SiolNET. Dom Nizkoogljična prihodnost
Vsebino omogoča Petrol
  • Messenger
  • Messenger
Podarite nasmeh s steklenko Glassy Classy

Tri v enem: hidracija, okolju prijazen nakup in podpora slovenskih športnikov

Vsebino omogoča Petrol

Prehod v bolj trajnostno družbo se začne z našimi izbirami, te pa so še bolj trajnostne, če z njimi pomagamo skupnosti in okolju, v katerem delujemo. Prav takšno zgodbo je ustvaril Petrol skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) in Rotary Slovenija ter oblikoval projekt "Podari nasmeh". S steklenko GlassyClassy so si zadali cilj zmanjšati uporabo plastenk za vodo, del sredstev od nakupa pa bo namenjen donacijam za projekt Botrstvo v športu.

Steklenka GlassyClassy.  | Foto: Steklenka GlassyClassy.

Dejstvo je, da lahko vsak prispeva nekaj, prehod v bolj trajnostno družbo pa se začne (tudi) z našimi izbirami. Kakšni so načini transporta, ki jih izbiramo, lokalnost hrane, ki jo kupujemo, koliko embalaže pri tem porabimo in podobne vsakodnevne izbire - tudi ta, da opustimo rabo plastenk in svoje najljubše pijače pijemo iz steklenk.

Manj embalaže, več dobrodelnosti

V Petrolu se zavedajo pomembnosti trajnosti, zato so tudi z veseljem pristopili k partnerstvu z OKS in Rotary Slovenija (pomemben vidik je tudi podpora slovenske lokalne ekonomije), saj lahko na navdihujoč način zmanjšajo uporabo plastenk za vodo ter obenem zbirajo sredstva za dober namen za program Botrstvo v športu.

Zaradi svoje dobrodelnosti pri programu Botrstvo v športu je projekt GlassyClassy.eco deležen široke družbene mreže in podpore. Podprlo ga je veliko športnikov, med njimi ambasadorji Janja Garnbret, Benjamin Savšek, Peter Kauzer, Žan Kranjec, Žan Košir in drugi.

"Sem za manj embalaže in več dobrodelnosti in tale steklenička je moja izbira. Trajnostna in lokalno proizvedena bo skrbela za mojo hidracijo med treningi, od začetka poletja pa jo lahko kupite na Petrol Slovenija tudi vi in s tem podarite nasmeh otrokom. Z vsako steklenko namreč donirate 2,5 evra za program Botrstvo v športu," pravi slovenski deskar na snegu Žan Košir, ki bo namesto plastenk z veseljem uporabljal omenjeno steklenko.

Potrebno se je zavedati pomembnosti naše izbire, saj s tem, ko izberemo steklenko, izboljšamo tudi svojo izbiro za našo vodo, ki je pomembna za naše zdravje, življenje.

Žan Košir s steklenko GlassyClassy.  | Foto: Žan Košir s steklenko GlassyClassy.

Projekt, ki je resnično nekaj posebnega

S partnerstvom je družba Petrol oblikovala priložnost trajnostnega nakupa. Ob nakupu omenjene steklenke, ki je na voljo na izbranih Petrol prodajnih mestih in eShopu, kupci zmanjšamo nakup in s tem število plastenk, ki bremenijo naše okolje. Z vsakim nakupom prispevamo sredstva za program Botrstvo v športu ter tako podpremo mlade športnike iz socialno ogroženih okolij. Od vsakega nakupa steklenke GlassyClassy bo namenjena donacija v višini 2,5 € za program Botrstvo v športu, ki ga ponosno podpirajo tudi v družbi Petrol in ki je pred leti zaživel iz programa Botrstvo v Sloveniji.

