Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 11. 2013,
16.17

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

barve

Nedelja, 24. 11. 2013, 16.17

6 let, 1 mesec

Zaradi barv se počutimo mehkejše, toplejše, bolj objete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

"So vse, povsod so, ne samo fizično, temveč tudi v naših mislih," barve opisuje strokovnjakinja za barve Tanja Kranjec. Še posebej so zato pomembne tudi pri opremi doma in drugih prostorov.

Tanja Kranjec je ena od prvih, ki je v Ljubljani odprla butično trgovino z dodatki za dom. Kokoška je bila s svojimi barvitimi izdelki sinonim za vesele domove, v katerih prebivajo ljudje, ki jim ni vseeno, s kakšnimi predmeti se obdajajo. In s kakšnimi barvami. Ljubezen do barv pri Tanji ni le nekaj ljubiteljskega, temveč se z barvami, odtenki in njihovimi kombinacijami ukvarja tudi strokovno. Barve nas spodbujajo ali pa nas zavirajo Barve so pomemben del našega življenja. "So vse, povsod so, ne samo fizično, temveč tudi v naših mislih. Svet brez barv bi bil precej prazen," uvodoma opiše, kako se največkrat sploh ne zavedamo pomembnosti barv ali pa jim posvečamo premalo pozornosti. "Barve močno vplivajo na naše počutje, lahko nas spodbujajo ali pa nas zavirajo – naše misli, početje, ideje, ustvarjalnost."

Tanjino delo pogosto zajema načrtovanje barvnih shem ob opremljanju domov in drugih prostorov, ob velikih ali manjših prenovah, tudi ko gre za razmeroma majhne spremembe z velikim učinkom, ki ga lahko v določen prostor vnesejo pravilno izbrane barve.

Tudi – ali še posebej – zato bi morali o barvah, s katerimi se obdajamo, bolj načrtno razmišljati pri opremljanju javnih ustanov, je prepričana. Tak primer so recimo šolske ali zdravstvene ustanove – ambulante, zdravstvene domove in bolnišnice po navadi povezujemo z belo barvo.

Bela nas spominja na sterilnost, hladnost "Kar vidimo kot belo, je le naša ideja o beli barvi. Bele stene vidimo v sivih odtenkih, zares bele so le tam, kjer naravnost nanje sije sonce ali močna bela svetloba. Vse drugo so gradacije sivin. In tako smo v takšnih prostorih odeti v sivino, kar pa ni najbolj spodbudno." Belo barvo je zato treba malce niansirati, da se ti sivi prehodi otoplijo in zmehčajo, svetuje Krajnčeva. Če bi stene prebarvali s svežimi toni, bi bilo počutje bolj prijetno, ne nazadnje bi se počutili tudi mehkejše, toplejše, bolj objete. To pa je v zdravstvenih ustanovah še posebej pomembno, saj nas nanje vežejo negotova čustva. Bela nas spominja na sterilnost, hladnost. Živahne barve dobro vplivajo tudi na zaposlene, ki v teh prostorih preživljajo svoje delovnike. Barve delujejo terapevtsko S tem ima izkušnje tudi Tanja, ki je pred leti sodelovala pri prenovi porodnega bloka ljubljanske porodnišnice. Porodne sobe so pobarvali s pozitivnimi barvami, odzivi porodnic in tam zaposlenih pa so bili zelo lepi. Če je mogoče in sobe niso zasedene, imajo tako lahko bodoče mamice kdaj celo možnost izbrati, v kateri sobi bi rade rodile – dojemanje barv je namreč zelo subjektivno in na vsakega vplivajo drugače. Zagotovo pa je, da barve delujejo celo terapevtsko.

Kaj pa barve v naših domovih? Prav subjektivno dojemanje barv je zelo zanimivo področje, ki se še posebej izrazi pri opremljanju družinskih domov. Gre za zelo kompleksen proces, pravi Tanja, saj doma preživimo večino svojega časa, tam pa se moramo počutiti tudi najbolj udobno. A kako ustreči željam vseh članov družine? "Vsak posameznik ima svoje barvne preference, svoje želje, svoj okus. Prav pri barvah smo zelo posebni in zelo individualni, težko bomo znotraj ene družine našli barvo, s katero se bodo vsi strinjali. Treba je poiskati te presečne množice," proces odločanja opisuje strokovnjakinja za barve. Če je le mogoče, z vsakim prebivalcem doma posebej opravi intervju in ugotovi, kaj posamezniku absolutno ustreza in kaj ne. Vsak od nas pa ima barvo, ki je ne mara, je ne prenaša in ne bi mogel živeti z njo, ter kakšno, ki mu je nadvse pri srcu in se želi z njo obdati. Dom pa mora pozitivno vplivati na vse, zato izločijo barve, ki jih nočejo v svojem domu, kdaj poiščejo tudi kompromis. Otroci imajo radi vibrantne barve "Otroci imajo velikokrat zelo drugačne želje od staršev, radi imajo zelo vibrantne barve, kar pa staršem ne ustreza oziroma jih velikokrat skrbi, da bo otroke ta muha hitro minila, bojijo se dela, tehničnih in finančnih skrbi. Če ima otrok svojo sobo, mu je lažje ugoditi, mu z ljubo barvo prebarvati steno ali barvno nit izpeljati z dodatki. Znotraj vseh pa je treba poiskati tisto eno vodilno nit, kjer se vsi najdejo in se dobro počutijo, tudi obiskovalci bodo to začutili."

Barve v svoje domove še vedno najlažje vnesemo z barvanjem sten, izbiro hišnega tekstila, dekorativnih dodatkov, kot so blazine, posteljnina, zavese, preproge, prevleke fotelja. Ploščice, tlake in kuhinjske elemente zamenjamo zelo redko, morda sploh nikoli, zato je toliko lažje prenovo načrtovati pri lažje izvedljivih stvareh. "Pri nas še nimamo običaja anglosaksonskih dežel, kjer tla barvajo – to je tudi težje predlagati in uresničiti, saj pri nas še ni veliko izbire materiala," o trendih z Zahoda razlaga Tanja. Trendi, ki se napovedujejo leta vnaprej: čaka nas obdobje vijoličaste In ko smo ravno pri trendih – ti so tudi pri dodatkih in opremi doma zelo pomembni. Tako kot pri modi. "Hitro podležemo modnim muham, močan trend nas zavede. Ravno tu nastopimo ljudje, ki se strokovno ukvarjamo s tem, in presodimo, koliko slediti trendu in koliko tradiciji," sogovornica zagovarja pragmatičnost. V modi je tudi mešanje slogov, kombinacija retro pohištva z novimi kosi, mešanje materialov in vzorcev. "Vse je mogoče. Velikokrat me vprašajo, katere barve se ujamejo, katere absolutno … Teh zapovedi zame ni," meni in dodaja. "Odvisno je od celote, končnega rezultata, ideje. V nekem položaju je lahko barvna kombinacija videti fenomenalno, v drugi pa ne, projekte je treba ocenjevati individualno."

Nič čudnega ni torej, da v pohištveni industriji, v podjetjih z izdelki za dom, trende načrtujejo tudi desetletje vnaprej. Zdaj smo na primer v obdobju modre barve, pred leti je bila izredno močna zelena, še prej zemeljski toni, rjava, bež, gorčično rumena. Kmalu se bo v modo vrnila tudi vijoličasta.

Ne spreglejte