Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 4. 2016,
12.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Natisni članek

Petek, 15. 4. 2016, 12.27

6 let, 7 mesecev

Zakaj so Windows XP skoraj 15 let po izidu še vedno tako priljubljeni?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Bill Gates, Windows XP | Foto Reuters

Foto: Reuters

Da bi danes uporabljali računalnik ali mobilni telefon iz leta 2001, se zdi skoraj neverjetno, pa vendar več kot deset odstotkov uporabnikov osebnih računalnikov še vedno vztraja pri Windowsih XP.

Microsoftov operacijski sistem Windows XP je izšel leta 2001 (24. avgusta je bil na voljo proizvajalcem računalnikov, 25. oktobra pa ga je bilo mogoče kupiti v računalniških trgovinah). Uporabniki so ga sprejeli z navdušenjem - bil je več kot dostojen naslednik takrat najbolj uporabljanega operacijskega sistema Windows 98 in prava osvežitev po katastrofalnih Windowsih ME iz leta 2000.

Windows XP (ali ikspeji, kot smo jim rekli po domače) so bili pripravljeni na delovanje s celo vrsto takrat novih tehnologij, Microsoft pa je nove funkcije dodajal z velikimi posodobitvami (Service Pack). | Foto: Windows XP (ali ikspeji, kot smo jim rekli po domače) so bili pripravljeni na delovanje s celo vrsto takrat novih tehnologij, Microsoft pa je nove funkcije dodajal z velikimi posodobitvami (Service Pack).

Uporabniški vmesnik je bil preprost, logičen in hitro priučljiv tudi za popolne začetnike, velik preskok pa je Microsoft, ki je z Windows XP dokončno opustil dosovske korenine (Windows 98 so temeljili na stari arhitekturi operacijskega sistema MS-DOS), naredil tudi na področju varnosti in stabilnosti.

Windows XP se niso sesuvali niti približno toliko pogosto kot trije novejši komercialni predhodniki (Windows ME, Windows 98, Windows 95). Uporabniki smo ta prizor, imenovan tudi modri zaslon smrti, ki je sporočal, da je šlo nekaj narobe, videli veliko manjkrat. | Foto: Windows XP se niso sesuvali niti približno toliko pogosto kot trije novejši komercialni predhodniki (Windows ME, Windows 98, Windows 95). Uporabniki smo ta prizor, imenovan tudi modri zaslon smrti, ki je sporočal, da je šlo nekaj narobe, videli veliko manjkrat.

Kako priljubljeni so Windows XP, se je pokazalo ob izidih naslednikov. Zgolj povprečna Windows Vista leta 2006 ni imela možnosti, da po številu uporabnikov prehiti XP, Windows 7, ki po mnenju mnogih veljajo za Microsoftov najboljši operacijski sistem, pa je to uspelo šele leta 2011, dve leti po izidu.

Konec ere, a ne čisto zares

Microsoft je Windows XP dokončno prenehal prodajati leta 2010. 8. aprila 2014 se je izteklo tudi obdobje podpore, kar pomeni, da Microsoft operacijskega sistema z nujnimi posodobitvami ne oskrbuje več.

Kdor je po 8. aprilu 2014 Windows XP uporabljal še naprej, je tvegal večjo izpostavljenost kibernetskim napadom. Izjema so podjetja, ki Microsoftu plačujejo za podaljšano podporo. | Foto: Reuters Kdor je po 8. aprilu 2014 Windows XP uporabljal še naprej, je tvegal večjo izpostavljenost kibernetskim napadom. Izjema so podjetja, ki Microsoftu plačujejo za podaljšano podporo. Foto: Reuters

Kljub temu se Windows XP na seznamu najbolj uporabljanih operacijskih sistemov še vedno držijo zelo dobro. Trenutno po podatkih statistične spletne strani Net Marker Share z 10,9 odstotka zasedajo tretje mesto, zaostajajo le za Windows 10 in Windows 7.

Poiskali smo nekaj razlogov, zakaj se toliko uporabnikov še vedno oklepa tehnologije, ki v svetu sodobne tehnologije glede na starost velja za antično.

Razlog številka ena: navada

Mnogo uporabnikov pri Windowsih XP vztraja zato, ker so jih preprosto vajeni. Vedo, kje je Nadzorna plošča, vedo, kako namestiti in odstraniti program, jasno jim je, kako delujejo vsi elementi operacijskega sistema, ki jih potrebujejo. Z Windows XP lahko tudi danes počnejo vse, kar so lahko pred petnajstimi leti.

Razlog številka dve: poganjanje programov, ki ne delujejo na novejših Windowsih

Z novejšimi operacijskimi sistemi marsikateri starejši program ne deluje niti v načinu združljivosti. Težave s tem imajo pogosto predvsem specifični programi za poslovne uporabnike, ki so bili napisani posebej za delovanje v okolju Windows XP, pa tudi starejše računalniške igre.

Razlog številka tri: ni denarja za nakup novejših Windowsov ali znanja za namestitev piratske različice

To je verjetno glavni razlog za to, da imajo Windows XP še vedno tako visok delež uporabnikov.

Lastniki licenc za Windows XP namreč niso upravičeni do brezplačne nadgradnje na najnovejše Windows 10, pravice, ki jo lahko uveljavljajo uporabniki Windows 7 in Windows 8.1. | Foto: Reuters Lastniki licenc za Windows XP namreč niso upravičeni do brezplačne nadgradnje na najnovejše Windows 10, pravice, ki jo lahko uveljavljajo uporabniki Windows 7 in Windows 8.1. Foto: Reuters

Svoj izvod morajo ali kupiti (cena različice Home je okrog 120 evrov, različice Pro 200 evrov) ali pa ga namestiti kako drugače. Piratiziranje operacijskih sistemov se vsekakor dogaja in je sicer nezakonita, a realna alternativa nakupu, a mnogi ne vedo, kako to storiti.

Razlog številka štiri: čakanje na iztek življenjske dobe računalnikov, ki jih poganjajo

To velja predvsem za poslovne uporabnike (podjetja), ki na starejših računalnikih z Windows XP poganjajo programe, prilagojene svojim potrebam. Mnoga podjetja si namreč preprosto ne morejo privoščiti nakupa nove računalniške opreme in licenc operacijskih sistemov.

Razlog številka pet: Priljubljenost na rastočih trgih

 V Aziji, Južni Ameriki in Afriki trg rabljenih in na razvitih trgih zavrženih osebnih računalnikov z Windows XP danes cveti. Na Kitajskem, ki v Aziji spada med razvitejše trge, Windows XP po nekaterih ocenah uporablja od 25 do 30 odstotkov vseh lastnikov osebnih računalnikov. Na manj razvitih trgih je razmerje uporabe operacijskih sistemov še bolj v prid Windows XP.

Ne spreglejte