Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
18.48

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vrt Vrt bonsai

Petek, 5. 7. 2013, 18.48

2 meseca, 1 teden

Poživite svojo okolico z miniaturnimi drevesci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Beseda bonsaj izhaja iz japonščine, njen dobesedni prevod pa pomeni drevo v loncu. Bonsaj torej ni točno določena vrsta drevesa, ampak gre za način vzgoje drevesa.

Bonsaji so miniaturna drevesca, ki jih s pomočjo različnih tehnik vzgoje, kot so rezanje in obrezovanje korenin in poganjkov, vzgojimo v njihovo značilno obliko. Če želimo, da je bonsaj grčav in zanimivih oblik, moramo veje in osrednje deblo oblikovati s pomočjo ovijanja žice.

Vzgojimo jih lahko iz različnih vrst dreves, vendar so nekatere bolj, druge manj primerne. Medtem ko so za notranjo vzgojo primernejše drevesne vrste, ki izhajajo iz tropskih in subtropskih krajev, pa so za zunanjo vzgojo primernejše rastline, ki prihajajo iz dežel s štirimi letnimi časi.

Bonsaji največkrat krasijo okolico hiše Ker bonsaji največkrat potrebujejo klimo štirih letnih časov in s tem tudi dobo počitka in mirovanja, največkrat krasijo zunanjo okolico hiš. A pozimi, v dobi mirovanja, rastline ne smemo pozabiti zaščititi pred mrazom – predvsem korenin.

V poletnem času pa tudi notranje bonsaje postavimo na svež zrak, a jih ob začetku hladnih dni ne smemo pozabiti prestaviti nazaj v zavetje hiše. Bonsajem, ki jih vzgajamo znotraj hiše, moramo zagotoviti dovolj svetlobe, poleg tega pa jih moramo za od šest do osem tednov prenesti v nekoliko hladnejši prostor – idealna temperatura je od 2 do 6 stopinj Celzija. S tem jim zagotovimo potrebno obdobje mirovanja. Brez njega bi rastlina sicer dve leti še normalno rastla, nato pa ne glede na temperature nastopila dobo počitka, ki je lahko tudi usodna. Nekatere rastline v dobi počitka izgubijo liste, spet druge ne.

Pri vzgoji moramo paziti tudi, da rastlina ni preblizu okna, saj jo sonce lahko poškoduje. Za njihovo uspešno rast pa sta pomembna tudi pretok zraka in vlaga.

Poleti zalivamo vsak dan, pozimi po potrebi V poletnih mesecih, ko temperature dosežejo tudi 30 in več stopinj, moramo bonsaje zalivati vsak dan. V času mirovanja oziroma ko rastlino prenesemo v notranje prostore, pa jo zalivamo po potrebi. Pogostost zalivanja pa ni odvisna le od letnega časa, temveč tudi od zagotovljene svetlobe, temperature v prostoru in vlage.

Zalivamo jih s posebnimi dodatnimi hranili za bonsaje, pri čemer upoštevamo napisan urnik in količine. Tudi sadimo jih v posebno prst za bonsaje, saj le takšna zagotavlja optimalno drenažo in preprečuje zastajanje vode v prsti.

Ne spreglejte