Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
19.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Urbana mobilna Urbana virtualna Urbana Telekom Slovenije LPP NFC javni prevoz Ljubljana BicikeLJ

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 19.40

6 let, 7 mesecev

Preizkusili smo

Virtualna Urbana zdaj tudi na pametni uri

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
virtualna Urbana na pametni uri | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Pametni telefon z operacijskim sistemom Android in povezljivostjo NFC lahko že nekaj časa uporabljamo za plačevanje prevozov v ljubljanskem potniškem prometu. Zdaj je to mogoče tudi s (Samsungovo) pametno uro.

Z aplikacijo Urbana so imetniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android dobili možnost nakupa vozovnic za ljubljanski javni potniški promet tudi brez fizične kartice Urbana. No, ne vsi, imetniki mesečnih vozovnic morajo še naprej uporabljati svoje zelene kartice Urbana.

Na zaslonu pametne ure ni dovolj prostora za pregled zgodovine uporabe virtualne Urbane, zato je ogled omogočen na povezanem pametnem telefonu. | Foto: Srdjan Cvjetović Na zaslonu pametne ure ni dovolj prostora za pregled zgodovine uporabe virtualne Urbane, zato je ogled omogočen na povezanem pametnem telefonu. Foto: Srdjan Cvjetović Toda vsi, ki vožnje z ljubljanskimi mestnimi in primestnimi avtobusi prevoznika LPP plačujejo sproti, lahko svoje rjave kartice Urbana pustijo doma in jih nadomestijo z virtualno kartico Urbana znotraj omenjene androidske aplikacije.

Dve napravi, dve virtualni Urbani – a lahko z eno denarnico

Zadnja nadgradnja mobilne aplikacije Urbana ima na svojem glavnem zaslonu novo ikono – za pametno uro. Zdaj je namreč mogoče funkcionalnosti virtualne Urbane uporabljati tudi na zaslonih Samsungovih pametnih ur Gear S2 in Gear S3 – seveda z upoštevanjem specifičnosti zelo majhnih zaslonov pametnih ur.

Polna funkcionalnost Urbane na pametni uri je na voljo v povezavi s povezanim pametnim telefonom, a sta virtualna Urbana na pametnem telefonu in tista na pametni uri dve različni enoti z dvema različnima identifikacijskima številkama.

Toda virtualno Urbano na pametni uri je mogoče preprosto polniti z dobroimetjem na pametnem telefonu kar znotraj aplikacije na mobilnem telefonu. V obratno smer pa ne gre tako preprosto, zato se je za morebitni prenos sredstev s pametne ure na pametni telefon treba zglasiti na eni od blagajn ljubljanskega mestnega prevoznika.

Pri uri Gear S2 je dobro vedeti, kje je oddajnik NFC, in potem temu primerno roko približati validatorju. Na uri Gear S2 pa "zagrabi" veliko lažje. | Foto: Srdjan Cvjetović Pri uri Gear S2 je dobro vedeti, kje je oddajnik NFC, in potem temu primerno roko približati validatorju. Na uri Gear S2 pa "zagrabi" veliko lažje. Foto: Srdjan Cvjetović

Zgodovina na povezanem telefonu, vse drugo na uri

Aplikacija Urbana za pametne ure Gear, odziva se na ime Urbana Gear in jo je treba naložiti prek pametne ure iz ustrezne zbirke programov zanjo, ima tri zaslone, katerih vsebina je prilagojena majhni velikosti zaslona.

V prvem oknu se prikažeta stanje dobroimetja in podatek, ali je komunikacija NFC vključena, v drugem se prikaže, ali ima uporabnik naloženo kakšno vozovnico in, kar je vedno dobrodošel podatek, koliko časa je ta vozovnica še veljavna, v tretjem pa je identifikacijska številka virtualne kartice Urbana.

Za pregled zgodovine porabe na pametni uri ni dovolj prostora, zato je ta ogled omogočen znotraj mobilne aplikacije Urbana na ustrezno povezanem pametnem telefonu.

Virtualna Urbana na pametni uri je povsem ločena enota, a je dobroimetje nanjo mogoče dodajati tudi s prenosom sredstev z virtualne Urbane na pametnem telefonu, povezanim s to uro. | Foto: Srdjan Cvjetović Virtualna Urbana na pametni uri je povsem ločena enota, a je dobroimetje nanjo mogoče dodajati tudi s prenosom sredstev z virtualne Urbane na pametnem telefonu, povezanim s to uro. Foto: Srdjan Cvjetović

Ob upoštevanju specifičnosti vendarle skoraj enako

Za vse druge oblike uporabe Urbane praktično ni razlike med aplikacijo na pametni uri, aplikacijo na pametnem telefonu ali fizično kartico. V vseh primerih so mogoči polnjenje in preverjanje stanja na Urbanomatih ter, najpomembneje, validacija v vozilih. Preverjeno tudi pri prestopih znotraj časa veljavnosti aktivne vozovnice.

Vsem oblikam Urbane je skupna tudi možnost plačila vožnje z vzpenjačo na Ljubljanski grad in parkirnine v Ljubljani ter možnost izposoje koles v sistemu Bicikelj, kakor tudi različne možnosti polnjenja: z Moneto, na Urbanomatih ali drugih plačilnih mestih.

Virtualno Urbano, ki je prvi tovrstni projekt na širšem območju srednje in jugovzhodne Evrope, smo preizkusili tako s pametno uro Samsung Gear S2 kot tudi Gear S3. Pri starejši je dobro vedeti, kje je oddajnik NFC in temu primerno nastaviti uro, ko se jo približa validatorju ali Urbanomatu, novejša pa "zagrabi" občutno prej, zato ni toliko pomembno, kako "trojko" približujete validatorju.

Na enem od treh zaslonov aplikacije Urbana Gear je mogoče sproti preverjatii, koliko časa je aktivna vozovnica še veljavna. | Foto: Srdjan Cvjetović Na enem od treh zaslonov aplikacije Urbana Gear je mogoče sproti preverjatii, koliko časa je aktivna vozovnica še veljavna. Foto: Srdjan Cvjetović

Dve kartici, poskrbeti pa je treba le za dobroimetje na pametnem telefonu

Ali bo kdo uporabljal virtualno Urbano na pametnem telefonu ali pametni uri, je v precejšnji meri odvisno od tega, ali tudi sicer nosi pametno uro ali ne. Pravzaprav ni nobenega zadržka, da ju ne bi uporabljal na obeh napravah, kajti dovolj je vzdrževati zadostno količino dobroimetja na pametnem telefonu in ga potem sproti prestavljati na pametno uro, kolikor in kadar je potrebno.

Če boste med prvimi, ki boste uporabljali Urbano na pametni uri, bodite, tako kot je bilo v prvih dneh virtualne Urbane na pametnem telefonu, pripravljeni na začudene poglede ali celo negodovanje nekaterih potnikov ("Kaj se pa greste, gospod?!?"), vozniki pa so večinoma že seznanjeni z novo možnostjo plačevanja voženj v ljubljanskih avtobusih.

Ne spreglejte