SiolNET. Dom Oprema in dekor
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sobne rastline skrbijo za vaše zdravje

2

termometer

Rastline v vašem domu niso samo lepe, ampak tudi koristne. Raziskave kažejo, da imajo številne pozitivne učinke na zdravje.

V prostorih, polnih rastlin, je več vlage in manj prahu, zato je v njih prijetneje bivati. Lončnice slovijo kot zaščitnice zdravja in dobrega počutja, saj ohranjajo čist zrak v zaprtih prostorih, tako da filtrirajo ogljikov dioksid, ki ga izdihavamo, in proizvajajo kisik.

Poleg tega sobne rastline ščitijo pred elektomagnetnim sevanjem, zmanjšujejo stres in odpravljajo neprijetne vonjave ter številne toksine iz zraka.

Strupene snovi v vašem domu

Ali ste vedeli, da je onesnažen zrak v zaprtih prostorih vašega doma ali pisarne lahko celo bolj škodljiv kot onesnažen zrak zunaj? Poleg nesnage iz okolja namreč vsebuje toksične kemikalije, ki hlapijo iz marsikatere stvari v stanovanju.

Še posebej zaskrbljujoč je formaldehid, ki draži dihalne poti in je potencialno kancerogen, zaradi široke uporabe pa je prisoten skorajda povsod – v peni za izolacijo, pohištvu (iverka), preprogah, sredstvih za čiščenje in celo v mehčalcu za perilo.

Čudodelne rastline

Čeprav lahko težavo delno odpravimo z rednim zračenjem, pa so se pri čiščenju zraka neverjetno izkazale sobne rastline. Raziskave so pokazale, da določene lončnice v roku 24 ur odstranijo do 90 odstotkov strupov iz zraka v prostoru, kjer živimo oziroma delamo.

Torej se obdajte z zelenimi rastlinami. Postavite jih v dom ali pisarno in pustite, da opravijo svoje delo – očistijo zrak in ga napolnijo s kisikom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin