Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 10. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Sony fotoaparat Sony A9

Sreda, 4. 10. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Preizkusili smo fotoaparat, ki bo premikal meje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Sony a9 je morda celo najbolj vroč digitalni fotoaparat leta 2017. Ta vrhunski stroj, za katerega je treba odšteti prav tako vrhunski znesek, cena namreč presega pet tisoč evrov, ima vse prave lastnosti, da na področju profesionalne fotografije postavi nove standarde. 

Glede na to, kaj vse zmore, je Sony a9 razmeroma majhen fotoaparat. Najdaljša stranica (brez objektiva) meri 12,7 centimetra, naprava pa tehta manj kot 700 gramov.  | Foto: SONY Glede na to, kaj vse zmore, je Sony a9 razmeroma majhen fotoaparat. Najdaljša stranica (brez objektiva) meri 12,7 centimetra, naprava pa tehta manj kot 700 gramov. Foto: SONY

Kaj je Sony a9?

Sony a9 je brezzrcalni digitalni fotoaparat, ki spada v najvišji kakovostni in cenovni razred ter se z naborom funkcij brez težav kosa s težkokategornimi napravami za profesionalne fotografe, kot sta Nikon D5 in Canon 1D X. 

Brezzrcalni pomeni, da fotoaparat Sony a9 deluje malce drugače kot večina digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov oziroma tako imenovanih fotoaparatov DSLR (mednje spadata tudi omenjena D5 in 1D X).

Pri DSLR-jih svetloba prodre čez objektiv in se skozi sistem ogledal prebije do okularja, s katerim lahko vidimo, kakšen bo posnetek. Ko pritisnemo na sprožilec, se mehanski deli umaknejo (to slišimo kot značilen "škljoc" sprožilca) in svetlobi pustijo prosto pot do svetlobnega senzorja, ki ustvari končno fotografijo.

Pri brezzrcalnih fotoaparatih mehanske komponente skoraj v celoti nadomesti elektronika. Svetloba skozi objektiv potuje neposredno do svetlobnega senzorja.

Katere so najpomembnejše lastnosti Sonyja a9?

Sony a9 je eden izmed najmanjših digitalnih fotoaparatov s svetlobnim senzorjem polnega formata (tako imenovani Full Frame senzor). Gre za največji senzor, ki ga praviloma najdemo v dražjih fotoaparatih, njegovi poglavitni prednosti pa sta zmožnost zajema več svetlobe in manj šuma na fotografijah, ustvarjenih v slabših svetlobnih pogojih.

Senzor polnega formata oziroma Full Frame senzor ima standardizirane dimenzije, ki so enake klasičnemu fotografskemu filmu oziroma tako imenovanemu 35-milimetrskemu fotografskemu filmu.  | Foto: SONY Senzor polnega formata oziroma Full Frame senzor ima standardizirane dimenzije, ki so enake klasičnemu fotografskemu filmu oziroma tako imenovanemu 35-milimetrskemu fotografskemu filmu.  Foto: SONY

Ker kot predstavnik brezzrcalnih fotoaparatov Sony a9 nima mehanskih delov, ki so ključni za zajem fotografij, je lahko precej manjši od večine DSLR-jev, sploh pa od tekmecev v svojem razredu, ki so večinoma naravnost gigantski (spet omenjamo Nikon D5 in Canon 1D X). 

Poglavitna lastnost fotoaparata Sony a9 je hitrost. Ko levo kolesce na vrhu naprave zavrtimo v način H (zaporedno fotografiranje), bo pri najvišji ločljivosti (ta znaša 24.2 megapiksla, kar ni ravno ogromno, a to ni največji adut a9) posnela 20 fotografij na sekundo brez vmesne zatemnitve okularja za predogled motiva. S takšnim tempom zmore v enem zalogaju posneti 241 fotografij formata RAW (uporablja se za poznejše urejanje v programih za obdelovanje grafike) in več kot 360 fotografij formata JPEG.

