SiolNET. Dom Nizkoogljična prihodnost
Vsebino omogoča Petrol
  • Messenger
  • Messenger
TRAJNOSTNO NARAVNANE OLIMPIJSKE IGRE

OI Tokio: v deželi vzhajajočega sonca postavljajo nova pravila iger

Vsebino omogoča Petrol

Odštevamo do olimpijskih iger in se veselimo razburljivih tekem, predvsem ob zmagah in novih medaljah. S športniki bomo dihali od 23. julija do 8. avgusta, ko se bo Tokio spremenil v središče športnega sveta. Letošnje olimpijske igre zaznamujejo pozornost do okolja, trajnostna naravnanost in inovativni pristopi pri porabi virov energije ter obvladovanju odpadkov. Tem vidikom je zavezana tudi družba Petrol, ki naše športnike, tako ali drugače, podpira z raznolikimi pristopi. Naj gre za finančno podporo na poti do športnega piedestala ali soustvarjanje čistega okolja, ki je ključnega pomena za trenažni razvoj in prihodnost športnikov.

Tokio 2020 Foto: Getty Images

Poleg zgoraj naštetega bodo OI v Tokiu tudi najbolj tehnološko dovršen športni dogodek do zdaj. Japonci bodo olimpijske igre uporabili kot preizkus, ki bo pokazal, kako z zeleno tehnologijo zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Če jim bo to uspelo, bodo tehnologijo uporabili po vsej državi. Med tehnologijami, ki jih Tokio želi razviti, so, glede na cilje okoljske trajnosti, piezoelektrične plošče in gorivne celice ter solarne ceste. Te so trajnostne zato, ker so namesto z asfaltom tlakovane s sončnimi kolektorji za proizvodnjo električne energije.

Namen ambicioznega načrta je pripomoči k doseganju 17 ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Ti cilji obravnavajo vprašanja, kot so podnebne spremembe, trajnostna poraba in proizvodnja, ter zahtevajo največjo mogočo uporabo obnovljivih virov energije. Cilj mesta Tokio je doseči 30 odstotkov zelene energije do leta 2030 v primerjavi z zdajšnjimi 12 odstotki.

Japonska tudi na drugih področjih načrtuje splošno ekološko in do okolja prijazno ravnanje na prihajajočih olimpijskih igrah. Medalje za olimpijske igre Tokio 2020 so na primer narejene iz reciklirane elektrotehnike, kovin, recikliranih in rabljenih pametnih telefonov, računalnikov ter drugih elektronskih naprav, ki so jih na Japonskem zbirali vse od aprila 2017. Pri izdelavi medalje je sodelovala vsa Japonska. Odvečne kovine, ki jih niso porabili, bodo na Japonskem uporabili na lokalnih športnih prireditvah.

Omembe vredne so tudi zmagovalne stopničke, na katerih bodo stali zmagovalci. Te bodo izdelani iz reciklirane plastike, pridobljene iz gospodinjstev in morja. Del zaveze organizatorjev k trajnostnim in "zelenim" igram pa so med drugim tudi ekološke postelje, narejene iz kartona. Te so ob najavi pri športnikih poskrbele za kar nekaj privzdignjenih obrvi. Proizvajalci so jih kaj hitro pomirili z zagotovili, da so postelje izdatno testirane, imajo nosilnost 200 kilogramov in dovolj trdne za vse vrste nočnih dejavnosti.

olimpijske igre tokio 2020 Foto: Reuters

Podpora slovenskim športnikom

Olimpijce povezujejo neverjetna energija, ljubezen do športa in ambicioznost – doseči čim več novih zmag, premagati konkurenco in preseči samega sebe. Z njihovo predanostjo se povezujejo tudi slovenska podjetja, ki jim v obdobju, ko morajo dati od sebe vse in še več, stojijo ob strani. Tako ali drugače.

Tudi družba Petrol prepoznava, da je šport pomemben dejavnik zdravega načina življenja in da ga je treba promovirati na vseh ravneh. S športom skrbimo zase, da lahko živimo kakovostno in polno življenje, olimpijci so nam pri tem lahko v veliko pomoč, saj nas navdihujejo, z njimi dihamo športne sanje, jih podpiramo na tekmah in poskušamo slediti njihovemu zgledu.

