Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
14.02

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lumar

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 14.02

4 leta, 6 mesecev

Foto: Prva aktivna hiša za poskusno bivanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

V podjetju Lumar so z gradnjo prve aktivne hiše želeli doseči dobro energetsko učinkovitost in majhno porabo primarne energije za ogrevanje.

V podjetju Lumar so z gradnjo prve aktivne hiše za poskusno bivanje v Sloveniji postavili v ospredje zdravo in udobno bivanje brez negativnega vpliva na okolje. Bivalno ugodje se izraža s kakovostjo naravne osvetlitve prostorov, svežim zrakom in akustičnim ugodjem. S skrbno izbranimi vgrajenimi materiali in z izkoriščanjem obnovljivih virov energije je zmanjšan vpliv stavbe na okolje. Solarna energija je eden od pomembnih virov, ki se ga izkorišča aktivno s sprejemniki sončne energije in fotovoltaiko ali pasivno s toplotnimi dobitki skozi okna. Z vgrajenimi pametnimi inštalacijami se dodatno izboljša ugodje bivanja in optimizira raba energije.

Aktivna hiša Lumar je napredna tudi zato, ker bo z vgrajenimi 64 senzorji nudila možnost realnega spremljanja in analiziranja dogajanja v hiši in konstrukciji. S pridobljenimi podatki in informacijami bodo lahko še izboljšali sisteme in detajle ter posledično vplivali na dodaten dvig bivalnega ugodja v vseh hišah Lumar.

Hišo so oblikovali v arhitekturnem biroju KošorokGartner arhitekti. Arhitekturni biro so ustanovili, da bi ustvarjali lastne arhitekturne rešitve. Sestavljajo ga trije mladi arhitekti, Gregor Košorok, Jernej Gartner in Brigita Babnik. Delovanje biroja temelji na spoštljivem odnosu do arhitekturne tradicije in naravnega okolja.

V želji po preseganju togih prostorskih predpisov je hiša zasnovana kot združitev prostostoječe enostanovanjske in atrijske hiše, ki vključuje prednosti obeh stavbnih tipov. Hiša je v pritličju v obliki črke L ter z garažo za dva avtomobila in zunanjo shrambo oblikuje intimen notranji atrij. Na južni strani se objekt odpira proti vrtu. Nadstropje je skladno s prostorskimi zahtevami oblikovano kot podolgovat volumen s simetrično dvokapnico.

Dodatno dinamiko objekta poudarja niša na južni fasadi, ki se razteza čez dve nadstropji in daje objektu prepoznavno podobo. Hiša je skladno s pravili energijsko učinkovite zasnove in prostorskimi možnostmi na konkretni lokaciji obrnjena proti jugovzhodu. Večina okenskih odprtin je ob bivalnih prostorih na južni strani objekta.

Ne spreglejte