Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2018,
11.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Natisni članek

čiščenje nasveti pralni stroj pametni dom

Ponedeljek, 17. 9. 2018, 11.00

5 let, 7 mesecev

Kako počistiti pralni stroj, da bo spet kot nov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

pralni stroj | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Z rednim čiščenjem pralnega stroja lahko podaljšamo njegovo življenjsko dobo in obenem poskrbimo za optimalno delovanje naprave, brez katere v današnjih časih ne gre.

Z leti uporabe se njegova pralna moč poslabša, saj se v njem nabirata umazanija in vodni kamen, zato je redno vzdrževanje priporočljivo, da bi se izognili njegovim okvaram in poškodbam vašim oblačil. Pa ne samo to - z rednim čiščenjem boste ohranili pralno moč vsaj približno enako kot takrat, ko ste ga kupili.

grelnik
Trendi Nasveti za čiščenje električnega grelnika vode

Pralni stroj je zbirališče bakterij, te pa se prenašajo na oblačila

Večina nas ima zmotno prepričanje, da je pralni stroj čist, ker se čista voda neprestano pretaka po njem, vendar to ne bi moglo biti bolj daleč od resnice. Stroj je pravo zbirališče bakterij, raznovrstnih mikrobov in drugih umazanij, ki se sčasoma nabirajo tako v bobnu kot v njegovem tesnilu.

Tovrstne umazanije so vzrok za nastanek plesni. Poleg tega, če večino oblek perete pri temperaturi pod 60 stopinj Celzija, teh bakterij nikoli popolnoma ne uničite in se te ob pranju samo še hitreje prenašajo na oblačila in drug tekstil. Nekatere lahko povzročajo bolezni, proti katerim otroci in starejši niso tako odporni.

V pralnem stroju se prav tako z leti nabira vodni kamen, tega je največ v notranjosti ogrodja. To seveda pomeni, da je stroj bolj občutljiv na poškodbe in okvare. Vodnega kamna se najlažje znebimo z uporabo izdelkov za mehčanje vode ali proizvodov za odstranjevanje vodnega kamna.

Pralni stroj je zbirališče umazanije in plesni. Po vsaki uporabi pustite vrata od stroja odprta, da bi preprečili njihov nastanek.  | Foto: Thinkstock Pralni stroj je zbirališče umazanije in plesni. Po vsaki uporabi pustite vrata od stroja odprta, da bi preprečili njihov nastanek. Foto: Thinkstock

Kaj potrebujete pri čiščenju:

- 1 liter belega kisa (5 dcl za namakanje brisač in 5 dcl za poznejše pranje)
- 1/4 kozarca sode bikarbone
- 1/4 kozarca vode
- bombažno krpo, zobno ščetko
- gobico za pranje posode

Začnite z bobnom in tesnilom

Preden se lotite čiščenja, pustite vrata pralnega stroja vsaj za nekaj ur odprta, da se boben in steklo posušita. Tovrstna praksa naj postane stalnica, saj boste s tem najlažje preprečili nastanek plesni v pralnem stroju.

Čiščenja bobna se lotite z namakanjem čistilnih brisač v beli kis. Napolnite stroj z vlažnimi brisačami, ga zaprite in za uro ali dve pustite. Kis bo zmehčal umazanijo v stroju, tako da bo poznejše brisanje lažje. Potem vzemite brisače ven in se lotite čiščenja tesnila okoli bobna.

Najprej preglejte, da v njem ni kakšnih predmetov, ki ste jih pozabili pred prejšnjimi pranji vzeti iz oblačil. Razmaknite špranje in z zobno ščetko ali krpo dobro obrišite ostanke umazanije, las in plesni. Enako storite s steklenimi vrati stroja.

Stare brisače namočite s kisom in jih pustite stati v zaprtem stroju približno uro ali dve.  | Foto: Thinkstock Stare brisače namočite s kisom in jih pustite stati v zaprtem stroju približno uro ali dve. Foto: Thinkstock

Zmešajte lastno čistilo z zgoraj naštetimi sestavinami

Sodo bikarbono zmešajte z vodo, da dobite bikarbonat - detergent za stroj. Mešanico bikarbonata stresite v režo za pralni prašek, kis pa stresite ponovno v boben. Postopka se lahko lotite tudi tako, da kis zlijete v režo za pralni prašek in sodo bikarbono v režo za mehčalec, če se vam zdi to lažje. Kis lahko nadomestite tudi s citronsko kislino ali belilom.

Vklopite stroj na najvišjo temperaturo (95 stopinj Celzija). Izberite pralni program, ki ima največjo velikost bremena in najdaljše pranje. Stroj naj dela prazen. Ko se pralni program konča, ponovno z gobico za pranje posode pobrišite ostanke čistila iz vrat stroja in bobnovega tesnila.

Če želite, lahko poženete še en cikel pranja z vročo vodo, le da pri tem dodate samo kis, da bi zares dobro odstranili vse ostanke, ki jih je za seboj pustilo prvo pranje. Ko je cikel končan, pustite vrata pralnega stroja odprta, da se posušita notranjost bobna in tesnilo vrat.

Največ vodnega kamna se nabere na električnem grelniku. S sredstvi za mehčanje vode lahko preprečite njegov nastanek. | Foto: Thinkstock Največ vodnega kamna se nabere na električnem grelniku. S sredstvi za mehčanje vode lahko preprečite njegov nastanek. Foto: Thinkstock

Ne pozabite na umazano režo za detergente

Tako kot preostale dele je treba očistiti tudi posodico za detergent. To izvlecite iz stroja in po njej zlijte manjšo količino kisa, da bi raztopili vse ostanke pralnega praška in mehčalca. Čez približno 20 do 30 minut namakanja jo sperite v vroči vodi. Z gobico za pranje posode podrgnite in temeljito odstranite ostanke pralnih sredstev. Nato posodico vrnite v stroj.

Prestale čistilne mešanice za čiščenje stroja, ki jih uporabite na enak način, kot je navedeno zgoraj:

- kis in soda bikarbona: sta varna za uporabo, ker gre za naravni sestavini. Sta zelo učinkovita pri odstranjevanju vodnega kamna in neprijetnega vonja.

- citronska kislina in soda bikarbona: citronska kislina izvira iz agrumov, gre za naravno in zelo močno sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna, ostankov pralnega praška in plesni. Citronska kislina je močnejša od kisa in je zato priporočljiva za zelo umazane stroje.

- klorovo belilo: dovoljeno ga je uporabljati samo s toplo ali hladno vodo, ker se njegova učinkovitost izgubi pri visokih temperaturah. Liter belila porazdeljeno zlijte v režo za pralni prašek, preostanek pa zlijte v boben. Nastavite cikel pranja pri najvišji temperaturi 40 stopinj Celzija. Če želite uporabiti belilo, ga ne mešajte z drugimi čistilnimi izdelki. Zelo učinkovito deluje pri odstranjevanju plesni, ki se nabira na steklu vrat, prav tako odstranjuje vodni kamen in uničuje neprijeten vonj.

pralni stroj | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

vrtnarsko orodje
Trendi Kako čistiti vrtnarsko orodje
Ne spreglejte