Petrol našim športnikom stoji ob strani na dva načina: s finančno podporo in z zavezo po soustvarjanju bolj čistega okolja.

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

#1 Življenjski pomen zdravega okolja: ustvarjanje nizkoogljične družbe

Tako kot je odgovoren odnos do sebe pomemben za vsakega posameznika, je za družbo izjemno pomemben odgovoren odnos do okolja. Zrak okoli nas, neokrnjena narava, vodni viri in drugi obnovljivi viri energije so življenjsko pomembni za vse, zato se kot družba vedno boj zavedamo, kako pomemben je prehod v nizkoogljično družbo. V prihodnje bo treba doseči še večjo energetsko učinkovitost in bolj uporabljati obnovljive vire energije ter s tem razbremeniti škodljiv vpliv na okolje.

Ker pa za lepšo prihodnost ni dovolj le vrhunski trening, ampak je ključno tudi čisto okolje, so se v Petrolu zavezali k ustvarjanju nizkoogljične družbe. Z energijo vetra, sonca in vode znižujejo ogljični odtis ter lajšajo breme, ki ga proizvodnja energije nalaga našemu planetu. Poleg vse večjega poudarka na obnovljivih virih energije pa omogočajo tudi do okolja prijaznejšo mobilnost ter soustvarjajo energetsko učinkovita mesta, podjetja in domove.

Ker gre za razvoj in prihodnost športnikov, so projekt podprli tudi naši olimpijski športniki. Naš kajakaš Benjamin Savšek zelo dobro ve, kako pomembni sta čista voda in možnost vrhunskih treningov v njej. Športnici vetra, jadralki Veronika Macarol in Tina Mrak, podpirata skrb za čisto okolje in se zavedata, da brez podpore in možnosti za treninge v najboljših razmerah letos ne bi bili na olimpijskih igrah. Projekt so z veseljem podprli tudi najvišji člani naše olimpijske karavane: atletski as Kristjan Čeh in košarkarska reprezentanca.

Petrol OI

Trening v naravi: razkošje, za katero se moramo potruditi

Le v okolju, ki se je sposobno samo obnavljati in ni preobremenjeno z našo aktivnostjo, bomo še naprej lahko uživali v športnih dejavnostih, ki so neizbežno povezane z naravnimi danostmi. Treningi v naravi, raziskovanje gora, kolesarjenje, sprehodi, smučanje in plavanje, vse se dogaja v največji športni dvorani na svetu – v naravi. Športniki za svoje aktivnosti potrebujejo čist zrak, neoporečno vodo, kakovostno hrano in stabilne podnebne razmere. Naravo izkoriščamo za gradnjo športnih prizorišč, vadbenih centrov, smučišč in letovišč, zato ji pomagajmo tako, da naš življenjski slog ne bo še dodatno obremenjeval okolja.

Pravila igre v največjem športnem centru se zato spreminjajo in držati se jih moramo vsi, ne samo vrhunski športniki. Vse naše odločitve imajo določen vpliv na okolje, kjer živimo. Kako se vozite, kako kupujete, kako poteka ogrevanje in hlajenje v vašem domu, kakšen odnos imate do prezračevanja in ločevanja odpadkov …

Ste pripravljeni na nova pravila igre?

Vabimo vas, da preverite, kako se držite pravil igre v najpomembnejši igri na svetu: ohraniti zdravje narave in poskrbeti, da bomo še dolgo lahko njeni gostje.

Za bralce Siol.net smo pripravili zanimiv osebnostni test, v katerem lahko izveste nekaj več o tem, kako ekološko zavedni ste. Rešitev, ki jo boste prejeli, vam bo povedala, kako do okolja prijazen je vaš dom in kakšne korake lahko še naredite, da boste pozitivno vplivali na planet.