Za maksimalni izkoristek hitrega zaporednega fotografiranja Sony a9 je treba imeti tudi primerno hitro spominsko kartico. Med našim preizkusom smo uporabljali Sonyjevo lastno SF-G64, ki je bila narejena posebej za aparat A9 in je s hitrostjo branja 300 megabajtov na sekundo in zapisovanja 299 megabajtov na sekundo tudi najhitrejša spominska kartica tipa UHS-II na svetu.  | Foto: Matic Tomšič Za maksimalni izkoristek hitrega zaporednega fotografiranja Sony a9 je treba imeti tudi primerno hitro spominsko kartico. Med našim preizkusom smo uporabljali Sonyjevo lastno SF-G64, ki je bila narejena posebej za aparat A9 in je s hitrostjo branja 300 megabajtov na sekundo in zapisovanja 299 megabajtov na sekundo tudi najhitrejša spominska kartica tipa UHS-II na svetu.  Foto: Matic Tomšič

V zaporednem fotografiranju Sony a9 pokaže svojo pravo moč, saj do izraza ob brezzrcalni zasnovi takrat pride tudi zelo dober sistem samodejnega ostrenja, za katerega Sony pravi, da je najbolj precizen na svetu. a9 lahko naredi 20 fotografij na sekundo, a ne bodo zamazane, saj motiv na 693 različnih mestih obenem izostri kar 60-krat na sekundo. 

Sony a9 ima vgrajen tudi sistem stabilizacije slike, ki dodatno pripomore k čistosti fotografij in odpravlja tresenje pri snemanju videoposnetkov. Sistem stabilizacije deluje z vsemi Sonyjevimi objektivi, ne le tistimi, ki imajo že vgrajenega svojega. Takole je aparat videti z zadnje strani, tiste, v katero fotograf strmi večino časa. Posebej posrečena se nam je zdela krmilna paličica za natančno upravljanje ostrenja (nad gumbom Fn). | Foto: SONY Sony a9 ima vgrajen tudi sistem stabilizacije slike, ki dodatno pripomore k čistosti fotografij in odpravlja tresenje pri snemanju videoposnetkov. Sistem stabilizacije deluje z vsemi Sonyjevimi objektivi, ne le tistimi, ki imajo že vgrajenega svojega. Takole je aparat videti z zadnje strani, tiste, v katero fotograf strmi večino časa. Posebej posrečena se nam je zdela krmilna paličica za natančno upravljanje ostrenja (nad gumbom Fn). Foto: SONY

Zakaj smo uvodoma zapisali, da lahko Sony a9 premika meje digitalne fotografije?

Fotoaparat Sony a9 na področje profesionalne fotografije prinaša boljši performans v "streljanju" zaporednih posnetkov premikajočih se motivov kot njegovi največji tekmeci (20 zaporednih posnetkov na sekundo; Nikon D5 14 posnetkov, Canon 1D X 16 posnetkov), a ne le to: njegov elektronski sprožilec je popolnoma tih, kar odpira nekatera vrata, ki so bila DSLR-jem do zdaj zaprta. 

Praktičen primer: na večini največjih svetovnih turnirjev v golfu poklicnim fotografom ne dovolijo pritiskanja na sprožilec med golfistovim zamahom s palico, saj ga klikanje mehanskih sprožilcev lahko zmoti in vrže iz ritma. Sony A9 ima neslišnega, zato je kot nalašč za fotoreporterja, ki obiskuje turnirje v golfu. 

Sony a9 sicer omogoča vklop zvočnega učinka pritiska na sprožilec, kar lahko pride še posebej prav, če uporabnik nevede vklopi način hitrega zaporednega fotografiranja. Namesto 50 bi namreč lahko naredil tisoč fotografij, pa tega zaradi neslišnega sprožilca sploh ne bi vedel.  | Foto: SONY Sony a9 sicer omogoča vklop zvočnega učinka pritiska na sprožilec, kar lahko pride še posebej prav, če uporabnik nevede vklopi način hitrega zaporednega fotografiranja. Namesto 50 bi namreč lahko naredil tisoč fotografij, pa tega zaradi neslišnega sprožilca sploh ne bi vedel.  Foto: SONY

Za koga je Sony a9?

Za fotografe športov, porok, narave.

Sony a9 je z najboljšo hitrostjo zaporednega fotografiranja pri najvišji kakovosti in z odličnim sistemom samodejnega ostrenja trenutno eno od najboljših orodij za fotografa, ki želi ustvariti odlične fotografije (hitro) premikajočega se dogajanja; mimodrvečih žog, kolesarjev in športnih avtomobilov, plešočih svatov, pikirajočih sokolov. 

Za uporabnika, ki že ima fotoaparat znamke Sony. 

