SiolNET. Siol Plus Junaki za jutri
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Družinsko podjetje, ki domove ustvarja iz slovenskega lesa

2

termometer

 | Foto:
Koroško družinsko podjetje Javušnik je posebno predvsem zato, ker montažno hišo v celoti postavi v lastni režiji: od lesa iz domačega gozda, prek predelave pa do postavitve in opreme hiše na ključ.

Na nedavno končanem sejmu Dom smo med velikimi ponudniki montažnih hiš, tako domačimi kot tujimi, našli družinsko podjetje Javušnik iz Vuzenice na Koroškem, ki se od drugih razlikuje predvsem po tem, da vsaka njihova hiša v celoti nastane v njihovi proizvodnji. Les zanjo posekajo v lastnem gozdu, ga predelajo v lastni žagi in iz njega z lastno ekipo projektirajo in sestavijo montažno hišo po željah kupca.

Od pradeda do današnje generacije Kot pravi Bojan Strmšnik, zdajšnji direktor podjetja, se je njihova družina z lesom začela ukvarjati že pred desetletji, ko je njegov praded prevažal hlode in s konji spravljal les za okoliške kmete. Ljubezen do dela z lesom je prenesel na sina, ta na svojega sina in ta na zdajšnjo generacijo. Vsak s svojimi idejami so širili dejavnost, vsaka generacija je dodala nekaj svojega in obogatila ponudbo.

Postavili so žago za razrez hlodov, ta je bila velika pridobitev, ter ustanovili samostojno podjetje, ki se je leta 1993 razširilo v družbo Javušnik, ki danes ponuja raznovrstne izdelke iz lesa ter storitve, povezane z njim. Kljub tehnološkemu napredku, prostornim proizvodnim halam in strojem se pri delu z lesom še vedno zanašajo na svoj občutek.

Domači les, domača žaga, domača montaža Pred petnajstimi leti so se tako odločili podjetje s predelave lesa razširiti na proizvodnjo montažnih konstrukcij in energijsko varčnih montažnih hiš ter brunaric. Opažajo, da tudi kupcem v zadnjem času – podobno kot pri drugih izdelkih, recimo prehranskih – veliko pomeni slovenski les.

"Naša prednost je lastna proizvodnja od hloda do hiše. Uporabljamo izključno slovenski les, največ iz družinskega gozda. Imamo ekipo, ki les poseka, ga prepelje do domače žage, kjer imamo lastno predelavo lesa, tudi montaža poteka v lastni režiji," razloži Bojan Javušnik. s

Letno zgradijo približno 15 hiš In kakšne so prednosti montažne hiške? Je veliko bolj varčna, zgrajena je zelo hitro, zato se v petih mesecih lahko vanjo že vselimo. Gradbeni materiali so karseda naravni. Pri Javušnikovih se jim zaradi razmeroma majhne proizvodnje – letno zgradijo okoli 15 hiš – ni težko prilagajati individualnim željam in projektom. Montažne hiše Javušnik stojijo po vsej Sloveniji, nekaj pa so jih postavili tudi v sosednji Avstriji.

Vsak objekt je individualno zasnovan ob pomoči njihovega projektanta, zaradi lastne proizvodnje pa lahko konstrukcijo prilagodijo še tako zanimivim željam. "Tudi hiše, ki smo jih že postavili, si gredo lahko kupci pred odločitvijo ogledat in se srečajo s tistimi, ki že imajo izkušnje z nami, ter tako iz prve roke izvedo vse, kar jih zanima."

Za les - od nekdaj in za vedno Upravljanje z lesom koroško družino torej spremlja že dolga desetletja. Po pradedovih skromnih začetkih je Javušnikovim uspelo razviti sodobno podjetje, ki sloni na tradiciji in ljubezni do lesa, ob tem pa se ves čas prilagaja tehnološkim novostim in trendom bivanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin