SiolNET. Digisvet Novice
2,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zanimive kamere v živo: pijane karaoke, ulični kriminal in divje zveri

2,08

termometer

Na spletu smo poiskali nekaj zanimivih prenosov v živo, ki ne prikazujejo zgolj mestnih ali naravnih panoram, temveč se na zaslonu ves čas nekaj dogaja. Za kamere, ki kažejo svetovne prestolnice ali naravo, lahko medtem obiščete spletno stran EarthCam, za prenose v živo iz Slovenije pa kliknite tukaj

Bazen spletna kamera Novice Kamera v živo na otroškem bazenu: "Če koga to moti, pač ne gre na bazen" #video

Narodni park Katmai na Aljaski, Brooksovi slapovi

Kamera 1, medvedi Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ribarjenje medvedov na slapovih Brooksove reke na Aljaski. Družine medvedov na tej lokaciji so ves čas izjemno aktivne, kamera pa pogosto pokaže tudi njihove mladiče. 

Križišče Shibuya, Tokio

Križišče, prehod za pešce, Shibuya, Šibuja Foto: Thinkstock

Po nekaterih ocenah je to najprometnejši prehod za pešce na svetu. Gibanje pešcev po križišču je videti kot industrijski proces, pri katerem pa brez zapletov vendarle ne gre, saj je mogoče ob skoraj vsaki zeleni luči videti vsaj dva pešca, ki se zaletita drug v drugega. 

Prehod za pešce na ulici Abbey Road, London

Abbey Road Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Svetovno znan je prehod za pešce na ulici Abbey Road v britanski prestolnici London, po kateri je legendarna glasbena skupina The Beatles leta 1969 poimenovala svoj album. Za naslovno sliko so se fotografirali med prečkanjem omenjenega prehoda

Na kameri v živo, ki je uperjena v priljubljeno londonsko turistično točko, lahko vsakih nekaj minut vidimo nekoga, ki na prehod stopi v slogu Beatlov in pogosto tudi zmoti promet. Divja zaviranja avtomobilov niso redkost. 

Kolonija golih miši, Pacifiški inštitut za znanost, Seattle

Kamera 5 Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Vsakdan glodavcev, ki spadajo med najbolj nenavadne sesalce, saj nimajo kožuhov in so zaradi tega zelo občutljivi na spremembe okoliške temperature, obenem pa tako kot mravlje ali čebele živijo v velikih kolonijah z eno samo kraljico. Znanstveniki, ki oddajajo ta prenos v živo, opozarjajo, da se lahko gledalcem včasih zdi, da so gole miši v nevarnosti, saj se jih na kup v ozkih rovih nabere tudi po dvajset hkrati, a je to zanje nekaj običajnega, saj v naravi živijo v podzemnih rovih, kjer je gneča vselej velika. 

Križišče 36. in Smithove ulice v mestu Everett, ZDA

Kamera 8 Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ta prenos v živo so z dovoljenjem oblasti v mestu Everett v zvezni državi Washington na severozahodu ZDA začeli oddajati lastniki tamkajšnjih podjetij, ker jih je skrbela naraščajoča stopnja kriminala v mestu. Na tem križišču se namreč zadržujejo predvsem odvisniki od drog, ki so videti kot brezdomci. V resnici imajo domove, a tam ni takšnih "poslovnih" priložnosti kot na ulici, opozarjajo lastniki kamer. Prenos v živo iz Everetta gledalcem ponuja edinstven vpogled v vsakdan odvisnika od metamfetamina in drugih drog ter občasno tudi opazovanje uličnega kriminala. 

Laboratorij za fiziko plazme, univerza Princeton

Kamera 10 Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ta prenos v živo gledalcu omogoča, da se igra s plazmo, enim od štirih agregatnih stanj snovi. V kadru, ki ga vidi gledalec, je steklena cev, v kateri je zračni tlak po zaslugi vakuumske črpalke približno 8.000-krat nižji kot na prostem.

Na vsaki strani cevi sta elektrodi, cev pa obdajata dva močna elektromagneta, ki v njej ustvarjata magnetno polje. Ko kliknemo na gumb Quick Start (Začetek), začne zrak v cevi prevajati elektriko med elektrodama in se spremeni v plazmo.

S prestavljanjem drsnikov (moder za električno napetost, rdeč za nadzor elektromagnetnega polja, zelen za spreminjanje zračnega tlaka v cevi) lahko gledalec vpliva na gibanje plazme.

Pred uporabo znanstvenega instrumenta na daljavo je treba v polje vpisati svoje ime, nato pa imamo deset minut časa, da raziskujemo lastnosti plazme.

Karaoke bar Cat's Meow, New Orleans

Kamera 6 Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Zabaven prenos v živo iz enega od najbolj slavnih barov za karaoke na svetu, ki gledalcem ponuja poslušanje pogosto pijanega mrcvarjenja prepoznavnih pesmi.

Hiša Kattarshianovih, Islandija

Kamera 9 Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Parodija na priljubljeno resničnostno televizijsko oddajo Kardashianovi gledalcem omogoča vpogled v razkošno "vilo", v kateri živi vselej spreminjajoča se družina Kattarshianovih - brezdomne muce, ki v hišici ostanejo do štiri tedne, dokler ne najdejo pravega doma. Največkrat jih posvojijo kar gledalci prenosa v živo. 

Zavetišče za mucke Kitten Academy, ZDA

Kamera 7 Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Komur se bo hiša Kattarshianovih zaradi manjšega števila muck zdela manj živahna, bo verjetno bolj užival v prenosu v živo, ki ga oddaja znano ameriško zavetišče za muce Kitten Academy (Mačja akademija). 

V živo 400 kilometrov nad planetom Zemlja

Kamera Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Spletna televizija ameriške vesoljske agencije Nasa večino časa oddaja živo sliko z Mednarodne vesoljske postaje (ISS), na kateri lahko vidimo naš planet. Prenos občasno prekinejo zanimivosti o vesolju in delovanju ter projektih Nase.

Preberite tudi:

Zemljevid OAlley Digisvet Kako daleč v eni uri pridemo iz vsakega kraja v Sloveniji? GeoGuessr Digisvet To je GeoGuessr, ena od najboljših brezplačnih stvari na internetu Meduza Digisvet Prinašalka pogube, ki je nihče ne želi srečati med plavanjem Fotografije Digisvet Deset na videz navadnih fotografij, ki skrivajo temačno zgodbo Ellidaey Digisvet Resnica o najbolj osamljeni hiši na planetu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin