Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 1. 2010,
8.25

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nasvet dom rastline

Torek, 12. 1. 2010, 8.25

6 let, 1 mesec

Sobne rastline v vsak dom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Največji čar rastlin je, da so živa bitja in se odzivajo na naše ravnanje z njimi. Ker so živa, se spreminjajo in so vsak letni čas malce drugačna.

Že ena sama rastlina poživi prostor, je najlepša in najcenejša dekoracija. Brez njih še tako urejen prostor deluje medlo in žalostno.

Vendar sobne rastline niso samo za okras. Delujejo sproščujoče in blagodejno vplivajo na naše razpoloženje, podnevi pa z izločanjem kisika in vodnih hlapov izboljšujejo zrak v zaprtih prostorih.

Prava rastlina na pravem mestu

Vsaka rastlina pa ne uspeva v vsakem delu stanovanja. Življenjske razmere v posameznih delih zgradbe so odvisne predvsem od starosti, načina gradnje, notranje opremljenosti, svetlobe, prehodnosti, zračnosti, vlažnosti in tudi od življenjskih navad stanovalcev.

Predsoba in veža

Predsoba je vhod v dom in nekakšno ogledalo hiše, vendar za rastline večinoma zelo neprimeren prostor. Ponavadi so temačne in imajo zelo malo naravne svetlobe. V njej lahko uspevajo nekatere nezahtevne rastline; npr. navadni bršljan, sobna ciklama, narcise, jeglič, različne marante.

Dnevna soba

Dnevne sobe so večinoma zelo prostorne, zato je v njih dovolj prostora za velike rastline. V teh prostorih je prijetno toplo in je dovolj naravne svetlobe. Večje ogledalo v sobi svetlobne razmere še izboljša, saj odbija svetlobo.

Za gojenje v dnevnem prostoru so primerne skoraj vse vrste sobnih rastlin, še najbolj pridejo v veljavo rastline z okrasnimi zelenimi listi. Kadar ima dnevna soba izhod na teraso, so pravilno postavljene rastline lepa povezava med hišo in vrtom.

Kuhinja

Verjetno je kuhinja prostor, v katerem preživimo največ časa, zato si želimo ta prostor še posebej okrasiti z rastlinami. Kuhinja je idealno rastišče za številne rastline. V njej je namreč zaradi pare zrak dovolj vlažen in ponavadi je ta del stanovanja najbolj topel.

Za gojenje je potrebno izbrati zelo trpežne rastline, ki dobro prenašajo temperaturna nihanja; npr. bršljan in mavrina. Zelišča z nežnimi listi večinoma ne bodo dobro uspevala, bodo pa uspevali bazilika, peteršilj, žajbelj, timijan. Za okras in barvo so najbolj primerne cenene, kratko trajno cvetoče rastline, ki jih brez slabe vesti po končanem cvetenju vržete stran.

spatifil, samolist | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kopalnica

Kljub velikim nihanjem temperature in vlažnosti zraka je lahko kopalnica idealne prostor za gojenje sobnih rastlin, ki potrebujejo toplo in vlažno okolje npr. luskasta praprot, sobna ostrica, maranta, orhideja.

Spalnica

Praviloma vladajo v spalnici dobre svetlobne razmere za rast rastlin. Ta prostor je večinoma manj ogrevan kot drugi deli stanovanja, vanj pa pogosto posije prijetno jutranje sonce. Ponavadi s temi rastlinami ne preživimo veliko časa in lahko nanje pozabimo ter jih zanemarjamo. Orhideja poskrbi za romantično vzdušje v spalnici in ne potrebuje posebne nege.

V veliki spalnici je dovolj prostora tudi za manjša drevesa in palme ter za rastline, ki jim ustrezajo polsenčne razmere npr. begonija, mnogocvetni jasmin, benjaminovec, zlatoplodna palma.

Cvetlične posode

Posode za sobne rastline morajo biti funkcionalne, praktične in priročne. Njihova oblika in videz se morata estetsko ujemati s stanovanjem. Vsaka posoda, kamor posadimo rastlino, mora imeti na dnu odprtino za odcejanje odvečne vode. Posajeno rastlino lahko postavimo v okrasni lonec, pri tem pa mora biti notranji lonček vedno položen na sloj gramoza, kamor odteka odvečna voda.

Kadar vas zamika kakšna posebno lepa cvetlica, si jo priskrbite in jo poskusite gojiti, četudi niste popolnoma prepričani o svojih izkušnjah in sposobnostih. Rastline so žive in prilagodljive in če ji boste dali še malo svoje pozornosti in ljubezni, je skoraj nemogoče, da vam ne uspe.

Ne spreglejte