SiolNET. Dom Oprema in dekor
1,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubljansko stanovanje z opremo iz kosovnih odpadov

1,90

termometer

stanovanje Sara Tušar Suhadolc
Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc

Ribe iz blaga v velikih pihanih steklenicah, svetilo, ki je nastalo iz traktorske luči, in sveže tapecirani nekdanji šolski stoli so le nekateri kosi v svetlem in razgibanem mansardnem stanovanju notranje oblikovalke Sare Tušar Suhadolc.

Igrivost, izčiščenost in kreativna uporaba zavrženih predmetov (upcycling) so načela, po katerih ustvarja Sara Tušar Suhadolc. Na tak način se je pred dvema letoma lotila celovite zasnove svojega stanovanja v Ljubljani. To je bil eden njenih prvih večjih projektov, potem ko se je nekdanja oglaševalka po desetih letih odločila za nov poklic.

Ustanovila je Luxus – razkošna skromnost bivanja, s to vizijo in po zgoraj navedenih izhodiščih pa tako zasnovala že nekaj interjerjev. Trenutno opremlja stanovanje, v projekt pa se je vključila že v fazi njegovega nakupa.

Notranja oblikovalka Sara Tušar Suhadolc je svoje stanovanje zasnovala po načelih, ki tudi sicer opredeljujejo njeno delo. To so igrivost, izčiščenost in kreativna uporaba zavrženih predmetov (upcycling). Notranja oblikovalka Sara Tušar Suhadolc je svoje stanovanje zasnovala po načelih, ki tudi sicer opredeljujejo njeno delo. To so igrivost, izčiščenost in kreativna uporaba zavrženih predmetov (upcycling). Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc

Novo stanovanje s predmeti iz druge roke

Pri izbiri stanovanja je bila ključna lokacija – bližina središča in hkrati dostop do zelenih površin, tlorisna zasnova prostora ter svetloba. Zmagovalca so našli v Savskem naselju, pripoveduje notranja oblikovalka. "Gre za zelo zračno stanovanje z velikim balkonom. Že takoj na začetku smo se dogovorili za koncept zasnove notranje opreme, določene kose pa namenoma kupili iz druge roke."

Med njimi so na primer gospodinjski Mansardno stanovanje je svetlo, kar je ena od pomembnih značilnosti notranjih prostorov za kakovost bivanja. Mansardno stanovanje je svetlo, kar je ena od pomembnih značilnosti notranjih prostorov za kakovost bivanja. Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc aparati, ki jim, čeprav so "stari le kakšno leto, cena pade tudi za 70 odstotkov", pojasnjuje sogovornica. Tako so ventilacijsko pečico dobili za 120 evrov, plinski štedilnik višjega razreda za 160 evrov. Prihranek "bomo uporabili za stvari, ki prinašajo veselje vsak  dan, v tem primeru so to umetniška dela lokalnih ustvarjalcev".

Lastnica in notranja oblikovalka sta tako konec meseca namenjeni v Ravnikar Gallery Space, precej novo zasebno ljubljansko galerijo Piere Ravnik, ki prodaja dela domačih umetnikov. V njej je mogoče "za 50 evrov dobiti originalne grafike, podpisane in oštevilčene. To je mogoče razumeti tudi kot nekakšno alternativo kupovanju printov v Ikei."

 

Zavrženi predmeti, ki jim je oblikovalka spremenila namembnost, jih osvežila ali restavrirala, v domovanje prinašajo različne zgodbe. Ob njihovi ponovni uporabi nastajajo še nove. Zavrženi predmeti, ki jim je oblikovalka spremenila namembnost, jih osvežila ali restavrirala, v domovanje prinašajo različne zgodbe. Ob njihovi ponovni uporabi nastajajo še nove. Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc Restavriranje serije Kraljevih stolov

Z omenjeno galerijo je Sara Tušar Suhadolc neposredno povezana tudi prek svojega dela. Ravno namreč končuje restavriranje fotelja Kralj vseh kraljev, kot je poimenovala najdeni stol legendarnega oblikovalca Nika Kralja, ki bo kmalu svoj prostor dobil v umetnostnem prostoru na Prešernovi cesti.

"Galeristka je iskala nekaj preprostega s karakterjem. Fotelj čaka samo še barvanje ogrodja. Komaj čakam, da ga vidim na končni lokaciji," pravi sogovornica.

Ustvarjalka, ki najraje oblikuje svetila - inovativno zastavljenih ima doma kar nekaj, vsako leto več –, se je v zadnjem času usmerila v osveževanje in dodelavo cele linije Kraljevih stolov.

Nad dnevnim prostorom je tudi galerija za ležerno preživljanje časa. Nad dnevnim prostorom je tudi galerija za ležerno preživljanje časa. Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc

Ribe iz blaga v velikih steklenicah

Humorni in igrivi so tudi Sarini vodilni kosi, ki se v domovanju pojavijo na več mestih. Ribe iz blaga visijo v različnih odtenkih v velikih markantnih steklenicah, ročno napihanih pred kakšnimi 50 leti. Nekatere so luči, druge samo dekorativni kosi.