Oba programa sta ustanovila Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in OKS – Združenje športnih zvez z namenom poskrbeti za nadarjene mlade športnike, ki zaradi različnih vzrokov nimajo dovolj sredstev za športno udejstvovanje. Program Botrstvo v športu je namenjen mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starih med 14 in 23 let. Sredstva zanje lahko zbirajo različne organizacije, v sodelovanju z ustanoviteljema, ki poskrbita, da se sredstva razdelijo, praviloma prek programa štipendij.

Peter Kauzer s steklenko GlassyClassy.  | Foto: Peter Kauzer s steklenko GlassyClassy.

Trajnost in dobrodelnost sta odličen tandem

Da sta trajnost in dobrodelnost odličen tandem, se strinja tudi alpski smučar Žan Kranjec, ki ga bo steklenka od zdaj spremljala na treningih.

Projekti z dobrodelno noto, kot je GlassyClassy.eco, so zelo pomembni, saj prispevajo, da imajo športniki ustrezne pogoje za treninge in opremo, tudi če prihajajo iz socialno šibkejših okolij. Obenem skrbijo, da bomo v Sloveniji tudi v prihodnje imeli vrhunske športnike, kot so med drugimi tudi zgoraj omenjeni ambasadorji projekta.

Žan Kranjec s steklenko GlassyClassy.  | Foto: Žan Kranjec s steklenko GlassyClassy.

Športniki se morajo za dosego ciljev odpovedati marsičemu. Predano morajo trenirati, vztrajati, vložiti neskončno veliko časa, volje in truda. Pri tem je pomembno, da imajo dobre pogoje za treninge. Šport je pač pomemben del vsakdana in še mnogo več od tistega, kar gledalci vidimo, ko spremljamo naše najboljše športnike, ko osvajajo lovorike po vsem svetu.

In kako uspešen je projekt za zdaj?

Do marca 2022 je bilo v Sloveniji prodanih več kot 12 tisoč steklenk GlassyClassy, s čimer se je odpad plastenk v Sloveniji zmanjšal za 18 milijonov ali za deset odstotkov na letni ravni. Ker steklenke ne zavržemo, ampak jo lahko ponovno uporabimo, tovrstna rešitev predstavlja trajno zmanjšanje in opustitev uporabe plastenk za vodo in s tem velik prispevek k čistejšemu okolju.

S triletno uporabo slovenske steklenke GlassyClassy lahko uporabniki zmanjšamo ogljični odtis proizvodnje embalaže za 98 odstotkov, kar predstavlja 54,77 kilograma CO2. Za ustrezno hidracijo in za doseg tolikšnega zmanjšanja ogljičnega odtisa je treba iz steklenke dnevno popiti en liter vode ali druge pijače. Proizvodnja ene steklenke ima sicer enak ogljični odtis kot proizvodnja 43 plastenk PET, vendar je ogljični odtis manjši, če jo uporabimo več kot 43-krat.

Izpostaviti pa velja še, da ima lahko redno pitje čiste vode iz pipe pozitivne učinke na zdravje. Zdravju neškodljiva embalaža v vodo ne oddaja snovi, saj je okolju prijazna.

V celoti plod domačega znanja in izdelave

Steklenka iz projekta GlassyClassy.eco je v celoti plod domačega znanja in izdelave. Od ideje, razvoja in oblikovanja izdelka do proizvodnje, vse je nastalo pod okriljem blagovne znamke Hrastnik1860. Rotary Slovenija, pobudnik projekta GlassyClassy.eco je v partnerstvu s Steklarno Hrastnik steklenko predstavil junija 2021, takrat še pod imenom Adijoplastenka.si. Pri tem so si, kot rečeno, postavili velikopotezen načrt – da Slovenija v petih letih postane prva država na svetu brez uporabe plastenk za vodo in druge pijače za enkratno uporabo. Rotary Slovenija s projektom tudi spodbuja pitje zdrave slovenske vode iz vodovodnega omrežja. Steklenico in celoten projekt so predstavili tudi na letošnji svetovni razstavi Expo v Dubaju v slovenskem paviljonu v okviru tedna vode.

Glassy Classy | Foto:

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin