Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2015,
10.41

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

umetnost dobrodelnost

Četrtek, 26. 11. 2015, 10.41

6 let, 1 mesec

Belinka združila umetnost in dobrodelnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Belinka, članica Skupine Helios in vodilna slovenska proizvajalka premazov za zaščito in dekoracijo lesa, je 20. 11. s predajo donacije sklenila dobrodelni projekt sodelovanja s slovenskimi umetniki.

Sredstva, ki jih je zbrala s prodajo unikatno poslikanih klopi, je namenila Zavodu PET, ki izvaja terapije za izboljšanje kakovosti življenja s pomočjo psa. Donacijo je v imenu Belinke predal direktor podjetja Belinka Belles, Rok Jeršan, sprejela pa jo je direktorica Zavoda PET in terapevtka, Valentina Hrovat Kokalj. Slavnostni predaji donacije in zaključku dobrodelnega projekta so se pridružili tudi znani Slovenci in Slovenke, med njimi Marika Jevnišek (Sevšek), Lucija Ćirović in Rok Terkaj.

Belinka je dobrodelni projekt, v okviru katerega je izdelala lesene klopi, začela že pred nekaj meseci, ko jih je podarila številnim otroškim igriščem in parkom po Sloveniji. Najmlajše in tudi malo starejše je razveselila v Ljubnem, Kranju, Novem mestu, Mozirskem gaju, Arboretumu Volčji potok, Bonifiki na Primorskem in ljubljanskem ZOO-ju ter v Črnučah. Tokrat pa je lesene klopi s pomočjo izvirne kreativnosti Teje Kleč, Mete Wraber in Tea Ivančiča spremenila v prava domišljijska sedišča in prikazala drugačno uporabo dekorativnih premazov za les.

Belinka je v sodelovanju z izbranimi slovenskimi umetniki ustvarila neponovljive kose pohištva, ki se lahko pohvalijo z unikatnimi in ročno izdelanimi poslikavami. Poleg tega klopi nosijo tudi družbeno odgovorno noto, saj je Belinka izkupiček od njihove prodaje namenila v dobrodelne namene. Novi lastniki klopi si bodo tako lahko oddahnili na poslikavi širnega morskega dna s turkiznimi algami in rdečimi koralami, se zabavali ob pogovorih na polju zrelih jagod ali pa se prepustili boemskemu navdihu na klopci Tea Ivančiča. Eno izmed umetnin so želeli zadržati kar na sedežu Skupine Helios, tako jo je kupilo podjetje Helios d. o. o. , preostali dve pa bosta krasili podjetji NLB in časopisno hišo Večer.

Donacijo je v imenu Zavoda PET sprejela direktorica zavoda, Valentina Hrovat Kokalj, ki je ob humanitarni Belinkini gesti dejala: "V današnji družbi, v kateri so medsebojni odnosi vse bolj ohlapni in se izgublja pristni stik, ne samo med ljudmi, ampak tudi z naravo, ugotavljamo, da lahko stik z živalmi pripomore do ponovnega ravnovesja. Ne le skrbniki psov, temveč tudi stroka ugotavlja vse večji terapevtski učinek živali na ljudi. V Zavodu PET se zavedamo, da je sožitje človeka z živalmi ključnega pomena za preživetje družbe in to modrost želimo prenašati tudi na mlajše generacije. Iskreno se zahvaljujemo podjetju Belinka Belles za velikodušno donacijo, s pomočjo katere bomo tudi v bodoče zagotavljali strokovno izvajanje terapevtske pomoči s psi otrokom, mladostnikom in starejšim osebam, ki se v določenem življenjskem obdobju znajdejo v stiski, in pri ljudeh spodbujali sočuten odnos do vseh živih bitij."

Belinkino donacijo Zavodu PET je podprl tudi priznan igralec Jernej Kuntner, ki je ob tej priložnosti povedal, koliko mu pomenijo dobrodelni projekti: "Sem velik podpornik dobrodelnosti, pa tudi prostovoljstva. Prek svoje žene Monike sem se spoznal tudi z delovanjem Zavoda PET. Ko mi je opisovala svoje delo v šoli s prostovoljkami Zavoda in njihovimi terapevtskimi kužki, se mi je smejalo srce. Ko pa mi je povedala še, da je vpliv terapevtskih kužkov na otroke in še posebej na otroke s posebnimi potrebami izjemen, se mi je pa od ganjenosti orosilo oko. Čestitam vsem prostovoljcem in prostovoljkam v Zavodu PET in se jim obenem zahvaljujem za blagosrčnost in voljo. Svet je z vami lepši in bogatejši."

Vodja blagovne znamke Belinka, Mojca Goršič, je na dobrodelnem dogodku dejala, da sta pomoč in podpora otrokom ter mladostnikom tudi rdeča nit donacij in sponzorstev celotne Skupine Helios: "Belinka sledi svoji viziji in nadaljuje z družbeno odgovornimi projekti, saj bo v decembru v Velenju zaživela celotna instalacija s ptičjimi hišicami, ki jih je Belinka ustvarila skupaj z našimi najmlajšimi na letošnjem Pikinem festivalu. Ptičje hišice bodo nudile zavetje velikemu delu ptic, ki preživijo zimo v okolici Velenja, Belinka pa bo Velenje ter njihovemu mestnemu otroškemu igrišču podarila tudi eno izmed lesenih klopi."

Več o Belinkinih aktivnostih si lahko preberete na Belinkini Facebook strani.

Ne spreglejte