Včasih so takšne steklenice uporabljali za shranjevanje različnih tekočin, lahko tudi žganja, oblikovalka pa jih v današnjem času postavlja v novo vlogo. Ena izmed razbitih je postala celo lonec za rože.

Stopnice iz galerije vodijo ... Stopnice iz galerije vodijo ... Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc

Od kosovnega odpada do bolšjih trgov

Rabljene in zavržene predmete, ki jih nato preoblikuje in osvežuje, Sara Tušar Suhadolec najde na kosovnih odpadih. S tem namenom je ustanovila tudi skupino Kosovci Ljubljana na Facebooku, prek katere se obveščajo o lokacijah tovrstnih začasnih zbirališč. Pogosto so njen vir tudi boljši sejmi in garažna razprodaja Tabor.

... do uživaške terase. ... do uživaške terase. Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc

"Čudovit partner je recimo tudi Snaga, ki mi zadnje leto omogoča dostop do materiala in celo skladiščenje nekaterih kosov. Povezala sem se tudi z ustanovami iz okolice, ki stalno nekaj prenavljajo. UKC mi je tako pred kratkim odstopil 30 čakalniških lupin, stolov. Zdaj iščem nekoga, ki jim bo izdelal podnožje. Takšni stoli bi bili čudoviti za v jedilnico," tudi pove.

Kuhinja z jedilnico, kjer je za veliko leseno mizo veliko priložnosti za prijetna druženja. Kuhinja z jedilnico, kjer je za veliko leseno mizo veliko priložnosti za prijetna druženja. Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc

Izurjeni rokodelci, v vlogi lesarja pa dedek

V svojem delu se tako oblikovalka povezuje z izurjenimi rokodelci, ki ji prenašajo znanje, med njimi pa so steklopihalec, tapecer, mizar, varilec … V vlogi mizarja je kar njen dedek Anton, sicer matematik in navdušen botanik, ki ima bogato zbirko lesa z vsega sveta. Prav iz te je tudi površina Sarine jedilne mize, ki je izdelana iz eksotične japonske sofore, iz trdega lesa, tršega, kot je hrast, zagotavlja. Ogrodje je izdelal Andraž Tarman, njen prijatelj še iz vrtca.

Ustvarjalka v svojem delu stavi tudi na napredno tehnologijo, kot je 3D-tiskanje. "Z izrisom načrtov in tiskanjem mi pomagajo v Mestni knjižnici Ljubljana," posreduje uporabno informacijo.

Vsi stoli okoli jedilne mize so najdeni, nekatere med njimi je tapecirala in jih tako spet vrnila v obtok, druge pa le sčistila, saj drugega niso potrebovali. Leseni del mize je iz zbirke oblikovalkinega dedka Antona. Ogrodje je izdelal Andraž Tarman, njen prijatelj še iz vrtca.  Vsi stoli okoli jedilne mize so najdeni, nekatere med njimi je tapecirala in jih tako spet vrnila v obtok, druge pa le sčistila, saj drugega niso potrebovali. Leseni del mize je iz zbirke oblikovalkinega dedka Antona. Ogrodje je izdelal Andraž Tarman, njen prijatelj še iz vrtca. Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc

Delitev svojega domovanja

Svoje domovanje Sara občasno oddaja tudi prek Airbnbja, kar je spodbuda za lastna potovanja. Stanovanje, v katerem sicer večino časa živi, tako začasno proti plačilu odstopi še drugim. "Malo sem zapečkarske vrste, super se mi zdi, ko me nekaj zbeza na plan. Všeč mi je tudi to, da pred vsakim obiskom gostov stanovanje temeljito pospravim. To je včasih kar zalogaj, saj bivalni prostor večino časa uporabljam tudi kot delavnico."  

Ob tem sogovornica ob prednostih Airbnbja govori tudi o njegovih pasteh. "Če stanovanje, v katerem živiš, hkrati občasno deliš, se mi zdi super. To razumem kot opolnomočenje, da so ljudje lahko bolj svobodni in da lahko s svojim prihodkom tudi potujejo. Stanovanja, ki pa so namenjena le tovrstnemu oddajanju, bi morali veliko bolj obdavčiti," pravi. Doda, da Airbnb v tej smeri vsekakor potrebuje neko regulacijo.

Detajli iz stanovanja notranje oblikovalke Sare Tušar Suhadolc

stanovanje Sara Tušar Suhadolc Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc
stanovanje Sara Tušar Suhadolc Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc
stanovanje Sara Tušar Suhadolc Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc
stanovanje Sara Tušar Suhadolc Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc
stanovanje Sara Tušar Suhadolc Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc
stanovanje Sara Tušar Suhadolc Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc
stanovanje Sara Tušar Suhadolc Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc
stanovanje Sara Tušar Suhadolc Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc
stanovanje Sara Tušar Suhadolc Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc
Stanovanje Foto: Arhiv Sare Tušar Suhadolc

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin