SiolNET. Dom Oprema in dekor
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako pravilno poskrbeti za majhen in hkrati mogočen bonsaj?

0

termometer

Miniaturno drevo je že na prvi pogled videti veličastno. Bonsaj je pravzaprav pomanjšana oblika izvirnega drevesa, ki ga gojimo v loncu. Zahteva posebno nego in veliko potrpljenja.

Bonsaj je lahko pravi izziv za domače vrtnarje in čudovito zeleno okrasje vašega doma. Začetniki te umetnosti so Kitajci, ljubezen do majhne rastline pa se je kmalu prenesla na Japonsko, od koder izvira ime (bon pomeni posoda, saj pa drevo).

Bonsaji od nekdaj navdušujejo ljubitelje botanike, vendar kljub razširjenosti po vsem svetu še vedno predstavljajo pravi vrtnarski izziv številnim domačim ljubiteljem teh majhnih dreves.

Glavno pravilo: redno vzdrževanje

Bonsaj ni rastlina, na katero lahko kar pozabite, saj zahteva redno in natančno nego. Ključno izhodišče pri ugotavljanju potreb vašega bonsaja je poznavanje značilnosti njegovega velikega izvirnika. Bonsaji namreč niso nič drugega kot pomanjšane različice svojih velikih očetov in mater, s posebno tehniko obrezovanja in nege pa boste zagotovili, da bodo ostajali majhni.

Želite izvedeti še več?

24. in 25. septembra imate priložnost, da od blizu spoznate več kot dva tisoč let staro umetnost gojenja bonsajev. Kako zahtevna in težka je ta veščina, boste spoznali v živo, saj vam bodo štirje izkušeni demonstratorji pokazali, kako v nekaj urah nastane pravi in veličasten bonsaj – s skrbnim obrezovanjem in tehniko z žičkami. Priča boste pravi živi umetnosti.

Na mednarodni razstavi, ki bo potekala v Športni dvorani Medvode, bodo na ogled postavili približno šestdeset različnih bonsajev iz Slovenije in tujine. Obiskovalci se boste lahko sprehodili med prodajnimi policami in tako iz prve roke dobili prave napotke za nego.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin