Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2020,
9.05

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

ogrevanje toplotne črpalke energetska učinkovitost

Sreda, 28. 10. 2020, 9.05

3 leta, 1 mesec

Prednosti in slabosti vgradnje toplotne črpalke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Toplotna črpalka. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Načinov za ogrevanje in ohlajanje doma je veliko, v zadnjih letih pa so posebne pozornosti deležne toplotne črpalke, za katere se odloča vse več gospodinjstev. Toplotna črpalka izkorišča toploto okoliškega zraka ali vodnih virov, bolj kot v stare, energetsko potratne stavbe pa jo je smiselno namestiti v dobro izoliranje novogradnje.

Ker Slovenija spada med pokrajine z relativno mrzlimi zimami in vročimi poletnimi meseci, pred vgradnjo toplotne črpalke mnogi oklevajo, saj najbolj učinkovito deluje na področjih z milim podnebjem in majhnimi razlikami med skrajnimi temperaturami. Če o njen resneje razmišljate že lep čas, preverite spodnje pluse in minuse.

Prednosti

Toplotne črpalke so zelo varčne. Stroški za ogrevanje ali ohlajanje bivalnih prostorov so lahko tudi do trikrat nižji kot pri uporabi klimatskih naprav, peči in bojlerjev. Vroč ali hladen zrak, ki ga proizvaja toplotna črpalka, temperaturo doma zvišujeta ali znižujeta počasi, zaradi česar ni potrebe po neudobni nenadni aklimatizaciji na žgočo toploto ali neprijeten mraz, kar se sicer pogosto dogaja ob vklopu električnih pečk in klimatskih enot.

Toplotna črpalka poskrbi tudi za bolj učinkovito razvlaževanje, kar pride še posebej prav v poletnih mesecih, ko je raven vlažnosti zraka višja. Naprava zasede manj prostora kot ločeni enoti za ogrevanje in hlajenje, za nameček pa ne onesnažuje okolja.

ogrevanje kuža zima | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Slabosti

Prvotni denarni vložek v vgradnjo toplotne črpalke bo za večino slovenskih gospodinjstev astronomski, še posebej za tiste, ki jo želijo namestiti v slabo toplotno izolirano oziroma energetsko potratno hišo. Tudi stroški nadaljnjega vzdrževanja in popravil so praviloma višji kot pri konvencionalnih načinih ogrevanja.

Dejstvo, ki od nakupa odvrne mnoge, je slab performans toplotne črpalke takrat, ko so zahteve največje, saj bo pozimi prostore grela z bistveno hladnejšim zrakom kot peč na drva, poleti pa hladila z malce toplejšim zrakom kot klimatska naprava. Še opozorilo – toplotne črpalke so glasne.

Ne spreglejte