Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
12.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

notranje oblikovanje dekoracija oprema dom

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 12.00

5 let, 2 meseca

Z modernimi in tradicionalnimi slogi do videza meščanskega stanovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
dekor | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ste med tistimi, ki jih navdihujejo elementi tako tradicionalnih kot modernejših slogov, ne veste pa, kako jih vključiti v svoje bivalne površine? Preberite si, na kakšen način jih lahko uporabite zato, da ustvarite ravno pravšnjo sinergijo, ki bo vašemu domu dodala pridih modernosti in stare meščanske arhitekture. 

čiščenje v paru
Trendi Razdelite si domača opravila, da ne bo več prepiranja in slabe volje

Za najboljšo kombinacijo različnih stilov je najbolje, da pri izbiri sodobnega videza uporabite kar slog minimalizma, za katerega sta značilni prečiščenost in nevpadljivost.

Deloval bo namreč kot platno in prava protiutež bogatejšim elementom, ki jih najdemo v starejših uveljavljenih oblikovalskih slogih, kot sta na primer zgodovinsko zelo znana barok in secesija. S pravo mero obeh lahko ustvarite povsem nov in edinstven slog.

Nevpadljivi odtenki in naravni elementi

Če se odločite za minimalizem, se ravnajte po njegovem ključnem načelu, ki se glasi - manj je več. Osnovne prvine pri oblikovanju prostora iščite v nevtralnih, nevsiljivih barvnih odtenkih in naravnih elementih pri izbiri bivalnega pohištva.

kuhinja | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ravno tako ne pozabite na svetlobno pretočnost prostora. Pohištvene elemente organizirajte in oblikujte tako, da čim bolj povečate pretok naravne svetlobe. Prostor okoli okenskih in balkonskih odprtin pustite prost, zato jih nikakor ne zapirajte z uporabo težkih zaves temnih odtenkov. 

Minimalizem sestavni del, tradicionalni slog naj bo kot dodatek

Minimalizem naj torej postane ogrodje oziroma okvir, po katerem bi se lahko ravnali pri oblikovanju glavnih, vidnejših oziroma večjih delov prostora. Prvine tradicionalnega sloga pa naj delujejo le kot samo okrasni element oziroma kot nekaj, kar bi bivalno površino naredilo estetsko še bolj privlačno in udomačeno.

Imejte v mislih, da dekorativni elementi, ki poosebljajo tradicionalne sloge, nikakor ne smejo nadvladati modernih - če že, pa poskrbite, da bosta oba sloga v čim bolj enakovrednem razmerju.

Najtežja odločitev pri stenah in podu

Najbolj vidna kot tudi največja komponenta vsake sobne površine so stene in tla. Ker gre za "fiksne" dele prostora, ki ostanejo enaki tudi po več desetletjih, je treba več truda vložiti v izbiro sloga, v katerem jih boste opremili. 

dekor in kamin | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Postavite si vprašanje, kakšen videz sten vam je bolj všeč - tradicionalni stenski omet z dodatki okrasnih ornamentov ali sodobne stene, pri katerih bi lahko uporabili modernejše materiale, kot so recimo teraco, industrijski beton, okrasni kamen ali celo keramične ploščice? S sprejemanjem tovrstnih odločitev lahko počasi začnete načrtovati prostor.

V katero obdobje segajo elementi, ki so vam všeč

Ko se odločite, v kakšnem stilu želite opremiti tla in stene, bo seveda v naslednji fazi treba poiskati navdih. Osredotočite se na enega izmed oblikovalskih slogov preteklih stoletij in izluščite tiste stvari, ki so vam najbolj všeč in poosebljajo vašo estetiko. Nikar ne pozabite, da se morajo vsi bivalni elementi oziroma pohištvo ravno tako skladati z velikostjo bivalne površine. 

notranje oblikovanje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ravnotežje med starim in novim

Določite, česa bo več - starih ali novih elementov, ravno tako pa poskrbite za ohranjanje pravega ravnotežja med njimi. Za primer naj navedemo kar tla in stene. Če so stene odete v elemente, katerih prvine izhajajo iz tradicionalnih slogov (videz starinskih stenskih ometov ali okrasnih ornamentov), potem poskrbite za to, da bodo tla izdelana v modernejšem slogu, pri čemer lahko uporabite kar geometrijske vzorce.

spalnica | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Če so vam bolj pri srcu gole, čiste stene brez kakršnihkoli okrasnih dodatkov, lahko tla odenete v tradicionalen leseni pod, položen v vzorcu ribje kosti, ki je vsaj včasih veljal za bolj priljubljeno izbiro pri izdelavi talnega vzorca. 

Kombinacije v bivalnem pohištvu

Ker želite, kljub starinskim elementom, ohraniti sodoben videz prostora, predlagamo, da izberete oblazinjeno pohištvo, ki ohranja videz modernosti. Videz starejših garnitur prostor vidno postara, ravno tako pa deluje precej izumetničeno. 

Pri takšnih elementih lahko na primer za bolj "star" pridih poskrbite z izbiro tekstila, v katerega naj bodo odete omenjene površine. Žamet je tako eden izmed brezčasnih materialov, ki je že od nekdaj priljubljen. Z njim lahko v svoj prostor vnesete več topline, teksture in mehkega udobja. 

kavč | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ker ga lahko dobite skoraj v katerikoli barvi, je zato vsestranski in primeren ne glede na to, za kakšen slog, dizajn ali obliko svojega kavča se odločite. Zadnje čase je še posebej modno, če je kavč odet v močne odtenke, zato da deluje kot središčna točka dnevnega prostora.  

Več duška si dajte pri izbiri lesenega dela pohištva, kot so recimo omare, komode, mizice in okrasni stoli. Ti so lahko povsem starinski, izrezljani z vsemi možnimi okraski različnih velikosti in oblik.

kopalnica | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ker pravih "starih" elementov, kljub takšnemu videzu, v resnici ne boste imeli, lahko recimo tovrstni leseni deli delujejo kot glavni kosi, s katerimi bi lahko vaš prostor poosebljal duha preteklosti in zgodovine. 

Tako lahko v svoji dnevni sobi najdete mesto za starinsko omaro, v kuhinji lahko ta element starosti vnesete s kuhinjskimi ročkami, v spalnici v obliki garderobnih omar, v kopalnici z umivalniki, sanitarnimi armaturami in podobno.

Do bolj rustikalnega videza z okrasnim dekorjem

Če vam je ljubša estetika sodobnejših slogov in oblikovalskih trendov, hkrati pa bi si vseeno želeli toplino in videz domačnosti, lahko to vnesete z okrasnimi dodatki.

dnevna soba | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Moderne stene naj krasijo "težke" umetnine in ogledala, odeta v kičaste okvirje. Za razsvetljavo naj poskrbijo viseča ali samostojna svetila z videzom starinskosti.

Tekstilni dodatki so lahko namesto abstraktnih vzorcev prekriti v cvetlične, preproge naj bodo izdelane iz debelejših in tesno tkanih vlaken. Površino lahko še dodatno olepšate s cvetličnimi šopki, nameščenimi v starinske keramične vaze.

hranjenje ptic
Trendi Kako pravilno hraniti ptice pozimi
Ne spreglejte