Fotoaparat Sony a9 je združljiv s praktično vsemi objektivi z nastavkom E, ki jih je izdelal Sony, in precej objektivi znamke Konica Minolta. Natančen seznam najdete tukaj. Kdor je že uporabnik fotoaparata Sony, bo prehod na novejše ohišje (fotoaparat brez objektiva) izvedel veliko lažje in predvsem ceneje kot uporabnik opreme druge znamke fotoaparatov. Sony a9 v večini tudi ohranja položaj gumbov in razpored menijev svojih predhodnikov. 

Za nekoga, ki mu cena ni pomembna.

Sony a9 je drag fotoaparat: priporočena maloprodajna cena samo ohišja brez objektivov je v Sloveniji 5.461 evrov. Kdor želi ohišje tudi zares uporabljati, mora dodati še nekaj objektivov, kar prvotni vložek ob predpostavki, da bo a9 uporabljal v profesionalne namene, podvoji ali raje kar potroji. 

Za uporabnika, ki želi majhen in lahek fotoaparat najvišjega kakovostnega razreda. 

Če na fotografski izlet ne privlečemo ravno največjega objektiva za oddaljene posnetke, je Sony a9 dovolj majhen, da zanj ne potrebujemo posebne torbe za fotografsko opremo, temveč ga lahko pospravimo kar v nahrbtnik ali celo nosimo okrog vratu. To veliko težje storimo z velikani, kot so Canonovi ali Nikonovi profesionalni fotoaparati. 

Če nanj namestimo večji objektiv, na primer tega na fotografiji, Sony a9 zaradi svoje majhnosti za držanje v resnici postane manj praktičen od svojih sodobnikov. Takšno zagato lahko reši držalo z dodatno baterijo, ki ga pritrdimo na spodnji del naprave.  | Foto: SONY Če nanj namestimo večji objektiv, na primer tega na fotografiji, Sony a9 zaradi svoje majhnosti za držanje v resnici postane manj praktičen od svojih sodobnikov. Takšno zagato lahko reši držalo z dodatno baterijo, ki ga pritrdimo na spodnji del naprave.  Foto: SONY

Za fotografa, ki ceni vsesplošno uporabnost in prilagodljivost svojega orodja. 

Sony a9 ima v menijih na kakšnih 35 straneh nastavitev razdelek, na katerega si lahko uporabnik prenese do 30 nastavitev, ki jih spreminja najpogosteje. Dobrodošel dodatek je priklop za mrežni kabel, ki omogoča hiter prenos fotografij prek interneta. Fotografije je obenem mogoče shranjevati na dve spominski kartici hkrati, tudi tako, da na eno shranjujemo datoteke RAW, na drugo pa JPEG. Žal ni možnosti, da bi hkrati s polno hitrostjo uporabljali dve Sonyjevi superhitri kartici UHS-II. 

Za snemalca videa. 

Smo omenili, da je Sony a9 tudi zelo sposobna videokamera? Oglejte si nekaj vzorčnih videoposnetkov:

Za koga ni Sony a9?

Za fotografa začetnika, fotografa z omejenim proračunom, fotografa, ki že ima aparat in opremo znamk Nikon ali Canon. 

Pri vseh treh fotografih je ključna beseda cena. Za fotografa začetnika je Sony a9 prevelik zalogaj, a ne le cenovni, saj je učna krivulja bolj strma kot pri veliko cenejših vstopnih digitalnih fotoaparatih.

Za fotografa z omejenim proračunom, ki si želi napravo s senzorjem polnega formata, je a9 predrag. Poseže naj raje po več kot dvakrat cenejših Sonyju A7R ali Nikonu D610.

Fotograf, ki je do zdaj prisegal na Nikon, Canon ali katero tretjo znamko, pa bo moral z nakupom Sony a9 zamenjati vso svojo opremo, kar je, če je potrebuje veliko, konkreten petmestni vložek, da privajanja na novega proizvajalca ne omenjamo. 

 Za fotografa, ki ne potrebuje izredno hitrega fotoaparata.

Eno področje, na katerem Sony a9 ne blesti, je količina podrobnosti. Senzor fotoaparata namreč ustvarja fotografije v ločljivosti največ 24,2 milijona slikovnih pik, kar je na primer skoraj dvakrat manj od Sonyjevega drugega in že malce starejšega brezzrcalnega šampiona, modela A7R II. Za fotografa, ki objektiv zvečine uperja v statične motive, je hitrost Sonyja a9 nepotrebna, bolj mu bo prišel prav aparat, ki zna ujeti več podrobnosti. 

Oglejte si še galerijo fotografij

Fotogalerija
1 / 17
Ne spreglejte