari, ki jih ne uporabljate redno.

Prav tako ni nobene potrebe po tem, da ima pravokotna miza z vseh strani stol. Te na primer postavite na tisto stran, ki ne bo motila prehoda ali gibanja po prostoru.

Izogibajte se uporabi masivnega pohištva, prevelikih stolov in klopi. Odločite se za pohištvo manjših dimenzij, ker si boste tako prihranili več prostora okoli jedilnice, ta pa bo postala bolj zračna in definirana v razmerju z drugimi pohištvenimi elementi.

jedilni prostori | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tukaj nikakor ne iti mimo tega, da bi kupili pohištvo, ki sicer ustreza površini jedilnice, ni pa udobno. Jedilnice so tako kot dnevna soba ali spalnica intimen prostor, namenjen ljudem, da sedijo, govorijo in uživajo več ur ob dobrem obroku. Intimnost je še posebej izražena v majhnem prostoru, zato je ne kvarite z neudobnimi stoli.

Prizadevati si morate za to, da izberete pohištvo, ob katerem se boste počutili dobro in udobno. Udobnost lahko v jedilnico vnesete z uporabo mehkega oblazinjenega tekstila. Na stole ali klopce dodajte blazine, stranske stene pa okrasite z umetninami umirjenih tonov. V središče postavite okrasno vazo s sezonskim cvetjem, ki lahko obenem deluje tudi kot središčna točka.

jedilni prostori | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svetlo pohištvo odpira prostor

Odločite se za uporabo svetlega pohištva, saj ta prostor odpira in deluje "lažje" v smislu vizualne težine. Ravno tako naj bodo stene okoli jedilnice v svetlih tonih.

Svetloba bo tako lažje pronicala skozi pohištvo, ki jo bo slednje odsevalo in vračalo nazaj v prostor, tako boste pravzaprav ustvarili iluzijo večjega prostora, ki je zračen in čist.

Temnejši kosi res delujejo elegantno in prefinjeno, vendar lahko majhne prostore še dodatno zaprejo in pripomorejo h klavstrofobičnosti, medtem ko svetlejši kosi delujejo bolj domače in udobno.

razdeljen prostor
Trendi Preprosti načini za razmejevanje prostorov odprtega plana
Ne spreglejte