SiolNET. Dom Prenova in gradnja
Vsebino omogoča Daikin
  • Messenger
  • Messenger

Zakaj za svoj ogrevalni sistem izbrati prav toplotno črpalko? #nagradnaigra

Vsebino omogoča Daikin

Da je tako pri obnovah kot novogradnjah velikega pomena tudi energetska učinkovitost vašega doma, je v zadnjih nekaj letih postalo del splošnega zavedanja. Ogrevanje s toplotno črpalko je eden najučinkoviejštih načinov ogrevanja za gospodinjstva.

Na voljo je več sistemov, ki z obnovljivimi viri energije učinkovito poskrbijo za ogrevanje, hlajenje in toplo sanitarno vodo. | Foto: Daikin Na voljo je več sistemov, ki z obnovljivimi viri energije učinkovito poskrbijo za ogrevanje, hlajenje in toplo sanitarno vodo. Foto: Daikin

Prav zaradi tega je izbira toplotne črpalke vse bolj priljubljena izbira za ogrevanje in hlajenje. Ob tem je ključno, da se zavedamo, da gre tukaj za dolgoročno naložbo, ki morda na začetku zahteva nekoliko več truda in finančnih sredstev, toda na dolgi rok prinaša kopico zadovoljstva in prihrankov.

Nagradna igra je zaključena. Nagrajenci bodo obveščeni po elektronski pošti.

 

Prava izbira za ogrevanja vašega doma

Toplotna črpalka je vsestranski sistem za ogrevanje, toplo vodo in hlajenje vašega doma. Toplotne črpalke DAIKIN so rešitev prihodnosti. 

Prilagodljivost, učinkovitost, dolgoročna donosnost naložbe in manjši vpliv na okolje so tako le nekateri od razlogov, zaradi katerih si želijo lastniki stanovanj nadomestiti obstoječe sisteme na osnovi fosilnih goriv s toplotnimi črpalkami. Pogosta napačna predstava med bodočimi lastniki toplotnih črpalk je, da so te primerne samo za nove domove, čeprav so v resnici lahko vsestranski sistem za ogrevanje, toplo vodo in hlajenje vašega doma. Prav zaradi tega postaja vse bolj jasno, da so prav toplotne črpalke rešitev prihodnosti.

Toplotne črpalke poganjajo predvsem obnovljivi viri energije. V trenutku, ko bo vaša toplotna črpalka nameščena, bo poskrbela za ogrevanje in toplo vodo, in sicer veliko učinkoviteje kot kotel na fosilna goriva. Zaradi tega so dandanes toplotne črpalke ena najbolj ekonomičnih in do okolja prijaznih rešitev ogrevanja.

Prav tako je zelo pomembno, da imajo toplotne črpalke na splošno cenejše obratovalne stroške kot tipični plinski kotel, ker uporabljajo hladilni krogotok za prenos toplote iz zunanjega zraka v vaš dom, s čimer ohranjajo udobno temperaturo. Zaradi tega za delovanje potrebujejo bistveno manj energije, imajo manjši vpliv na okolje in zagotavljajo bistveno nižje račune za komunalne storitve.

Na trgu obstaja več različnih vrst toplotnih črpalk, zato odkrivanje delovanja toplotnih črpalk in sprejemanje odločitve, ali je izbrana toplotna črpalka prava za vas in vaš dom, ni lahka naloga. Na vašo odločitev bo tako močno vplivala vrsta vaše nepremičnine in videz vaše obstoječe ogrevalne naprave. Nakup toplotne črpalke zrak-voda je tako najbolj koristen, če toplotno črpalko uporabljamo s sistemom talnega ogrevanja ali za ogrevanje s toplim zrakom, saj so potrebne nižje temperature vode.

Katere vrste toplotnih črpalk poznamo?

Nakup toplotne črpalke je velika naložba, ki na dolgi rok prinaša obilo zadovoljstva in prihrankov. | Foto: Daikin Nakup toplotne črpalke je velika naložba, ki na dolgi rok prinaša obilo zadovoljstva in prihrankov. Foto: Daikin

Za novogradnje, energetsko učinkovite stavbe in nadomestitev električnih ogrevalnih sistemov:

Nizkotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda bodo zagotavljale ogrevanje, toplo vodo in želeno hlajenje. Za prenove domov so primerne tudi toplotne črpalke zrak-zrak, ki so splošno znane kot klimatske naprave, so preproste za namestitev in ugodnejše. Obe toplotni črpalki za energetsko učinkovito ogrevanje in hlajenje pridobivata energijo iz zunanjega zraka.

Za prenove in zamenjavo starejših plinskih kotlov:

Visokotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda so idealne za priključitev na obstoječi cevovod in starejše radiatorje, ki delujejo pri višjih temperaturah kot sodobni ogrevalni sistemi. Te toplotne črpalke lahko zagotavljajo ogrevanje, toplo vodo in dodatno hlajenje (razen če so priključene na radiatorje), voda kot medij za prenos energije pa zagotavlja optimalno udobje.

Visokotemperaturna toplotna črpalka, ki je primerna za prenove

Zunanja enota toplotne črpalke Daikin Altherma 3 H HT ima privlačno sprednjo ploščo in čiste linije ter se zlahka zlije z okolico. | Foto: Daikin Zunanja enota toplotne črpalke Daikin Altherma 3 H HT ima privlačno sprednjo ploščo in čiste linije ter se zlahka zlije z okolico. Foto: Daikin

Toplotna črpalka Daikin Altherma 3 H HT z uporabo zraka zagotavlja ogrevanje, hlajenje in proizvodnjo sanitarne tople vode ter dosega najvišje standarde energetske učinkovitosti. Sistem je idealen za lastnike stanovanj, ki želijo nadgraditi svoj obstoječi ogrevalni sistem. Odlikuje ga dovršen dizajn in tiho delovanje. Med delovanjem enote je zvočni tlak na oddaljenosti treh metrov enak 38 dBA, kar je tišje od ščebetanja ptic in približno enako ravni zvoka v knjižnici.

Notranje enote toplotne črpalke Daikin Altherma 3 H HT so na voljo v treh različicah:

  • stenski model,
  • model z integriranim rezervoarjem za sanitarno toplo vodo iz nerjavečega jekla,
  • model z integriranim rezervoarjem ECH2O za sanitarno toplo vodo.

Daikin Altherma 3 H HT je zanesljiva rešitev za ogrevanje, ki deluje enako dobro v hladnih in toplih podnebjih. V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi dovaja ustrezno zmogljivost toplote in vroče vode, tudi pri temperaturah do –28 stopinj Celzija. Zmogljivosti gretja pa se ohranjajo na podobnih ravnih tudi vse do –15 stopinj Celzija zunanje temperature. | Foto: Daikin Daikin Altherma 3 H HT je zanesljiva rešitev za ogrevanje, ki deluje enako dobro v hladnih in toplih podnebjih. V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi dovaja ustrezno zmogljivost toplote in vroče vode, tudi pri temperaturah do –28 stopinj Celzija. Zmogljivosti gretja pa se ohranjajo na podobnih ravnih tudi vse do –15 stopinj Celzija zunanje temperature. Foto: Daikin

Ali se naložba v toplotno črpalko izplača?

Nobenega dvoma ni, da namestitev sistema toplotne črpalke zahteva velik finančni vložek, običajno večji kot ob namestitvi standardnega kotla na fosilna goriva. Višina naložbe je odvisna od različnih dejavnikov, kot so vrsta toplotne črpalke, velikost vašega doma in to, s kakšno napravo je toplotna črpalka povezana (radiator, talno gretje ...). 

Dodatno udobje in visoki prihranki, ki jih boste ustvarili s svojo toplotno črpalko, bodo močno odtehtali visoke stroške namestitve.

Vsak kilovat električne energije, porabljene s toplotno črpalko, proizvede od tri do štiri kilovate obnovljive toplote iz zraka, kar predstavlja od 300- do 400-odstotno izboljšanje učinkovitosti. Toplotne črpalke bodo delovale učinkoviteje, če je dom dobro izoliran, zato je pomembno razmisliti o nadgradnji izolacije in zaščite pred prepihom, da bi dosegli najvišjo stopnjo učinkovitosti.

Odločitev za nov ogrevalni sistem ni preprosta, saj namestitev lahko močno vpliva na vaše domače okolje, stroški pa se lahko hitro povečajo, če niste dobro pripravljeni. Dolgoročno pa je namestitev toplotne črpalke vredna naložbe in dela, ki ste ga vložili, saj bo vaša nova toplotna črpalka služila vam in vaši družini še mnogo let.

Večino toplotnih črpalk je mogoče upravljati tudi prek aplikacije, tako da imate ne glede na to, kje ste, vedno nadzor.
  | Foto: Daikin Večino toplotnih črpalk je mogoče upravljati tudi prek aplikacije, tako da imate ne glede na to, kje ste, vedno nadzor. Foto: Daikin

Nepovratna sredstva za naložbo v toplotno črpalko

Prehod na energetsko učinkovito toplotno črpalko, ne glede na to, ali je predpisana po zakonu ali ne, je zagotovo dobra odločitev, še posebej če lahko za pomoč pri začetni naložbi pridobite nepovratna sredstva.

Medtem ko mnogo tradicionalnih ogrevalnih sistemov zahteva nekaj rednih korakov za ustrezno delovanje, naj bo to dolivanje goriva ali polnjenje kuriva, lahko toplotna črpalka začne ogrevanje s pritiskom na gumb. S svojo toplotno črpalko se lahko povežete tudi prek telefona z aplikacijo Daikin Onecta, ki omogoča upravljanje na daljavo.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin