Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
8.51

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Velux

Natisni članek

Velux advertorial

Četrtek, 27. 9. 2018, 8.51

2 meseca, 1 teden

Preprost način za vedno svež zrak v prostoru

Vsebino omogoča Velux

Ali si predstavljate, da se vam okna sama odpirajo in zapirajo glede na vaše potrebe? Se sliši nerealno? Pa sploh ni: na Slovenskem trgu je že na voljo sistem VELUX ACTIVE za uravnavanje kakovosti notranjega zraka.

Velux PR | Foto:

VELUX ACTIVE s senzorji iz podjetja NETATMO je preprosta pot do bolj kakovostnega notranjega zraka. Senzorji stalno nadzirajo temperaturo, vlago in količino CO2 v prostoru ter odpirajo ali zapirajo električna strešna okna ter notranja in zunanja senčila VELUX INTEGRA za bolj kakovosten notranji zrak in bolj prijetno bivalno klimo v prostoru. Sistem je preko getaway in hišnega wifi omrežja povezan z vremensko napovedjo in skupaj s senzorji v prostoru regulira odpiranje in zapiranje strešnih oken VELUX za bolj kakovosten in zdrav zrak v prostoru. Z odpiranjem in zapiranjem senčil pa sistem preprečuje pregrevanje prostora poleti. Pregled delovanja in upravljanje se izvajata prek brezplačne aplikacije za pametni telefon. Kar pomeni, da lahko strešna okna VELUX upravljate tudi v službi ali na dopustu ter imate seveda pregled nad tem, kakšna je klima v prostorih.

Aplikacija je prevedena v slovenski jezik. Namestitev sistema je zelo enostavna in ni potrebno iskati mojstrov za nameščanje. Vsa stikala in senzorji so brezžični. Paketu je priložen tudi getaway in potrebne baterije. Vse kar se potrebuje je elektrificirano strešno okno VELUX.

Če strešno okno VELUX še ni elektrificirano, se lahko enostavno nadgradi z solarno gnanim motorjem, kar pomeni, da se ne potrebuje nobenih dodatnih električnih kablov za delovanje. V paketu s solarno gnanim motorjem je tudi senzor za dež, ki samodejno zapre okno, ko nanj pade nekaj kapljic dežja.

Velux PR | Foto:

Zakaj je takšen sistem sploh potreben?

Postali smo generacija zaprtih prostorov, saj povprečno preživimo 90 odstotkov časa znotraj. Če zraka v prostoru ne izmenjujemo, se pravi, če ne zračimo, se kaj hitro zgodi, da dihamo zelo slab zrak. Pravzaprav so raziskave pokazale, da je zrak v notranjih prostorih tudi do petkrat bolj onesnažen kot zunanji zrak. Tako slab zrak pa ima vpliv na naše zdravje. Zato je zelo pomembno, da se prostori redno zračijo. To pa pomeni trikrat na dan odpreti okna za nekaj minut in ustvariti prepih. Seveda je enostavneje, če se to zgodi samodejno. Za 249 evrov lahko nadgradite elektrificirana strešna okna VELUX in prepustite skrb za prezračevanje avtomatizaciji.

Kako sploh vemo, kakšne kakovosti je notranji zrak?

Priporočljive vrednosti posameznih parametrov kakovosti notranjega zraka:

  • CO2: V skladu s standardi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je ustrezna vrednost CO2 v prostoru nižja od 1150 ppm.
  • Vlaga v prostoru: V skladu s standardi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ustrezna vrednost notranje vlage (količina vodnih hlapov v zraku) znaša med 40 in 60 odstotki.
  • Temperatura: skladu s standardi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ustrezna vrednost notranje temperature znaša med 17 in 26 stopinj Celzija. S tem se lahko prepreči kondenzacija, nastajanje plesni ali dehidracija oseb v prostoru.

Velux PR | Foto:

Najpomembnejše prednosti sistema VELUX ACTIVE

  • Samodejno prezračevanje z uporabo senzorjev: senzorji stalno nadzirajo temperaturo, vlago in količino CO2 ter ustrezno odpirajo ali zapirajo strešna okna in senčila.
  • Preprost nadzor: z aplikacijo VELUX ACTIVE in pametnim telefonom lahko upravljate daljinska strešna okna ter notranja in zunanja senčila VELUX INTEGRA, kjerkoli ste.
  • Preprosta namestitev: sistem za upravljanje notranje klime VELUX ACTIVE lahko namestite brez strokovne pomoči.

Več informacij o sistemu VELUX ACTIVE za uravnavanje kakovosti notranjega zraka najdete tukaj.

Ne spreglejte