Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
28. 6. 2016,
20.10

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Na dopustu nomadsko življenje The Vanual mobilni dom in pisarna Siol z vami na dopustu Plažnice

Torek, 28. 6. 2016, 20.10

6 let, 1 mesec

Naredi sam: dom in pisarna na kolesih

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Vas mika nomadstvo? Pot do njega je mogoča, vsaj tako s svojo zgodbo sporoča 23-letni Američan. Lani se je namreč odločil in svoj dom ter studio prenesel na kolesa. Zdaj prek spleta k temu opogumlja tudi druge.

Zach Both je star kombi po načelu naredi sam preuredil v bivalno in delovno enoto, zdaj pa prek spleta z nasveti, kako preobraziti prevozno sredstvo, k odločitvi za sodobno nomadstvo tako s tehničnimi kot izkustvenimi nasveti spodbuja tudi druge.

"Delo na film je že po naravi povezano z nomadstvom. Gre za neprestano potovanje med različnimi lokacijami," besede mladega Američana navajajo na spletni strani za oblikovanje in arhitekturo Inhabitat. Zato tudi odločitev ustvarjalca, da si prijeten in udoben dom ter studio uredi na kolesih. Na ta način je dosegel svobodo, še poudarja sam.

A mladi filmar se je odločil, da bo svojo izkušnjo in znanje delil z vsem svetom. Na spletni strani The Vanual namreč ponuja vodnik, kako si lahko sami preuredimo kombi v mobilni dom in delovni prostor. Na tak način ne le kaže, kako je to mogoče, in prispeva tudi k ozaveščanju o mnogoterih življenjskih slogih, temveč za to ponuja tudi konkretno orodje. Pri tem posameznike (posredno) opogumlja k drugačni oz. lastni izbiri načina bivanja. Korak za korakom jih tako pelje morda do novih korakov v življenju.

Prostora v kombiju seveda ni veliko, a ravno dovolj, da je vanj spravil skoraj vse. Kopalnice namreč ni, zato se mora mladi filmar glede higiene znajti. In sicer s prhanjem v rekreacijskih centrih na primer.  | Foto: Prostora v kombiju seveda ni veliko, a ravno dovolj, da je vanj spravil skoraj vse. Kopalnice namreč ni, zato se mora mladi filmar glede higiene znajti. In sicer s prhanjem v rekreacijskih centrih na primer.

Kuhinja in delovna miza, vendar brez kopalnice

Pri notranjih prostorih svojega bivališča se je filmar naslonil na sodobni oblikovalski jezik. Ne glede na to, da pred tem ni imel nobenih tesarskih izkušenj, se je teh del v svojem novem bivališču lotil sam. Les, ki ga je pri tem uporabil, je dobil iz clevelandske cerkve iz 19. stoletja.

Prostora v kombiju seveda ni veliko, a ravno dovolj, da je vanj spravil skoraj vse, kar potrebuje. Skoraj vse pa zato, ker nima kopalnice. Za higieno skrbi v rekreacijskih centrih.  

Za preostalo je v notranji opremi poskrbel z večfunkcionalnimi elementi, na primer tako, da se pod površino delovne mize skriva kuhinja. Sončne celice na strehi pa so vir energije za hladilnik in drugo tehniko.

Večuporabnost posameznih kosov: pod delovno mizo se skriva kuhinja. | Foto: Večuporabnost posameznih kosov: pod delovno mizo se skriva kuhinja.

Plusi in minusi življenja in dela na kolesih

Ob praktičnih nasvetih Both na spletu predstavlja tudi pluse in minuse takšne oblike življenja. Kratek tovrstni zemljevid je tako lahko pomagalo za končno odločitev posameznika ali posameznice.

Med prednostmi so tako svoboda, nizki stroški in minimalizem. Zaradi omejitev v prostoru si se prisiljen znebiti vsega odvečnega in nepotrebnega, svoje izkušnje posreduje mladi Američan. "To je sprva lahko stresno, a kmalu bo lažje in čez čas terapevtsko. Ko se enkrat znebiš nepotrebnega, ostaneš le s tem, kar ti resnično največ pomeni."

Dnevni prizor v mobilni bivalni enoti.
 | Foto: Dnevni prizor v mobilni bivalni enoti.

Med slabostmi nomadskega načina življenja pa je to, da zahteva malce več načrtovanja, na primer glede tega, kje med postankom bo mogoče imeti dostop do WiFi-ja, kopalnice, pralnice ter kje bo primerno mesto za kuhanje in spanje. "To so resničnosti mobilnega življenja, s katerimi se je treba spopasti vsak dan posebej."

Osamljenost je lahko eden od minusov takšnega življenja, vendar je, kot kaže, za Botha konec koncev v takšnem načinu življenja odločno več plusov.

Na spletu Both navaja prednosti in slabosti takšnega življenja. Med plusi je svoboda, med minusi pa vsakodnevno načrtovanje in občasna samota. | Foto: Na spletu Both navaja prednosti in slabosti takšnega življenja. Med plusi je svoboda, med minusi pa vsakodnevno načrtovanje in občasna samota.

Ne spreglejte