Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2019,
10.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

dom nasveti rastline sobne rastline

Sobota, 16. 2. 2019, 10.00

5 let, 2 meseca

Tudi tako lahko razstavite sobne rastline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
sobne rastline | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Včasih res ne vemo, kam z vsemi sobnimi rastlinami. Zdi se, da ne glede na to, kam in kako se jih odločimo postaviti, nikakor ne dosežemo želenega videza. V nadaljevanju si preberite domiselne načine, kako sobno rastlinje umestiti v prostor, da to postane lepši del dekorja. 

mobilne hiške Hona
Trendi Slovenec, ki izdeluje drzne mobilne hišice #foto #video

Verjetno ni doma, ki ne bi imel vsaj ene sobne rastline, in to z razlogom. Te namreč v zaprtih prostorih bistveno izboljšajo kakovost zraka, s svojo naravno podobo pa lahko v marsikateri modernejše opremljeni dom vnesejo pridih naravnosti, lepote in domačnosti.

rože | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Okrasne rastline izkoristite tako, da izboljšate videz prostora

Večina nas verjetno niti ne razmišlja o tem, da lahko sobne rastline uporabimo kot okrasje. Imamo jih zato, ker jih pač imamo, ker so se nekako znašle v našem domu.

Najpogosteje jih dobimo kar za darilo. Ker niti ne pomislimo, v kakšnem odnosu so rastline do drugih elementov prostora, jih nemalokrat odložimo kar na prvo prosto površino. Seveda je za večino najbolj priročen prostor kar okenska polica.

Četudi vaše rastline potrebujejo veliko sonca, jih vsaj v zimskih in jesenskih mesecih v času kurilne sezone ni pametno imeti na okenskih policah, če imate pod njimi nameščene radiatorje. Podvrženost višjim temperaturam jih lahko popolnoma izsuši in uniči do te mere, da jim ni več pomoči. Motijo pa jih lahko tudi zavese. 

rastlinje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Razporedite svoje sobne rastline

Preden se sploh lotite kakršnekoli postavitve sobnih rastlin, najprej naredite selekcijo. Stare, ovenele rastline kar zavrzite. Ne, ker bi bile preveč grde, temveč ker je bila lahko za njihovo gnitje in sušenje morda vzrok bolezen, ki je do prej niste zaznali. Da se ta ne bi prenašala na preostale rastline, jih je zato bolje kar umakniti. 

Temeljito preglejte vso "zbirko". Predlagamo, da jim ponudite kar prho v kadi. S tem boste poskrbeli za temeljito zalivanje, obenem pa jih boste tudi oprali in z njih odstranili ves prah, ki se je nabiral. Očiščeno rastlinje nato razporedite v skupine. Tisto, ki si je med seboj podobno, dajte skupaj. Pri urejanju se lahko zgledujete bodisi po vrsti, barvi, velikosti, cvetovih ali listju. 

Na steno namesto na tla

Lončnice manjših velikosti postavite na police. Izdelajte kar svoj notranji "vertikalni" vrt, tako da na steno pritrdite najmanj dve vrsti poličk, na katere boste lahko postavili svoje rastline. Namesto poličk lahko uporabite tudi mrežo. Če ta podstavka nima, lahko svoje lončnice pritrdite z uporabo laksa, navadne vrvice ali s plastičnimi vezicami.

vertikalni vrt | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Živo "sliko" si lahko omislite tudi z rastlinami plezalkami. Pritrdite manjšo mrežo, okoli katere bi ovili celotno dolžino rastlinskega stebla. Pri tem bodite domiselni. Ovijte jih v vzorec, da ustvarite zanimivo teksturo. Tovrstna metoda, pri kateri uporabite samostoječo mrežo, je tudi priročna izbira za tiste, ki želite sobno površino razmejiti, ne želite pa je zapreti s predelno steno.

vertikalni vrt | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

 Večje zelenje na podstavke

Večje sobne rastline, ki lahko delujejo kot samostojna enota ali pa so preprosto prevelike in pretežke za dvignjene površine, pustite na tleh. Njihov videz lahko še povečate z uporabo stopničk, saj s tem še poudarite razliko v višinskem razmerju.

rože | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Za stopničke lahko uporabite manjše mizice, lesene bloke. Za bolj robusten oziroma industrijski videz lahko posegate kar po navadnih tlakovcih, opekah in zidakih, še bolje pa je uporabiti kar imitacije slednjih, da ne poškodujete domačega poda. Kot zanimivi podstavki lahko služijo tudi debelejše knjige.

Kaktuse in sočnice v terarij

Namesto da bi kaktuse in sočnice imeli v lončkih, jih raje namestite v terarij. Da ne kupujete pravih steklenih terarijev, lahko uporabite vaze, kozarce ali večje steklenice. Da bi se čim bolj zlili z okolico, pa v sestavo vključite tudi barvne kamenčke ali kristalčke v odtenkih, ki se s prostorom dopolnjujejo ali pa ga poživijo. 

terarij | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Terarij lahko postane glavna tematika vašega okrasnega dekorja. Z uporabo različnih posod glede na sobo boste poskrbeli za edinstven način razstavljanja svojih rastlin.  

terarij | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Vse na enem mestu

Nekateri imajo raje vse na enem mestu - tudi sobne rastline. Da pa ne bo videti, kot da jih samo nespametno kopičite, jih raje uredite v lastno oazo miru. Če vam velikost prostora to dovoljuje, si omislite element, kot sta recimo lestev ali miza, kamor boste postavili svoje sobne rastline.

oaza | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Lepa postavitev vam najverjetneje ne bo uspela že takoj na začetku, vendar ne obupajte. Pomagajte si tako, da svojo postavitev večkrat fotografirate, saj boste tako lažje videli dejanski prikaz.

rastlinje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

čiščenje v paru
Trendi Razdelite si domača opravila, da ne bo več prepiranja in slabe volje

Ne spreglejte