Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2014,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2014, 12.07

8 let

Dropbox uvaja izboljšave za zasebno in poslovno uporabo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dropbox je bil še včeraj preprost programček za shranjevanje in izmenjavo datotek v oblaku. Z napovedjo projektov Harmony in Carousel pogumno vstopa v prostor velikanov, kot sta Google in Microsoft.

Priljubljena rešitev za množice Aplikacij za shranjevanje datotek v oblaku je precej, svoje različice večinoma ponujajo tudi izdelovalci operacijskih sistemov, v katere so vedno bolj integrirane. A sem in tja se zgodi, da je kakšen produkt (s sicer več alternativami) tako priljubljen, da postane njegova blagovna znamka generično ime za vse druge. Dropbox ima danes 275 milijonov uporabnikov.

Novosti za vse segmente Podjetje je včeraj predstavilo dve novosti, s katerima agresivneje vstopa na trg zasebnih in poslovnih uporabnikov. Zasebni uporabi namenjen Carousel je v osnovi aplikacija (za zdaj za platformi iOS in Android), ki združi vse uporabnikove fotografije v sklopu gostovanja v Dropboxu in jih kronološko kategorizira. Izkušnja je tako tekoča in neopazna, da uporabniki sploh ne vedo, da ta poteka v oblaku. Na ta način se Dropbox neposredno poteguje za pozornost uporabnikov, ki so do zdaj uporabljali izvirno fotoaplikacijo, ki jo ponujata Apple in Google.

Vstop v poslovno okolje Hkrati je trg ugledala pobuda Dropbox for business, ki priljubljeni aplikaciji veča kredibilnost v poslovnem okolju. Kljub splošni priljubljenosti je namreč njena uporaba v tem okolju pogosto prepovedana zaradi varnostnih skrbi. Oddaljeno brisanje podatkov, spremljanje aktivnosti uporabnikov na posameznih datotekah in prenos uporabniških računov so le prvi korak k izboljšavi aplikacije in njenem vstopu na trg "resnih" podatkovnih shramb v oblaku.

Konkurenca Googlu in Microsoftu Del poslovne pobude je tudi projekt Harmony, s katerim namerava Dropbox tekmovati z Googlom in njegovo storitvijo za skupno delo z dokumenti Google Docs. V tem prostoru je zelo močan tudi Microsoft, ki je spletno izmenjavo in skupno delo pri datotekah dodobra vtkal v programski paket Office in del vključene licenčnine. Razlog manj za povpraševanje po alternativah. Vprašaje je le, kako bo Dropbox tekmoval s cenovno politiko Amazona in Googla, ki nižata cene svojih alternativ. Ker Dropbox svoj oblak večinoma najema, lahko pričakujemo, da bo v prihodnosti prisiljen nižati cene svojih plačljivih storitev – ob novostih še ena dobra novica za uporabnike.

Počasi, a vztrajno Ne glede na to, da so uporabnikom na voljo plačljive različice z večjo količino prostora in dodatnimi funkcionalnostmi, večina uporablja brezplačno različico, ki krepi blagovno znamko in podjetju ponuja veliko informacij o tem, kateri uporabniki so potencialne stranke za nadgradnjo in s tem prihodke. Počasi in vztrajno bo Dropbox postal precej več od tega, za kar ga ima povprečen uporabnik.

Ne spreglejte