S sodelovanjem v osebnostnem testu se boste uvrstili v žrebanje za praktične nagrade, ki jih podarja Petrol. Izmed vseh sodelujočih bomo mesečno izžrebali pet nagrajencev, ki bodo prejeli:

- olimpijsko majčko

Odgovorite na devet vprašanj. Vabimo vas, da osebnostni test delite tudi s svojimi prijatelji.

#2 Vsaka Zlata točka šteje: zagotavljanje pomoči mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij

V Petrolu se poleg skrbi za čisto okolje zavedajo, kaj vse se mora biti še dodatno "obkljukano", da nekdo postane športnik. Vedo, kaj vse se mora "sestaviti", da nekdo postane vrhunski športnik, in kakšna neverjetna mešanica talenta, znanja pa tudi sreče mora nastati, da nekdo postane član posebne elite, ki se lahko pohvali z nastopom na olimpijskih igrah. Poleg izjemnega talenta so tu še leta vztrajnosti, odrekanja in intenzivnih treningov. A kljub talentu in pripravljenosti na trdo delo je za nekatere glavna ovira: denar. Številni se na športni poti spopadajo s finančnimi težavami, ki onemogočijo izobraževanje in treniranje v vrhunskih pogojih ter tako zatrejo še največje talente.

Vemo, da tudi naslednje generacije športnih asov potrebujejo dobre pogoje in vrhunske treninge v čistem okolju. S temi razlogi so pri Petrolu v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije in Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje pripravili dobrodelno akcijo, v kateri so pomagali mladim športnikom iz socialno šibkejših okolij. Vsak met diska, vsak zaveslaj, vsak veter v jadro in vsaka Zlata točka štejejo, pravijo naši olimpijci Tina Mrak, Veronika Macarol, Benjamin Savšek in Kristjan Čeh, ki so z veseljem podprli dobrodelni projekt. Več kot odlično pa so ga podprli tudi člani Petrol kluba!

Pravi pomen olimpijskih iger je prav v solidarnosti ter povezovanju, in ravno to je bila rdeča nit programa Botrstvo v športu: dobrodelna akcija OI Tokio 2020  Vsaka točka šteje. Gre za projekt, kjer k lepši prihodnosti mladih športnikov lahko pripomoremo vsi. Ob vseh nakupih na Petrolu so se namreč na Petrol klub kartici zbirale Zlate točke. Če so vam ostale ali jih niste imeli namena porabiti, ste jih lahko v tej poletni akciji podarili v dobre namene za pomoč mladim v okviru programa Botrstvo v športu.

Člani Petrol kluba so z navdušenjem podprli projekt

Cilj je bil zbrati dva milijona Zlatih točk. Te so bile zbrane v rekordnem času, saj je bila akcija prvotno zamišljena do konca avgusta. Člani Petrol kluba, ki so z nakupi zbirali Zlate točke, so prepoznali pomen podpore družbenim projektom in so z navdušenjem sodelovali z donacijami in tako podprli mlade športnike.

Ker pa je tako kot vsaka točka štelo tudi vsako dobro dejanje, ste bili za podarjene točke dodatno nagrajeni tudi vi, saj z donacijo Zlatih točk sodelujete v nagradni igri OI Tokio 2020!

Zlate točke ste lahko podarili:

  • na vseh bencinskih servisih Petrol – prijaznemu prodajnemu osebju ste pokazali kartico Petrol kluba, sporočili, da bi radi podarili Zlate točke za mlade športnike, ter jim povedali, koliko jih želite dati v dober namen;
  • v mobilni aplikaciji Na poti – z le nekaj kliki na svojem telefonu ste preverili, koliko Zlatih točk imate, in izbrali, koliko jih želite podariti za lepšo prihodnost mladih;
  • prek spletnega obrazca na Petrolovi spletni strani.

Petrol že pripravlja nove donacije za preostale dobrodelne namene

S podarjenimi Zlatimi točkami ste pripomogli k lepši prihodnosti – nikoli se ne ve, morda pa bo nekoč olimpijski prvak prav eden od športnikov, ki ste jih podprli v tem projektu.

Po uspešnem zadnjem dobrodelnem projektu sicer v Petrolu že pripravljajo nove donacije za druge dobrodelne namene.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin