Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

3

Natisni članek

Toaletni papir nasveti pametni dom dom

Četrtek, 1. 11. 2018, 12.00

5 let, 5 mesecev

Odgovor na večno vprašanje: kakšen je pravilni način postavitve toaletnega papirja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

3

toaletni papir | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Verjeli ali ne, obstaja znanstvena razlaga za način, kako pravilno obesiti toaletni papir. Nekateri svoj papir obešate z vrhom navzgor, spet drugi so prepričani, da je pravilni način namestitve z vrhom navzdol. Nobeden izmed načinov sicer ni napačen, je pa prvi boljši, vsaj s sanitarnega vidika.

dnevna soba
Trendi V katere kose pohištva je bolje vložiti več denarja

Marsikdo od nas je že kdaj padel v vročo debato o tem, kako naj bi bil toaletni papir pravilno obešen. Raziskave so pokazale, da je pravilni način postavitve toaletnega papirja z robom navzgor. Razlog, zakaj je tako, tiči predvsem v vzdrževanju higienskih standardov.

Navzdol obešen papir poveča tveganje za prenos nevarnih bakterij

Navzdol obešen papir dejansko razkrije notranjo stran, s katero se brišemo. Dejstvo pa je, da je papir obešen v neposredni bližini straniščne školjke, ki ob splakovanju v ozračje širi številne mikrobe in bakterije, ki na koncu lahko pristanejo na čistem papirju, ki ga pozneje uporabimo.

Če je papir obešen na zunanjo stran, s tem dejansko zaščitite notranjo plast in zmanjšate tveganje z zastrupitvijo bakterij, ki se širijo po ozračju. Poleg tega, da toaletni papir obešate na pravo stran, je prav tako priporočljivo pred vsakim splakovanjem školjko pokriti s pokrovom, ker boste tako še bolj omejili gibanje nezaželenih mikrobov.

Vlečenje papirja od spodaj je napačen način uporabe. | Foto: Thinkstock Vlečenje papirja od spodaj je napačen način uporabe. Foto: Thinkstock

Ne samo zaradi mikrobov, ampak tudi zaradi nečistih rok

Pred uporabo stranišča si le redkokdo umije roke, s katerimi se nato dotikamo papirja. Z nečistimi rokami lahko na nepravilno obrnjen papir prenesemo mikrobe in kontaminiramo čiste plasti, ki jih med uporabo stranišča ne bomo uporabili in splaknili skozi straniščni odtok.

Problem pa se ne skriva samo v nečistih rokah, ampak tudi nepravilnem umivanju teh. Večina roke samo spere z vodo in se pri tem ne drži pravila miljenja rok pod toplo vodo vsaj dvajset sekund. Da bi se izognili vsaj dotikanju papirja z nečistimi rokami, je zato priporočljivo papir postaviti z robom navzgor.

Navzdol obrnjen papir je umazan

Ko je toaletni papir obrnjen z robom navzdol, se ta vsakič, ko ga želimo odtrgati, dotika umazane stene oziroma površine, na katero je držalo pritrjeno. Prostor okoli straniščne školje je ravno tako umazan kot školjka, če ne še bolj. Za čistočo školjke poskrbimo z občasnim razkuževanjem in brisanjem, medtem ko se stenam pri čiščenju stranišča le redko posvetimo.

toaletni papir | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tudi samo držalo s pokrovom nakazuje pravilni način, kako obrniti toaletni papir. Nekatera izmed njih imajo celo zarezice, s katerimi lažje odtrgate količino papirja, ki ga želite uporabiti. Če bi bil papir obrnjen navzdol, tega ne bi mogli storiti.

Na javnih straniščih bodite pozorni na to, da je papir res obrnjen navzgor, če ni, potem raje uporabite robčke ali kakšen drug papir, ki ga imate na dosegu roke, saj je navzdol obrnjen papir lahko poln škodljivih mikrobov, na katerih se lahko najdejo celo bakterije, ki lahko povzročijo prebavne motnje in druge zdravstvene težave.

straniščna školjka
Trendi Česa nikakor ne smete metati v straniščno školjko
Ne spreglejte