SiolNET. Dom Prenova in gradnja
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Boste hišo zgradili ali kupili montažno?

3

termometer

 | Foto:

Odločili ste se, da boste imeli hišo, poraja se vam samo vprašanje, montažna ali zidana. Preberite, kaj so razlogi za in proti, in odločitev bo mogoče lažja.

Zidana hiša Mogoče je za večino uporabnikov največja prednost zidane hiše, da je v začetku taka hiša cenejša, saj je ni treba takoj popolnoma končati, ampak lahko počaka na nadaljevanje gradbenih del. Tako pri zidanih objektih ni treba plačati vsega takoj, ker dela potekajo v več fazah.

Velikokrat se o zidanih hišah govori, da so energijsko potratne. Po veljavni zakonodaji ni več mogoče graditi energijskopotratnih hiš, zato so vse novogradnje energijsko varčnejše v primerjavi s tistimi, ki so bile grajene pred leti. Pomembno pa je, da se hiša kmalu pokrije s fasado. Brez fasade je dom manj izoliran, energijske izgube pa so večje, kar se pozna pri stroških ogrevanja ali hlajenja.

Prednost zidane hiše pa je tudi njena cena v prihodnosti. Hiša, ki jo boste sezidali, je dobra naložba, če jo boste želeli nekoč prodati. Ti domovi imajo na trgu nepremičnin boljšo ceno kot montažne hiše.

Montažna hiša Med najpomembnejšimi prednostmi montažne gradnje so hitrost gradnje, od 30 do 50 odstotkov nižji stroški in preprosta postavitev hiše. Vselitev v montažno hišo je mogoča v roku od dveh do šestih mesecev, odvisno od zahtevnosti objekta in vgrajenih materialov.

Montažne hiše navadno prištevamo v skupino nizkoenergetskih stavb, torej stavb z majhno porabo energije.

Montažne hiše so okolju prijazne. Že med samo gradnjo imajo minimalno porabo energije, bistveno manj odpadkov in posegov v okolje kot pri zidanih hišah, saj se montažne hiše sestavijo na samem licu mesta iz vnaprej narejenih delov. Pomemben je tudi podatek, da je pri montažnih hišah mogoča popolna reciklaža, saj so pri gradnji uporabljeni naravni in ekološko neoporečni materiali.

Če ste še vedno eden izmed tistih, ki nosite v sebi stereotip o manjvrednosti takšne gradnje, češ da so montažne hiše slabše kakovosti in manj trajne v primerjavi z zidanimi, vas bodo proizvajalci pomirili, da zagotavljajo v povprečju 50-letno življenjsko dobo za montažne hiše. Če jo boste primerno vzdrževali, pa še kakšno leto zraven. Ali potrebujete še več?

Poleg tega naj vas ne skrbita požar in potres. Montažne hiše so tudi zaščitene in odporne pred požari, v zadnjem času pa izdelujejo tudi potresno varne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin